Οχι μία, όχι δύο, αλλά πολλαπλές αναφορές στη χώρα της «Μακεδονίας» έκανε κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες ο Ζόραν Ζάεφ. Αντίθετα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που ανέφερε τη γείτονα χώρα μόνο ως ΠΓΔΜ και «Βόρεια Μακεδονία», ο σκοπιανός πρωθυπουργός παρέλειψε επανειλημμένα τον γεωγραφικό προσδιορισμό, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει και το κατάλληλο αφήγημα στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ ενόψει του δημοψηφίσματος.

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Με τις φράσεις «ναι στην Ευρώπη» και «ναι στο ΝΑΤΟ», ο Ζόραν Ζάεφ όχι μόνο πανηγύρισε την πρόσκληση για ενταξιακή πορεία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά έδωσε το σύνθημα της επόμενης μέρας, κάνοντας σαφές πως ετοιμάζεται πλέον με πυρετώδεις ρυθμούς για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Ευχαρίστησε τόσο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τον πρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Μπόικο Μπορίσοφ, που «μοιράστηκαν το ίδιο όραμα μαζί μας» και μίλησε για «ιστορική αναγνώριση όλων των πολιτών της Μακεδονίας» –τους οποίους, εκτός των άλλων, κάλεσε να βγουν στους δρόμους, σε όλες τις μεγάλες πόλεις, στις 14 Ιουλίου, για να γιορτάσουν την «ιστορική απόφαση» που ελήφθη στις Βρυξέλλες. «Είναι μια σημαντική και περήφανη μέρα για τη χώρα και την περιοχή», ανέφερε από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών «ήρε τα τελευταία εμπόδια για την ένταξη».

ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA. Η προτροπή του Ζάεφ για πανηγυρισμούς συνοδεύτηκε με το κατάλληλο προεκλογικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Λάβαμε πρόσκληση για να γίνουμε μέλος μιας συμμαχίας των ισχυρότερων κρατών στον κόσμο. Αυτή είναι μια πρόσκληση για πλήρη ένταξη. Ας συνεχίσουμε για να κάνουμε το επόμενο βήμα λέγοντας «ναι» στο μέλλον της «Μακεδονίας»», ανέφερε χαρακτηριστικά ο σκοπιανός πρωθυπουργός, δίνοντας τον τόνο που θα χρησιμοποιήσει για να πείσει τους πολίτες της ΠΓΔΜ να υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Συνδέοντάς την, δηλαδή, απευθείας με την ενταξιακή πορεία τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση –ήδη η φημολογία στη γείτονα χώρα κάνει λόγο για ένα ερώτημα που, εν πολλοίς, θα εμπεριέχει και αυτή την παράμετρο.

ΘΕΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ. Ο Ζάεφ χθες άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών, σχολιάζοντας με νόημα πως «όλα τα δημοκρατικά χαρτιά βρίσκονται στο τραπέζι». Στην ΠΓΔΜ, άλλωστε, η σύγκρουση του Ζάεφ με το εθνικιστικό VMRO έχει ενταθεί. Με ανακοίνωσή του, το κόμμα ζητεί την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Ντιμιτρόφ, ενώ ο αντιπρόεδρός του κάνει λόγο για «πρόσκληση στο ΝΑΤΟ υπό όρους, μέσα από μια επιζήμια συμφωνία που υπογράφηκε από αυτήν την κυβέρνηση. Πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι, δεν υπάρχει ανάγκη για ψεύτικη ευφορία». Με ενδιαφέρον αναμένεται και η από εδώ και πέρα στάση του προέδρου της Δημοκρατίας, Γκεόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος από την αρχή έχει εκφραστεί εναντίον της συμφωνίας. Μετά το δημοψήφισμα, και εφόσον αυτό βγει θετικό, σειρά έχει η συνταγματική αναθεώρηση, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει την αισιοδοξία του ότι μπορεί να βρει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται –επαναλαμβάνοντας πως παραμένει αισιόδοξος ότι και η Ελλάδα «θα τηρήσει και τις δικές της υποχρεώσεις», επικυρώνοντας τη συμφωνία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα, η πρόσκληση προς την ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας. «Η απορρόφηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το ζόρι επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των «ανοιχτών θυρών» έχει γίνει αυτοσκοπός και ένα εργαλείο με στόχο τη γεωπολιτική επιρροή», σχολίασε με ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.