Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διόρισε τη Δευτέρα τον Ντομινίκ Ράαμπ ως νέο υπουργό για το Brexit μετά την παραίτηση του Ντέιβις και όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο της πρωθυπουργού «η βασίλισσα ενέκρινε τον διορισμό του βουλευτή Ντομινίκ Ράαμπ ως υπουργού για την Έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Βρετανίδας πρωθυπουργού το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε στη διαπραγματευτική του στάση για το Brexit και θα προχωρήσει στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας τις Βρυξέλλες να «σοβαρευθούν».

«Η πρωθυπουργός ανέφερε στην επιστολή της προς τον υπουργό ότι δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό του για αυτή τη θέση. Μια συμφωνία επιτεύχθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή και τώρα προχωράμε να διαπραγματευτούμε αυτό το σχέδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

«Όπως δήλωσε η πρωθυπουργός … έχουμε καθορίσει τη θέση μας και τώρα είναι η σειρά της ΕΕ να κάνει κάποια κίνηση. Η ίδια (η Μέι) επιθυμεί η ΕΕ να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Τα σχόλια δείχνουν μικρή προθυμία για παρέκκλιση από τη διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης παρά την παραίτηση του υπουργού για το Brexit Ντείβιντ Ντέιβις αργά χθες, διαμαρτυρόμενος κατά του σχεδίου.

ΕΕ: Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τη βρετανική κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Ντέιβις.

Όταν ρωτήθηκε αν η παραίτηση του Ντέιβις αποτελεί πρόβλημα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος της Κομισιόν, απάντησε: «Όχι για εμάς. Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευτόμαστε καλή τη πίστη με την (Βρετανίδα) πρωθυπουργό (Τερέζα) Μέι και τους Βρετανούς διαπραγματευτές».

Εξάλλου ο Σχοινάς προειδοποίησε ότι «το χρονοδιάγραμμα, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι στενό. Είμαστε διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα», απέφυγε όμως να σχολιάσει την ίδια την παραίτηση του Ντέιβις.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επεσήμανε τέλος ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συνομίλησε τηλεφωνικά χθες το απόγευμα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Φέρχοφσταντ: Πρέπει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις

Ο επικεφαλής συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να είναι ενωμένη καθώς προχωρά στις συνομιλίες για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την παραίτηση του υπουργού για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

«Χάρηκα τη συνεργασία με τον Ντέιβιντ Ντέιβις», δήλωσε ο Γκι Φέρχοφσταντ, που ηγείται της ομάδας του κοινοβουλίου για το Brexit, σε ανάρτησή του στο Twitter. «Ελπίζω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συσπειρωθεί σε μια θέση για να ολοκληρώσει μια ευρεία συμφωνία για τη σχέση με την ΕΕ. Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να προχωρήσουμε τις διαπραγματεύσεις».