Το βλέμμα τους στη Φρανκφούρτη θα έχουν στραμμένο την ερχόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο και οι τράπεζες. Με ενδιαφέρον θα περιμένουν την Πέμπτη 26 Ιουλίου τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για θέματα νομισματικής πολιτικής. Ουσιαστικά, από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση –και ειδικά από τη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι που θα ακολουθήσει –αναμένεται να αποσαφηνιστεί πλήρως το θέμα της άρσης του waiver μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής. Το ζήτημα ενδιαφέρει άμεσα τις ελληνικές τράπεζες, καθώς μεταφράζεται σε αύξηση του κόστους δανεισμού. Σε κάθε περίπτωση η άρση έχει προεξοφληθεί, καθώς ο κανονισμός της ΕΚΤ δεν επιτρέπει τη διατήρηση του waiver για χώρες εκτός προγράμματος ή για χώρες τα ομόλογα των οποίων δεν έχουν υψηλή βαθμολογία από τους επενδυτικούς οίκους.

Λονδίνο και 100 επενδυτές

Την ώρα που οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης ξενυχτούσαν στο Λουξεμβούργο στη συνεδρίαση του Eurogroup όπου αποφασίστηκαν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας βρισκόταν στο Λονδίνο. Πριν ακόμη ανακοινωθούν οι αποφάσεις του Eurogroup, είχε ξεκινήσει την παγκόσμια καμπάνια ενημέρωσης και επαφών με τους εκπροσώπους διεθνών επενδυτικών οίκων και ισχυρών παικτών στη σκακιέρα των ομολόγων. Μετά βρέθηκε με τους δύο υπουργούς στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη.

Στην παρέα τους ήταν ένας παλιός γνώριμος του οικονομικού επιτελείου, ο οποίος είχε διαχειριστεί τα τελευταία χρόνια την υπόθεση του ελληνικού χρέους και είχε αντιμετωπίσει τις λιγοστές εξόδους που πραγματοποίησε η Ελλάδα στις αγορές.

Η παρουσία του στις επαφές της Αμερικής θεωρείται ότι έχει παίξει καθοριστικό ρόλο. Τον τελευταίο μήνα υπερβαίνουν τους 100 οι επενδυτές που είτε σε τετ α τετ συναντήσεις είτε μέσω τηλεδιασκέψεων έχουν ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία μετά τις αποφάσεις του Eurogroup. Επόμενος στόχος είναι οι επενδυτές της Ασίας.

Ρωσικό σινιάλο

Ενώ οι ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις βρίσκονται στη χειρότερη φάση της ιστορίας τους, ένα επενδυτικό σχέδιο στον χώρο της ενέργειας, στο οποίο συμμετέχουν η ΔΕΠΑ, η ιταλική Edison και η ρωσική Gazprom, έχει αρχίσει να προωθείται. Ο λόγος για τον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου «Ποσειδών» από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι το Οτράντο της Ιταλίας. Το έργο τρέχουν οι δύο πρώτες εταιρείες και υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας με την Gazprom, η οποία θα προμηθεύει με αέριο τη γειτονική μας Ιταλία. Ο «Ποσειδών» θα αποτελεί τη συνέχεια του αγωγού Turkish Stream που προωθούν οι Πούτιν και Ερντογάν. Οι ΔΕΠΑ και Edison έχουν υποβάλει από τις αρχές Ιουνίου τις αιτήσεις στις αρμόδιες Αρχές ώστε το έργο να είναι ανεξάρτητο από το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου. Οπως πληροφορούμαστε οι εταιρείες προχωρούν κανονικά και τις μελέτες βιωσιμότητας του έργου καθώς και άλλες αναγκαίες για την εκτέλεση του έργου, μέχρι νεωτέρας… Με πιο απλά λόγια, τις προσεχείς εβδομάδες ίσως να αναμένουμε κάποιο σινιάλο από τη Μόσχα…

«Σηκώνει»τους δασμούς

Ο πρώτος, ίσως και μοναδικός, ελληνικός βιομηχανικός όμιλος που επωμίζεται τις επιπτώσεις από τους δασμούς του Τραμπ στον χάλυβα είναι εκείνος του ομίλου Στασινόπουλου, καθώς οι εταιρείες του εξάγουν προϊόντα στις ΗΠΑ.

Οπως έκανε γνωστό χθες η Cenergy Holdings, που αποτελείται από τις εταιρείες Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια, η πρώτη άρχισε τις παραδόσεις των σωλήνων χάλυβα HFW 26″, ποσότητας 125.027 μετρικών τόνων, για τον αγωγό Cactus II στο Τέξας των ΗΠΑ, συνολικού μήκους περίπου 750 χλμ. Η προμήθεια των αγωγών ανατέθηκε στη Σωληνουργεία Κορίνθου από θυγατρική της Plains All American Pipeline LP, που τρέχει το επενδυτικό σχέδιο.

Σύμφωνα με τη Cenergy Holdings, παρά την απόφαση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ να απορρίψει την αίτηση εξαίρεσης από τους δασμούς των σωλήνων της Σωληνουργεία Κορίνθου, η ελληνική βιομηχανία θα ολοκληρώσει κανονικά την εκτέλεση της παραγγελίας, όπως έχει προγραμματιστεί, χωρίς καθυστέρηση ή δυσμενή οικονομική επίπτωση.

Οι αγορές και οι… διακοπές

«Μην πιστεύετε ό,τι διαβάζετε. Θα σας έλεγα να φύγετε και για διακοπές». Την απάντηση αυτή μας δίνει αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα βγει στις αγορές πριν από τις 20 Αυγούστου, δηλαδή πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου. «Η έξοδος στις αγορές δεν προαναγγέλλεται και εμείς δεν βιαζόμαστε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια» μας λέει ο ίδιος παράγοντας που η γνώμη του μετράει και επηρεάζει τις κυβερνητικές αποφάσεις τόσο για τον χρόνο όσο και για το ύψος των νέων εκδόσεων ομολόγων. Αν υπάρξει «ευκαιρία» δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα αξιοποιηθεί. Για να δούμε…