Μαίνεται ο πολιτικός πόλεμος μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Νέας Δημοκρατίας για τη ρύθμιση του τραπεζικού δανείου της τεχνικής εταιρείας ΔΙΟΔΟΣ ΟΕ των αδελφών του Πρωθυπουργού, Δημήτρη και Ζανέτ Τσίπρα, και η σύγκρουση μεταξύ των δύο βασικών πολιτικών παικτών αναμένεται όλο και πιο σφοδρή το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή που η ηγεσία της ΝΔ επιμένει να ζητεί απαντήσεις και να μιλά για αμείλικτα αναπάντητα ερωτήματα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται πολλαπλά πυρά από σύσσωμη σχεδόν την αντιπολίτευση, αλλά και από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς που αμφισβητείται.

Η ένταση είναι κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό και η σύγκρουση είναι αρκετά σφοδρή, προμηνύοντας και τι θα επακολουθήσει το επόμενο διάστημα, ειδικά όταν η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει πολιτικά διάφορα σκάνδαλα, όπως π.χ. της Novartis, και άλλες υποθέσεις, δηλαδή τα τραπεζικά δάνεια των κομμάτων, το ΚΕΛΠΝΟ, κ.ά.

Για τη ΝΔ αποτελεί μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα και δεν υπάρχει διάθεση να πέσουν οι τόνοι, αλλά αντίθετα καθημερινά θα θέτει το θέμα ζητώντας να υπάρξουν απαντήσεις από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία Δίοδος, η οποία ανήκει στα αδέλφια του Πρωθυπουργού, εντάχθηκε το 2016 σε ρύθμιση δάνειου της, ύψους 243.544 ευρώ, με μηνιαίες δόσεις 300 ευρώ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υπόθεση και γι’ αυτό χθες υπήρξε και ποιοτική αναβάθμιση της πολιτικής αντιπαράθεσης με τη σκυτάλη στην επίθεση κατά της κυβέρνησης να παίρνει η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη και κεντρικά στελέχη του, όπως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής.

«Η τεχνική εταιρεία ΔΙΟΔΟΣ της οικογένειας Τσίπρα επιχείρησε να πάρει το 2012 ένα δημόσιο έργο ύψους 1,1 εκατ. ευρώ με πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα. Και γι’ αυτό το 2015 ο αδελφός του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσίπρας παραπέμφθηκε σε δίκη» τόνισε χθες (Ρ/Σ Παραπολιτικά) η Μαρία Σπυράκη που ανέλαβε κατ’ εντολήν της ηγεσίας της ΝΔ να πολιτικοποιήσει περαιτέρω το θέμα της ρύθμισης και να δείξει ότι αποτελεί κεντρική επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συντηρεί στην πρώτη γραμμή το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Σπυράκη επέμεινε στη γραμμή, παρά την προχθεσινή διάψευση του Γιάννη Μαντζουράνη, δικηγόρου των αδελφών του Πρωθυπουργού, ότι «τον Αύγουστο του 2016 ο νόμος Παρασκευόπουλου άλλαξε νύχτα, προκειμένου να μην εξεταστεί επί της ουσίας η υπόθεση του κ. Δημήτρη Τσίπρα από το δικαστήριο».

«Κατάχρηση εξουσίας». Παράλληλα, η ίδια σημείωσε ότι η ΝΔ ζητεί απαντήσεις για τα πραγματικά περιστατικά και εξήγησε ότι «από τη στιγμή που είδαμε τη δημοσιογραφική αποκάλυψη είχαμε υποχρέωση να ζητήσουμε εξηγήσεις, διότι έχει μια οσμή κατάχρησης εξουσίας το γεγονός ότι υπήρχε πλαστή ενημερότητα και ότι τελικά το δικαστήριο δεν δίκασε την υπόθεση μόνο και μόνο διότι υπήρχε σχετική νομοθετική ρύθμιση».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη τo μείζον ζήτημα είναι το θέμα της εύνοιας του αδελφού του Πρωθυπουργού από την κυβέρνηση Τσίπρα. «Ο Αλέξης Τσίπρας νομοθέτησε για τον αδελφό του προκειμένου να μην καταδικαστεί για υπόθεση πλαστογραφίας και δεν μπορεί να πάρει έργα από το Δημόσιο» είπε στον Ρ/Σ Real fm. Για κατάρρευση του ηθικού πλεονεκτήματος στα μάτια της κοινής γνώμης μίλησε (Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1) ο Κ. Καραμανλής και επεσήμανε με έμφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωταγωνιστήσει στην πολιτική λασπολογία τα τελευταία χρόνια.

Αντεπίθεση. Το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε στην αντεπίθεση και μετά το μπαράζ των επιθέσεων από τη ΝΔ το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού επεσήμανε ότι οι απαντήσεις στην ενορχηστρωμένη επίθεση λάσπης θα δοθούν από τους θιγομένους στις αίθουσες των δικαστηρίων. Μάλιστα, αναφέρεται σε εφεύρεση από τη ΝΔ ανύπαρκτων σκανδάλων διότι η κυβέρνηση βγάζει τη χώρα από τα Μνημόνια στα οποία η ΝΔ την καταδίκασε και φώτισε το επόμενο στάδιο της στρατηγικής της με την εξής αναφορά: «Η υπόθεση Novartis ωριμάζει και εγκυμονεί, ενώ ο κ. Μητσοτάκης κάποια στιγμή θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το πόθεν έσχες του».

Παράλληλα και τα αδέλφια του Πρωθυπουργού αποφάσισαν χθες οι ίδιοι να τοποθετηθούν, προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη. «Επειδή τις τελευταίες ημέρες η ΝΔ διοχετεύει σε ΜΜΕ που τη στηρίζουν αθλιότητες, λασπολογίες και χυδαιότητες σε βάρος μας προς εξυπηρέτηση προσωπικών και κομματικών συμφερόντων επισημαίνεται ότι η συκοφαντία είναι αστικό και ποινικό αδίκημα, δεν δικαιολογείται από κανένα αντιπολιτευτικό μένος και θα αντιμετωπισθεί στα αρμόδια δικαστήρια, όπου κάθε νομοταγής πολίτης μπορεί να προσφύγει» υποστηρίζουν ο Δ. Τσίπρας και η Ζανέτ Τσίπρα.

Στέργιος Πιτσιόρλας: «Να αφήσουμε πίσω γυναίκες και συγγενείς»

Το άκρως ενδιαφέρον σε αυτή την ιστορία είναι ότι αρχίζουν δειλά δειλά ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κρατούν αποστάσεις, όπως π.χ. ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας ανέφερε (Ρ/Σ Παραπολιτικά) ότι θα πρέπει να μην εμπλέκονται στην πολιτική αντιπαράθεση συγγενικά πρόσωπα πολιτικών. Ο υφυπουργός κινούμενος πιο θεσμικά εξέφρασε δημόσια αυτό που λένε και άλλα στελέχη κατ’ ιδίαν με έμφαση στο επιχείρημα ότι η πόλωση πρέπει να υπάρξει επί συγκεκριμένων πολιτικών ζητημάτων. «Πρέπει να αφήσουμε πίσω γυναίκες και συγγενείς και να μπούμε σε άλλο πεδίο» είπε ο Πιτσιόρλας.