Εναν πολύτιμο σύμμαχο για τις ημέρες του καύσωνα έχουν πλέον οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αθήνας: μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που με λίγα κλικ ενημερώνει τον χρήστη για το πού θα βρει τα πιο δροσερά σημεία στην πόλη.

Η εφαρμογή EXTREMA Athens δημιουργήθηκε στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι διαθέσιμη στο Google Play και το AppleStore και έρχεται να μας θυμίσει πόσο κοντινή στην καθημερινότητά μας είναι τελικά η τεχνολογία του Διαστήματος.

Αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα σε συνδυασμό με ατμοσφαιρικά μοντέλα, η εφαρμογή εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο και ενημερώνει άμεσα τους πολίτες για τα σημεία της πόλης που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, παρέχει εξειδικευμένες συμβουλές και προτείνει τα πλησιέστερα σημεία όπου θα πρέπει να καταφύγει όποιος αναζητά μια ανάσα δροσιάς. Στόχος της είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από την κατακόρυφη άνοδο της θερμοκρασίας σε περιόδους καύσωνα. Οπως δηλώνει η Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, κύρια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «η καινοτομία του ΕXTREMA έγκειται στη μετατροπή της υπάρχουσας επιστημονικής γνώσης σε άμεση ενημέρωση για το ευρύ κοινό μέσω της χρήσης των κινητών συσκευών. Ενας εξαιρετικός συνδυασμός προηγμένων τεχνολογιών του Διαστήματος και της πληροφορικής στα χέρια των κατοίκων της πόλης».

Μετά την Αθήνα άλλες δύο ευρωπαϊκές πόλεις, το Παρίσι και το Ρότερνταμ, θα χρησιμοποιήσουν φέτος τη συγκεκριμένη εφαρμογή ενώ το παράδειγμά τους αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα αστικά κέντρα της Γηραιάς Ηπείρου. Για την υλοποίηση του προγράμματος και τη διαχείριση του συστήματος, το Αστεροσκοπείο συνεργάζεται με τον Δήμο Αθηναίων και τις δημοτικές Αρχές του Παρισιού και του Ρότερνταμ.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. «Οταν ο πολίτης ανοίγει την εφαρμογή, η συσκευή εντοπίζει σε ποιο σημείο βρίσκεται. Στη συνέχεια ενημερώνεται για παραμέτρους όπως η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας, η θερμοκρασία, η ποιότητα του αέρα», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η Αγγελική Ευσταθίου, υπεύθυνη υποστήριξης έρευνας στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του Αστεροσκοπείου. «Η εφαρμογή αξιολογεί τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο χρήστης και του παρέχει προσωποποιημένες συμβουλές με βάση το προφίλ του, όπως τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Για τον λόγο αυτό συνεργαζόμαστε με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Ούλου της Φινλανδίας το οποίο μας έχει παραχωρήσει επιδημιολογικές μελέτες» συμπληρώνει. «Κατά τη χρήση της εφαρμογής, ένας χάρτης της πόλης ανοίγει στην οθόνη. Σε αυτόν είναι σημειωμένα τα δυο τρία πιο κοντινά δροσερά σημεία στα οποία μπορούν να βρουν καταφύγιο όσοι το επιθυμούν ενώ αναφέρονται και ώρες λειτουργίας αυτών των χώρων, τρόποι μετάβασης και οδηγίες για να φτάσει κάποιος στο σημείο. Τα σημεία αυτά τα έχει χαρτογραφήσει ο Δήμος Αθηναίων ο οποίος και μας τα υπέδειξε για να τα εντάξουμε στην εφαρμογή», προσθέτει η Αγγελική Ευσταθίου.

ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ. Στόχος των ερευνητών είναι να χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή και σε ακραίες καιρικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες.

«Προγράμματα όπως το EXTREMA Athens εντάσσονται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ανθεκτικότητας και του Σχεδίου για το Κλίμα και αποτελούν μέρος των ολοκληρωμένων λύσεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Αθήνας»ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ενώ η αντιδήμαρχος Πρασίνου, Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή Ελένη Μυριβήλη επεσήμανε ότι «οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καύσωνες στην Αθήνα επηρεάζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών. Είμαστε περήφανοι που η επιτυχημένη εμπειρία της Αθήνας αποτέλεσε ήδη παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες πόλεις όπως το Παρίσι και το Ρότερνταμ».

Το πρώτο 40άρι της χρονιάς στην Αυλίδα

Το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου ξεπέρασε χθες, για πρώτη φορά φέτος, ο υδράργυρος… Οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν το πρώτο 40άρι της χρονιάς στην Αυλίδα, όπου το θερμόμετρο έδειξε 40,5° C. Ακολούθησαν ο Θεολόγος Φθιώτιδας με 39,8° C, η Χαλκίδα με 39,4° C, η Τανάγρα με 39,3° C, η Κωπαΐδα με 38,9° C, το Γαλαξίδι με 38,7° C, το Αργος και τα Σπάτα Αττικής με 38,6° C.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, μικρή πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί σήμερα κυρίως στις δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ τα φαινόμενα θα εξαπλωθούν τις απογευματινές ώρες και στα υπόλοιπα ορεινά ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί με ένταση από 4 έως 5 μποφόρ και στο Ιόνιο με ένταση 6 και πιθανώς τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά η ένταση των ανέμων θα κυμανθεί από 3 έως 5 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά στα 6 μποφόρ.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα θα διαμορφωθεί από 20 έως 35° C, με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία, όπου θα είναι κατά πέντε βαθμούς χαμηλότερη, στα νότια θα διαμορφωθεί από 21 έως 33° C, στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 30° C, στα νησιά του Αιγαίου από 23 έως 33° C και στην Κρήτη από 23 έως 32° C.

Αύριο Πέμπτη ο καιρός προβλέπεται να είναι αίθριος και μόνο στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα σχηματιστούν λίγες νεφώσεις, κατά περιόδους αυξημένες, που θα δώσουν σποραδικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με ένταση από 3 έως 5 μποφόρ και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.