Η «παράμετρος» Ανδρέας Παπανδρέου – ΠΑΣΟΚ, δεν είχε, προφανώς, ληφθεί υπόψη από τον ξένο παράγοντα, τέτοιες μέρες, τον Ιούλιο 1974. Οταν, κι αφού είχε εξασφαλιστεί η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, εξήγγειλε διά στόματος του «αρχιτέκτονός» της, Χένρι Κίσινγκερ, το τέλος της απριλιανής δικτατορίας. Ούτε, όμως, κι από τους σχεδιαστές της παλινόρθωσης του προδικτατορικού «κατεστημένου» των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων και συμφερόντων.

Στις 3 Σεπτέμβρη 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν τους ώριμους στόχους για τη νέα εποχή της κοινωνίας μας και ιδίως της νέας γενιάς. Εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση, δημοκρατία. Το παλλαϊκό πια αίτημα ήταν: Αλλαγή!

Δεν είναι μόνο έργο του ιστορικού, αλλά καθενός μας, να πληροφορηθεί ο λαός και ιδιαιτέρως οι γενιές που ακολουθούν, την αλήθεια για το έργο και την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στην πατρίδα κατά τη 44χρονη ώς τώρα πορεία του. Και, κυρίως, την αλήθεια για την κρίση και τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησής του, την άνοιξη του 2010. Οταν η χώρα κατέρρεε και οι άλλες δυνάμεις, όπως ΝΔ με Σαμαρά, ΣΥΡΙΖΑ με Τσίπρα και όλο το λεγόμενο αντιμνημονιακό μέτωπο συνδαύλιζαν τη φωτιά, αντί να βάλουν πλάτη να τη σβήσουμε όλοι μαζί. Πρέπει να πέσει το παραπέτασμα της δόλιας σιωπής, της λάσπης και της κατασυκοφάντησης των χιλιάδων στελεχών –εξαιτίας ελαχίστων που πρόδωσαν τις αξίες μας και σιτίζονται τώρα στην Κουμουνδούρου –και, κυρίως, του bullying που δέχτηκαν ακόμα εκατομμύρια απλά μέλη ή ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, στους δρόμους και στα καφενεία. Πολλοί εξαπατήθηκαν, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και άλλους πολιτικούς απατεώνες. Ντρέπονται, δεν το ομολογούν καν. Είναι οι πλείστοι από το 43% της αποχής, αλλά και από το υπόλοιπο της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ που έχει περιοριστεί στο 45% και των ΑΝΕΛ που έχουν εξανεμιστεί.

Αγιες οι προθέσεις της Φώφης Γεννηματά για το ΚΙΝΑΛ. Αλλά η αποκατάσταση της ενότητας της παράταξής μας δεν γίνεται με «σημαδεμένα» τραπουλόχαρτα. Ας αφήσει καθέναν να πάρει τον δρόμο του. Κι ας βάλει τα δυνατά της και όλοι μας μαζί της, για την πραγματοποίηση του μεγάλου αυτού στόχου με τον «επαναπατρισμό» όλων των «κρυπτοχριστιανών» μας στο ΠΑΣΟΚ. Οι «Ελιές», ΔΗΣΥ, ΚΙΝΑΛ, δεν λένε σ’ αυτόν τον κόσμο και πολύ σωστά, τίποτε.

Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αναλάβει το έργο της ανασυγκρότησής του.

Μια σύντομη ματιά στις μετακινήσεις ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα που το λεηλάτησαν, χτυπώντας το πισώπλατα, όταν δεν «το βάλαμε στα πόδια», όπως εκείνα, την άνοιξη 2010: οι πλείστοι πήγαν σ’ αυτούς που θα «έσκιζαν» το Μνημόνιο του ΠΑΣΟΚ. Τους φόρεσαν ένα ακόμη, ΝΔ (Σαμαράς), κι άλλο, το πιο βαρύ, οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (Τσίπρας –Καμμένος) κι έπεται συνέχεια… Την «πάτησαν». Δεν το ομολογούν. Κακώς! Από τους 3.012.542 ψηφοφόρους του τον Οκτώβρη 2009, ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ μόνο 289.469 τον Γενάρη του 2015. Υπάρχει μια διαφορά 2.723.073… Το ΠΑΣΟΚ –αυτό που ήξεραν και όχι ψευδώνυμά του –οφείλει να τους πείσει να «επανέλθουν στο σπίτι τους». Στα σύμβολα και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ, περήφανοι και πάλι για τη συμμετοχή τους. Και το πρώτο βήμα θα είναι το Συνέδριο. Αυτό που ήταν να γίνει πριν από έναν χρόνο, αλλά δεν έγινε ώς τώρα…

Ο Απόστολος Κακλαμάνης είναι πρώην πρόεδρος της Βουλής