Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και στο Σκοπιανό προκαλούν αναδιάταξη των δυνάμεων στην πολιτική σκακιέρα. Και έτσι γεννήθηκε ένα νέο κόμμα στα δεξιά της Δεξιάς, με σαφείς εθνικοπατριωτικές αναφορές, το οποίο συμπιέζει τους ΑΝΕΛ, όπως προκύπτει και από τις έντονες αντιδράσεις του κόμματος του Πάνου Καμμένου.

Η σύμπραξη του διαγραφέντος βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου και του πρώην γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου επί κυβέρνησης Σαμαρά Τάκη Μπαλτάκου για τη δημιουργία ενός «νέου πατριωτικού μετώπου» αποτελεί το νέο εγχείρημα. Οπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι, απευθύνεται «σε όσους επιθυμούν την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης στη χώρα, σε όσους αποστρέφονται τις επιθέσεις κατά της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας και σε όσους δακρύζουν όταν ακούνε τον Εθνικό Υμνο και το «Μακεδονία ξακουστή»». Στόχος του είναι «να αποφευχθεί η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας και να πέσει η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». «Δεν πρόκειται να συμπράξουμε με ακραίους, με χρυσαυγίτες και με όσους έχουν διχαστικό λόγο» δήλωσε χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Καμμένος.

ΣΦΗΝΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΛ. Η δημιουργία του νέου κόμματος προκάλεσε αναταραχή στους ΑΝΕΛ, καθώς δέχονται πιέσεις απο τα «δεξιά» και μάλιστα απο ένα μέχρι πρότινος «σπλάγχνο» της παράταξής τους. Ο Πάνος Καμμένος δείχνει να «ποντάρει» στο Σκοπιανό την πολιτική του επιβίωση και δεν είδε με καλό μάτι την κίνηση αυτή, που μπορεί να αντλήσει ψήφους από τις δικές τους δεξαμενές –την ώρα, μάλιστα, που στερεύουν. Ενδεικτική της ανησυχίας είναι και η σκληρή αντίδραση του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θόδωρου Τουσουνίδη, ο οποίος αποκάλεσε «μαριονέτες» τους ιδρυτές του νέου φορέα και πρόσθεσε πως «ο συνομιλητής της Χρυσής Αυγής, χέρι χέρι με τον αποστάτη, ετοιμάζονται για την παράστασή τους», προεξοφλώντας μάλιστα τον «πολιτικό αφανισμό τους».

ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΑ… ΔΕΞΙΑ. «Το νέο κόμμα θα επιδιώξει εκλογική σύμπραξη με άλλους φορείς» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Τάκης Μπαλτάκος, σημειώνοντας παράλληλα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και με τον Βασίλη Καπερνάρο.

Το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος είχε κάνει επαφές και με άλλα στελέχη που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ, όπως με τον Χρήστο Ζώη, ενώ δημιούργησε τις Ρίζες και στη συνέχεια με τον Γιώργο Καρατζαφέρη συγκρότησε την Εθνική Ενότητα. Επίσης έχει συνεργαστεί με τον Φαήλο Κρανιδιώτη, αλλά και με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Μάλιστα, η Ελληνική πύλη του Βελόπουλου καταγράφει αξιοσημείωτα δημοσκοπικά ποσοστά το τελευταίο διάστημα ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, κομματικά στελέχη δεν απέκλειαν να κάνει την επανεμφάνισή του στην πολιτική σκηνή ο Βύρων Πολύδωρας ή να ενταχθεί στο νέο κόμμα και στρατηγός ε.α. Φράγκος Φραγκούλης, ο οποίος πρωτοστάτησε στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό και πιέζει για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα κρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών.