Τις προκλήσεις της νέας μεταμνημονιακής εποχής στην οποία η Εθνική Τράπεζα θέλει να έχει κομβικό ρόλο είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος μετά και την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιουλίου θα βρίσκεται και τυπικά στο τιμόνι του μεγαλύτερου τραπεζικού οργανισμού της χώρας.

Η ατζέντα την οποία αναλαμβάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας περιλαμβάνει κρίσιμα θέματα, τα οποία θα πρέπει να «τρέξει» έως το τέλος του έτους και αφορούν κυρίως την απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης και τον επανασχεδιασμό της επιχειρησιακής στρατηγικής της Εθνικής Τράπεζας αλλά και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Οπως δήλωσε ο Παύλος Μυλωνάς, στόχος είναι η Εθνική Τράπεζα να ξαναγίνει ο προτιμητέος συνεργάτης και σύμβουλος των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η στρατηγική τής νέας διοίκησης.

Στο διάστημα που ο Παύλος Μυλωνάς εκτελούσε χρέη διευθύνοντος συμβούλου, μετά την παραίτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, η Εθνική πέτυχε την αναβάθμιση των καλυμμένων ομολόγων της κατά τέσσερις θέσεις, και συγκεκριμένα στην κατηγορία Επενδυτικής Βαθμίδας από τη Standard and Poor’s. Η ένταξη στην κατηγορία Επενδυτικής Βαθμίδας για το ομόλογο της Εθνικής έχει κομβική σημασία καθώς πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, για ομόλογο ελληνικής τράπεζας. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει την προσήλωση της Εθνικής Τράπεζας στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του δανειακού της χαρτοφυλακίου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία ευελιξία στην αξιοποίηση κάθε πηγής άντλησης ρευστότητας, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Παράλληλα η πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων και δανείων μικρών επιχειρήσεων χωρίς εξασφαλίσεις ονομαστικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων στο 6%, τιμή που αποτελεί την υψηλότερη που έχει μέχρι σήμερα δοθεί για ανάλογο δανειακό πακέτο μη εξυπηρετούμενων, δείχνει αφοσίωση της διοίκησης στην επίτευξη του στόχου της τράπεζας όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με τις πωλήσεις να αποτελούν έναν από τους στρατηγικούς της πυλώνες για τους επόμενους μήνες. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πώληση ανάλογου πακέτου δανείων μετά το φθινόπωρο. Το πακέτο αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις (σε επαγγελματικά ακίνητα, βιομηχανικά οικόπεδα κ.τ.λ.), ενώ το δεύτερο, δάνεια μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων (καταλυμάτων, μικρών ξενοδοχειακών μονάδων κ.ά.).

Η ατζέντα του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής έως το τέλος του έτους περιλαμβάνει ακόμα την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, για την οποία αναμένεται να αποφασίσει η διοίκηση της τράπεζας άμεσα επί της πρότασης του κινεζικού ομίλου Gongbao. Επίσης, ένα ακόμα ζήτημα που θα κληθεί να επιλύσει η νέα διοίκηση Μυλωνά και το οποίο απαιτεί λεπτούς χειρισμούς είναι και αυτό του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας.