«Το σκάκι είναι ένα αργό και σύνθετο παιχνίδι. Μια κίνηση που μπορεί να γίνει σε πέντε ώρες, μπορεί να γίνει και σε πέντε μήνες» σχολιάζουν με δόση υπερβολής κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όταν τους τίθεται το ερώτημα για τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Με αυτή την απάντηση όμως ενισχύεται το αίσθημα της πολιτικής αβεβαιότητας που έχουν και αναδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό η δυσκολία να προβλέψουν τα βήματα του Πρωθυπουργού από εδώ και πέρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης όμως προέβλεψε προχθές από την Κρήτη ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και οι εκλογές θα γίνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2019.

Στον δρόμο για τις βουλευτικές εκλογές, ανεξαρτήτως του χρόνου διεξαγωγής τους και με την εκτίμηση στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι μπορεί να υπάρξει και εκλογικός αιφνιδιασμός το φθινόπωρο του 2018, η ΝΔ θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει πλήρως το αποκαλούμενο και «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς».

Ηδη η αξιωματική αντιπολίτευση κλιμακώνει την επίθεσή της προς την κυβέρνηση και προσωπικά προς τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της ρύθμισης του τραπεζικού δανείου της τεχνικής εταιρείας Δίοδος ΟΕ των αδελφών του, το οποίο θα έχουν στην προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής τους στρατηγικής. Εξάλλου, για τη ΝΔ το λεγόμενο, όπως τονίζουν κεντρικά στελέχη της, ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς ήταν τελικά «μια φούσκα που έσκασε» όπως και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και αντιπαρέρχονται την επιχειρηματολογία του Μεγάρου Μαξίμου ότι «μετά το φιάσκο της καταστροφολογίας, επιστρατεύεται η λασπολογία».

Απέναντι στην κυβερνητική επιχείρηση για αλλαγή του πολιτικού κλίματος με έμφαση στη μεταμνημονιακή περίοδο και οδηγό τη θεωρία περί του «τέλους του Μνημονίου», η ΝΔ θα συνεχίσει να εξαπολύει γενικευμένη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας το επόμενο διάστημα διάφορες υποθέσεις από το παρελθόν για στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε στην προ ημερών συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ να στείλει σαφές μήνυμα για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, ενώ κεντρικά το κόμμα θα συντηρήσει το θέμα της Διόδου ΟΕ. Προ ημερών μάλιστα εξέδωσε επίσημο ενημερωτικό σημείωμα, σύμφωνα με το οποίο η συγκεκριμένη τεχνική εταιρεία, «εν πλήρει γνώσει της, διεκδίκησε ένα δημόσιο έργο ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, καταθέτοντας –και μάλιστα δύο φορές –στις αρμόδιες Αρχές πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα». Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι επί της ουσίας το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε μια συγκεκριμένη πολιτική στρατηγική, έχει γίνει σκόνη και θρύψαλα, όχι μόνο με την υπόθεση της τεχνικής εταιρείας των αδελφών Τσίπρα (Δημήτρη και Ζανέτ), αλλά και με άλλες παλαιότερες υποθέσεις.

«ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ». Βέβαια, αναμένουν χτυπήματα κάτω από τη μέση με πηγή, όπως θεωρούν, το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Γι’ αυτό και δεν ήταν τυχαία η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΠΕ της ΝΔ, όταν είπε: «Στην αποδρομή της η κυβέρνηση θα κατασκευάζει εχθρούς, θα εργαλειοποιήσει θεσμούς, όχι μόνο τη Δικαιοσύνη αλλά ενδεχομένως και το Σύνταγμα, θα επινοήσει σκάνδαλα. Θα κάνει καθημερινότητα τις συκοφαντικές διαβολές και τα βρώμικα χτυπήματα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα της σκληρής και σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης με το Μέγαρο Μαξίμου, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια, ενώ ο κομματικός μηχανισμός κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, διά παν ενδεχόμενο. Μεγάλη έμφαση δίνει η ηγεσία της ΝΔ στο κεντρικό σύνθημα «Φύγετε» που ακούγεται όπως λένε παντού και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της στάσης της κοινής γνώμης έναντι της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό την παραδοχή πολιτικών παραγόντων και δημοσκόπων ότι πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών εμφανίζει τάση αποχής από τις εκλογές, ενισχύοντας το επιχείρημα πως «το εκκρεμές της Μεταπολίτευσης δεν λειτουργεί», από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένουν ότι εννέα στους δέκα Ελληνες είναι απογοητευμένοι και η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι διψήφια, όπως και το προβάδισμα του προέδρου της ΝΔ έναντι του Αλέξη Τσίπρα.