Αν παραφραστεί το μότο της Μπαρτσελόνα μπορεί ενδεχομένως να περιγραφεί εν ολίγοις η Πρέμιερ Λιγκ. «Mes que un… campionat». Ελληνιστί «κάτι παραπάνω από ένα πρωτάθλημα». Η επιβεβαίωση άλλωστε είναι και μουντιαλική! Από τους 91 ποδοσφαιριστές που μετέχουν στο Final 4 (στον μικρό και τον μεγάλο τελικό) της τρέχουσας διοργάνωσης, οι 41 προέρχονται από τον μαγικό κόσμο της Πρέμιερ Λιγκ. Αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 45%! Σχεδόν οι μισοί δηλαδή. Είναι χαρακτηριστικό πως το υπόλοιπο 55% επιμερίζεται στα πρωταθλήματα 12 χωρών. Διψήφιο αριθμό εκπροσώπων στην πρώτη τετράδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας έχουν ακόμη η ισπανική La Liga (13) και η γαλλική Ligue 1 (11). Επονται στη σχετική λίστα τα πρωταθλήματα Ιταλίας, Γερμανίας (από επτά παίκτες), Βελγίου, Κροατίας, Κίνας (από δύο) και Αυστρίας, Τουρκίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, Σκωτίας (από έναν).

Υπάρχουν και δύο αστερίσκοι χάριν διευκρίνισης. Πρώτον δεν συνυπολογίζεται στην καταμέτρηση ο Νίκολα Κάλινιτς (που ανήκει στη Μίλαν), καθώς εκδιώχθηκε από την αποστολή της Κροατίας εν μέσω Μουντιάλ. Γι’ αυτό και αθροιστικά οι ποδοσφαιριστές του Final 4 είναι –όπως προαναφέραμε –91 αντί για 92 (το γινόμενο του 4Χ23).

Και η δεύτερη υποσημείωση όμως σχετίζεται με την Κροατία, καθώς στις 30 Ιουνίου έληξε το συμβόλαιο του Μίλαν Μπάντελ με τη Φιορεντίνα. Οπότε ο 29χρονος αμυντικός μέσος εμφανίζεται ως ελεύθερος εν μέσω Μουντιάλ. Αν πάντως προσμετρηθούν Κάλινιτς και Μπάντελ, τότε η Serie A’ φτάνει τους εννιά εκπροσώπους.

Χρήζει δε αναφοράς ότι το μοναδικό πρωτάθλημα της λίστας που βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκής ζώνης είναι η κινεζική Super League. Εκεί δηλαδή όπου βγάζουν το παντεσπάνι τους δύο Βέλγοι: ο Αξελ Βίτσελ (Τιαντζίν Κουαντζιάν) και Γιανίκ Καράσκο (Νταλιάν Γιφάνγκ).

Πρωτιά για Τότεναμ

Οι ποδοσφαιριστές όμως λογίζονται παράλληλα και ως πρεσβευτές συλλόγων. Συνολικά 42 ομάδες εκπροσωπούνται στο Final 4 του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Και στην πρώτη θέση δεν φιγουράρει ούτε η Ρεάλ Μαδρίτης, ούτε η Μπαρτσελόνα. Η Τότεναμ έχει τους περισσότερους –συνολικά εννιά –πρεσβευτές (τους Αγγλους Κέιν, Ντέλε Αλι, Ντάιερ, Τρίπιερ, Ρόουζ, τους Βέλγους Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Ντεμπελέ και τον Γάλλο Γιορίς). Αγγλικοί είναι και οι τρεις επόμενοι σύλλογοι της λίστας που μετρούν από επτά εκπροσώπους: Μάντσεστερ Σίτι (τους Αγγλους Στόουνς, Γουόκερ, Στέρλινγκ, Ντελφ, τους Βέλγους Κομπανί, Ντε Μπρόινε και τον Γάλλο Μεντί), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (τους Αγγλους Γιανγκ, Λίνγκαρντ, Ράσφορντ, Τζόουνς, τους Βέλγους Λουκακού, Φελαϊνί και τον Γάλλο Πογκμπά) και Τσέλσι (τους Βέλγους Κουρτουά, Εντέν Αζάρ, Μπατσουαγί, τους Αγγλους Λόφτους – Τσικ, Κέιχιλ και τους Γάλλους Καντέ, Ζιρού).

Κάπου εκεί εμφανίζεται και η Μπαρτσελόνα με τέσσερις ποδοσφαιριστές (τους Γάλλους Ουμτιτί, Ντεμπελέ, τον Βέλγο Βερμάλεν και τον Κροάτη Ράκιτιτς) όσους απαριθμούν επίσης η Λίβερπουλ, η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Παρί Σεν Ζερμέν.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης τη σεζόν 2017-18 Ατλέτικο Μαδρίτης βρίσκεται ακόμη πιο κάτω με τρεις πρεσβευτές στην πρώτη τετράδα του Μουντιάλ (τους Κροάτες Μόντριτς, Κόβατσιτς και τον Γάλλο Βαράν). Από τρεις παίκτες έχουν επίσης οι Γιουβέντους, Μαρσέιγ και Μονακό, από δύο οι Ιντερ, Λέστερ και από έναν άλλοι 28 σύλλογοι (Αρσεναλ, Εβερτον, Γουέστ Μπρομ, Στόουκ Σίτι, Μπέρνλι, Μπάγερν, Βόλφσμπουργκ, Λεβερκούζεν, Στουτγάρδη, Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, Χοφενχάιμ, Γκλάντμπαχ, Σεβίλλη, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Λυών, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Ριέκα, Ζάλτσμπουργκ, Μπεσίκτας, Λοκομοτίβ Μόσχας, Μίλαν, Νάπολι, Ντιναμό Κιέβου, Αντερλεχτ, Γάνδη, Σέλτικ, Τιαντζίν Κουαντζιάν και Νταλιάν Γιφάνγκ).

Η Πρέμιερ Λιγκ πάντως θα φιγουράριζε στην πρώτη θέση από άποψη εκπροσώπησης, ακόμη κι αν η Εθνική Αγγλίας δεν μετείχε στο Final 4 του Μουντιάλ. Γιατί μπορεί να είναι ο αποκλειστικός «πάροχος» των Τριών Λιονταριών, αλλά στο Νησί αγωνίζονται και 18 ποδοσφαιριστές από τις άλλες τρεις χώρες (12 Βέλγοι, 5 Γάλλοι και ο Κροάτης Λόβρεν).