O πρόεδρος των ΗΠΑ Βλαντίμιρ Πούτιν είπε τη Δευτέρα ότι οι συνομιλίες που είχε στο Ελσίνκι με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ήταν «πολύ επιτυχημένες και πολύ χρήσιμες» εκτιμώντας παράλληλα ότι οι δύο ηγέτες «άρχισαν να κατανοούν ο ένας τον άλλο καλύτερα».

«Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε μια ειλικρινή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Θεωρώ πως ήταν πολύ επιτυχημένες και πολύ χρήσιμες» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου μετά το τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Σε γενικές γραμμές, είμαστε ικανοποιημένοι από την πρώτη πραγματική μας συνάντηση (…). Είχαμε μια καλή συζήτηση (…) και ελπίζω ότι αρχίσαμε να κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλο» διαβεβαίωσε ο ίδιος.

«Είναι προφανές σε όλους ότι οι διεθνείς σχέσεις πέρασαν από μια δύσκολη περίοδο…. Ο Ψυχρός Πόλεμος έληξε πριν από πολύ καιρό, η κατάσταση στον κόσμο άλλαξε δραματικά. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πλέον διαφορετικές προκλήσεις» επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Δήλωσε επίσης ότι η χώρα του «ουδέποτε αναμίχθηκε» στις αμερικανικές εκλογές. «Δείξτε μου αν υπάρχει ένα και μόνο γεγονός που υποδηλώνει ανάμιξη της Μόσχας» στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί περί ανάμιξης της Ρωσίας είναι εντελώς ανόητοι.

«Όφειλα να επαναλάβω αυτό που έχω επανειλημμένα πει: η ρωσική κυβέρνηση ουδέποτε αναμίχθηκε ούτε προτίθεται να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εκλογικής διαδικασίας», τόνισε.

«Δεν γνωρίζω τίποτε για τους 12 ρώσους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας σε βάρος των οποίων οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες», τόνισε.

Αν η ερευνητική ομάδα υπό τον εισαγγελέα Μάλερ στείλει στη Ρωσία επίσημο αίτημα για να ανακρίνει τους υπόπτους, η Ρωσία θα το πράξει, υπογράμμισε ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι σε αντάλλαγμα «εμείς θα θέλαμε να ανακρίνουμε αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους υποψιαζόμαστε για παράνομες ενέργειες σε βάρος της Ρωσίας. Υποψιαζόμαστε ότι αξιωματικοί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενεπλάκησαν στη διοχέτευση 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τον επιχειρηματία Μπράουντερ στην προεκλογική εκστρατεία της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον.

Ο Πούτιν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
Επίσης ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι ήθελε να δει τον Τραμπ νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ γιατί ο υποψήφιος αυτός «μιλούσε για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ»,
«Ναι, ήθελα να κερδίσει γιατί μιλούσε για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ», δήλωσε ο Πούτιν. 

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο σηματοδοτεί τα πρώτα βήματα για την αποκατάσταση «σε έναν ικανοποιητικό βαθμό της εμπιστοσύνης και να επιστρέψουμε στα προηγούμενα επίπεδα αλληλεπίδρασης επί όλων των θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

«Όσον αφορά τη Συρία ο στόχος της αποκατάστασης της ειρήνης και της συμφιλίωσης σε αυτή τη χώρα θα μπορούσε να είναι το πρώτο παράδειγμα μιας επιτυχημένης κοινής δουλειάς», υποστήριξε ο Πούτιν.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του να συνεργαστούν για τη ρύθμιση των αγορών του πετρελαίου και του σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

«Εμείς ως το μεγαλύτερο κράτος παραγωγός φυσικού αερίου –και οι ΗΠΑ είναι επίσης μια τέτοια χώρα– θα μπορούσαμε να εργαστούμε με στόχο να ρυθμιστεί η διεθνής αγορά. Δεν ενδιαφερόμαστε να μειωθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα καθώς οι παραγωγοί θα μπορούσαν να πληγούν. Επίσης, δεν ενδιαφερόμαστε για υπερβολικά υψηλές τιμές».

«Για τον Nord Stream 2 διαβεβαίωσα τον Τραμπ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διατηρήσει τη διαμετακόμιση του αερίου μέσω της Ουκρανίας. Είμαστε έτοιμοι να παρατείνουμε το συμβόλαιο που λήγει το 2019, εφόσον η διένεξη στο (δικαστήριο) της Στοκχόλμης επιλυθεί», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανέναν. Εκείνος (ο Τραμπ) προασπίζεται τα αμερικανικά συμφέροντα, εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Έχουμε ταιριαστά συμφέροντα, αναζητούμε κοινό έδαφος» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε έναν πολύ παραγωγικό διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ καλές.

Ο εποικοδομητικός διάλογος με τη Ρωσία ανοίγει νέους δρόμους για την ειρήνη, τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η σχέση μας έχει αλλάξει.

Όπως δήλωσε, μίλησε για αρκετή ώρα με τον Πούτιν για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές,

Η διπλωματία, η συνεργασία είναι προτιμότερες από τη σύγκρουση και την εχθρότητα, πρόσθεσε.Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν το ξεκίνημα μιας µακρόχρονης διαδικασίας με ισχυρό διάλογο με τη Ρωσία.

Όπως είπε «έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποια σπουδαία πράγματα μαζί με τη Ρωσία», σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες ευθύνονται για την κατάσταση της σχέσης τους.

Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία άσκησης πίεσης ενάντια στο Ιράν και δήλωσε βέβαιος ότι ο Πούτιν και η Ρωσία επιθυμούν να δώσουν ένα τέλος στη ταχεία εξάπλωση των πυρηνικών όπλων. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι η Ρωσία παρενέβη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 για να βοηθήσει τον ίδιο να κερδίσει, τονίζοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέψευσε εντόνως την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές αυτές.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά την κατ’ ιδίαν τους συνάντηση, ο Τραμπ δεν έκανε καμία κριτική εις βάρος της Ρωσίας για κανένα από τα ζητήματα που έφεραν τις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Σε ερώτηση για την ευθύνη για τις κακές σχέσεις των δύο χωρών τις οποίες νωρίτερα απέδωσε στην «ανοησία» των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων, ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας τόνισε ότι : «Και οι δύο χώρες ευθύνονται. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ υπήρξαν ανόητες. Όλοι υπήρξαμε ανόητοι», αλλάζοντας τη συζήτηση, μιλώντας για την εκλογική του νίκη.

«Κέρδισα εύκολα τη Χίλαρι Κλίντον και ειλικρινά την κερδίσαμε… Κερδίσαμε αυτή την κούρσα και είναι ντροπή να υπάρχουν σύννεφα γύρω από αυτή».

«Διεξάγαμε μια εξαιρετική εκστρατεία και για αυτό είμαι πρόεδρος», είπε.

Σε ερώτηση αν εμπιστεύεται τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που κατέληξαν ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2016, ο Τραμπ είπε ότι του ειπώθηκε από τον επικεφαλής της CIA ότι ήταν η Ρωσία, αλλά δεν έχει κανένα λόγο να το πιστεύει.

«Ο πρόεδρος Πούτιν ήταν ιδιαίτερα έντονος στην άρνησή του σήμερα», τόνισε.
Παράλληλα δήλωσε ότι η έρευνα των αμερικανικών αρχών για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη είναι μια καταστροφή για τη χώρα του, σημειώνοντας εκ νέου ότι δεν υπήρχε καμία συμπαιγνία, λέγοντας «δεν γνωρίζω τον πρόεδρο για να συνεργήσω μαζί του».

Τέλος τόνισε ότι ποτέ δεν χαρακτήρισε αντίπαλο τον Πούτιν, αλλά καλό ανταγωνιστή. «Στην πραγματικότητα τον χαρακτήρισα ανταγωνιστή και είναι ένας καλός ανταγωνιστής», σημείωσε, σε σχετική ερώτηση για πρωτύτερες δηλώσεις του για τον Πούτιν.