Ενα απίστευτο αλαλούμ που δεν έχει προηγούμενο προκάλεσε η γκάφα(;) του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιοχάνες Χαν. Ο ίδιος που πριν μερικούς μήνες είχε προκαλέσει αναταραχή όταν ανέφερε ότι η συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων θα έκλεινε σε 15 ημέρες, ξαναχτύπησε με μια περίεργη δήλωσή του

Μιλώντας σε συνέδριο για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια ο κ. Χαν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία θα υπάρξει και αναδιάρθρωση των συνόρων, κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως αλλαγή των συνόρων.

«Νομίζω είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες» ανέφερε ο Γιοχάνες Χαν και συνέχισε:

«Συνεπώς εδώ χρειαζόμαστε ηγεσία αλλά χρειαζόμαστε και την ηγεσία για να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες». «Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη νοοτροπία για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην πορεία προς την Ευρώπη» κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Οπως ήταν αναμενόμενο πήρε φωτιά η Αθήνα με τη δήλωση αυτή που άνοιγε παράθυρο για αλλαγή συνόρων των δύο χωρών.

Λίγη ώρα μετά τη γκάφα του Χαν η Κομισιόν έκανε διευκρινιστικές δηλώσεις.

Ο επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε «αλλαγή συνόρων» Ελλάδας – Αλβανίας, επισήμανε από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κληθείς να διευκρινίσει σχετικές με το θέμα δηλώσεις του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου στο Λονδίνο.

Όπως ανέφερε, ο επίτροπος -υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ-, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.

Στόχος της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία είναι να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια, το μέγιστο επιτρεπτό με βάση τη συνθηκών των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και στη συνέχεια να κηρυχθεί ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος και την Αδριατική Θάλασσα.

Επίθεση από ΝΔ

Σκληρή ανακοίνωση κατά της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, μετά τις δηλώσεις του υπεύθυνου για τη διεύρυνση της ΕΕ Επιτρόπου, Γιοχάνες Χαν, για αναδιάρθρωση των συνόρων αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία.

Συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τους «κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση», καθώς «αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό».

Τέλος, η ΝΔ, καλεί τον τον επίτροπο Χαν να «συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του».

«Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο. Να πληροφορούμαστε από τον επίτροπο κ. Χαν ότι η Κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και καλεί «τους κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση που, ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία».

Η Πειραιώς προσθέτει: «Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό. Όσο για τον επίτροπο Χαν, ας συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του».