Η Ιταλία δεν βιάζεται να φέρει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά προς ψήφιση στη Βουλή, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας, υποδηλώνοντας ότι ίσως αμβλύνονται οι αντιρρήσεις στη συμφωνία.

Ιταλοί υπουργοί έχουν πει ότι η Ιταλια ίσως να μην επικυρώσει τη CETA(Comprehensive Economic and Trade Agreement), θέτοτας σε κίνδυνο την πρώτη μεγάλη εμπορική συμφωνία της ΕΕ μετά το σύμφωνο ΕΕ-Νότιας Κορέας το 2011.

Ωστόσο, ο υπουργός Γεωργίας Τζιαν Μάρκο Σεντινάιο δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες: «Κανείς δεν βιάζεται να φέρει τη CETA στη Βουλή». Πρόσθεσε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη συζήτηση στη Βουλή και ότι η κυβέρνηση δεν έχει συζητήσει το θέμα.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο η Ιταλία θα μπλόκαρε μια συμφωνία που ενισχύει τις εξαγωγές, ο Σεντινάιο δήλωσε: «Θέλουμε να καταλάβουμε με συγκεκριμένα στοιχεία εάν η CETA είναι πραγματικά επωφελής για τη χώρα μας. Έχουμε την εντυπωση πως δεν είναι… Δεν έχουμε άλλα στοιχεία. Έχουμε υποθέσεις, κυρίως εντυπώσεις από εταιρίες, κατά βάση από τον αγροτικό τομέα».