Η συνεργασία της ΕΕ με τη Λιβύη στο μεταναστευτικό και οι επικείμενες εκλογές στη χώρα ήταν από τα βασικά θέματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου, ότι με τα εγκαίνια των γραφείων της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τρίπολη, αλλά και με την ευρωπαϊκή αποστολή (EUBAM) που συνδράμει τις λιβυκές αρχές στη διαχείριση των χερσαίων συνόρων της χώρας, η ΕΕ αποκτά και φυσική παρουσία στη Λιβύη. Το γεγονός αυτό χαιρέτισαν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ανέφερε η Φ. Μογκερίνι, τονίζοντας ότι η ΕΕ συνδράμει τη Λιβύη, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Η Φ. Μογκερίνι υπενθύμισε ότι 350 εκατ. ευρώ πρόκειται να φτάσουν στη χώρα από την ΕΕ και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να συνδράμουν με περισσότερους πόρους τη χώρα, μέσω του Ταμείου για την Αφρική.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη συνεργασία με τα Η.Ε., την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και με την Αφρικανική Ένωση. Η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας έχουν ήδη αρχίσει να φέρουν αποτελέσματα και ανέφερε ως παράδειγμα ότι το τελευταίο εξάμηνο έγιναν 28 χιλιάδες επιστροφές μεταναστών από τη Λιβύη προς τις χώρες προέλευσής τους, με τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Παράλληλα, οι αφίξεις στην ΕΕ από τις λιβυκές ακτές μειώθηκαν κατά 85% σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι, ανέφερε η Φ. Μογκερίνι. «Αυτή η δουλειά πρέπει να διατηρηθεί και να σταθεροποιηθεί», είπε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη της ΕΕ στην πολιτική διαδικασία στη Λιβύη, μέσω του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της προετοιμασίας για τη διεξαγωγή εκλογών, η οποία όπως είπε η Φ. Μογκερίνι, "πρέπει να επιταχυνθεί".

Eξάλλου, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προετοίμασαν την υπουργική συνάντηση που θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου με τις χώρες της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία, Λευκορωσία και Ουκρανία). Η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι υπάρχει σαφής πρόοδος στη συνεργασία και με τους έξι αυτούς εταίρους της ΕΕ, ωστόσο εξέφρασε ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μολδαβία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από