Ως «ιερό δισκοπότηρο» που κανείς δεν θέλει να πειράξει χαρακτήρισε τις συντάξεις ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να προχωρήσει η περικοπή των συντάξεων, υποστήριξε ότι εάν δεν υλοποιηθεί το μέτρο, μεσοπρόθεσμα θα δημιουργηθούν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων, οι παλαιοί και οι νέοι, και στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα των νέων συντάξεων σε συνδυασμό με τα κοινωνικά επιδόματα και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ειδικά για τις ασφαλιστικές εισφορές, ο Νίκος Βέττας θεωρεί ότι απαιτείται ο εξορθολογισμός –μείωσή τους προς όφελος των νέων εργαζομένων, οι οποίοι έχουν πληγεί από την κρίση. Για την ανεργία το ΙΟΒΕ, αν και προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί φέτος στην περιοχή τού 19,8% σε μέσα επίπεδα, επισημαίνει πως το 43,2% της μείωσης προήλθε από συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού.

Για το 2018 το ΙΟΒΕ βλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα στο επίπεδο του 2%. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος, η ζημιά που υπέστησαν η οικονομία και γενικότερα η χώρα ήταν μεγάλη και το βιοτικό επίπεδο, το οποίο πριν από την κρίση προσέγγιζε εκείνο των σκανδιναβικών χωρών, σήμερα προσεγγίζει αυτό των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Βέττας ανέφερε πως η εξισορρόπηση της οικονομίας έχει επιτευχθεί κυρίως μέσω ύφεσης, ενώ υπογράμμισε πως το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσο η εξάλειψη των δίδυμων ελλειμμάτων είναι διατηρήσιμη και συμβατή με μια πορεία συστηματικής και εύρωστης μεγέθυνσης. Είπε εξάλλου πως η ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία δεν καταστράφηκε, ούτε όμως μεταρρυθμίστηκε σε επαρκή βαθμό ώστε να έχει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.