Έσπασε το...φράγμα των 18.000, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου, Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, καταγράφηκαν στα νησιά 18.099 πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι ενδεικτικό πως από τις 10 έως και τις 15 Ιουλίου, έφτασαν στα νησιά 407 άτομα.

Τα πολύπαθα νησιά της Λέσβου, Σάμου και Χίου είναι αυτά που κυρίως έχουν σηκώσει το βάρος του προσφυγικού. Μάλιστα, στη Λέσβο σήμερα βρίσκονται 9.678, εκ των οποίων οι 7.558 είναι «εγκλωβισμένοι» στον καταυλισμό της Μόριας. Υπενθυμίζεται πως στο camp της Μόριας η χωρητικότητα είναι 3.100 άτομα κι αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των διαμενόντων είναι υπερδιπλάσιος. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στη Σάμο, καθώς από τους 648 φιλοξενούμενους που θα έπρεπε να έχει - βάσει του Συντονιστικού Κέντρου - το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού, σήμερα βρίσκονται σχεδόν 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες επιπλέον, δηλαδή 3.618. Όπως άλλωστε έχει επανελημμένως δηλώσει ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Αγγελόπουλος, πρόκειται για μια πόλη πάνω από την πόλη της Σάμου. Στη Χίο, οι πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τους 2.153, με τους περισσότερους (1.909) να φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού, του οποίου η χωρητικότητα φτάνει τα 1.014 άτομα.

Πάντως, οι δήμαρχοι των νησιών επιμένουν σε όλους τους τόνους για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και εντατικοποίηση του μέτρου των επιστροφών προς την Τουρκία, όπως άλλωστε, προβλέπεται στην Κοινή Δήλωση Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από