Το θυμάμαι σαν να ‘ναι τώρα

ΕΡ.: «Υπουργέ, θα έχουν εξοφληθεί τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου έως τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο;».

ΑΠ.: «Μην ανησυχείτε, τον Αύγουστο θα έχουν μηδενιστεί».

Ο υπουργός ήταν ο Χουλιαράκης, η ερώτηση ετέθη από δημοσιογράφο στο Χίλτον πριν από τρεις μήνες, ενώ τις ίδιες διαβεβαιώσεις είχε δώσει και από το βήμα της Βουλής.

Τελικά, μάλλον έπρεπε να ανησυχούμε διότι όσο δεν πληρώνει το Δημόσιο τόσο κόβει πόντους ανάπτυξης και θέσεις εργασίας. Τα νεότερα στοιχεία που δόθηκαν χθες από το ΓΛΚ για τα ληξιπρόθεσμα δείχνουν ότι τέλος Μαΐου το φέσι του Δημοσίου σε ιδιώτες έφτανε τα 3 δισ. ευρώ (με «τεράστια» μείωση 390 εκατ. ευρώ) και προφανώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχουν μηδενιστεί τα ληξιπρόθεσμα τον Αύγουστο. Είναι γνωστό άλλωστε ότι δόθηκε παράταση από τους δανειστές έως το τέλος του έτους. Πάλι καλά που δεν έβαλε και στοίχημα ο Χουλιαράκης.

Ο γύρος του κόσμουγια… επενδύσεις

Βαλίτσες ετοιμάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να ταξιδέψει την ερχόμενη εβδομάδα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη. Εκεί θα έχει επαφές με τράπεζες και μεγάλους επενδυτικούς οίκους, στους οποίους θα επικοινωνήσει τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος και τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή εποχή. Ο υπουργός αναζητά επενδυτές για να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα και οι συναντήσεις που θα έχει στις ΗΠΑ θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τις αποφάσεις που θα ληφθούν για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές. Τα ταξίδια του υπουργού προς άγραν επενδυτών θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο. Τότε θα βρεθεί στην Ασία. Το δρόμο άνοιξε νωρίτερα ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος δεν θυμάμαι αν ήταν 24 ή 25 Ιουνίου, (μικρή αξία έχει) που πήγε στο Λονδίνο και είδε 24 ή 25 (μικρή αξία έχει) τράπεζες, ξένους οίκους και επενδυτές. Οταν πήγε δεν μας το είπε. Ηταν τόσο μεγάλο μυστικό που το ανακοίνωσε στις 3 Ιουλίου και ευτυχώς το θυμήθηκα σήμερα.

Κόψε τα tweetsγιατί αυξάνουν τις τιμές

Ο Ντόναλντ Τραμπ τουιτάρει και οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν. Στα tweets του αμερικανού προέδρου προς τον ΟΠΕΚ «Μειώστε τις τιμές του πετρελαίου τώρα» απάντησε με μήνυμά του ο ιρανός διοικητής του ΟΠΕΚ Χουσεΐν Καζεμπούρ Αρντεμπιλί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SHANA. «Τα tweets σας έχουν αυξήσει τις τιμές τουλάχιστον κατά 10 δολάρια. Σας παρακαλώ, σταματήστε αυτή την πρακτική» δήλωσε ο Καζεμπούρ Αρντεμπιλί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του υπουργείου Πετρελαίου. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα tweets του Τραμπ προκαλούν αναστάτωση και όσο πιο αυθόρμητες αντιδράσεις έχει ένας πρόεδρος τόσο πιο πιθανό είναι να κάνει κάποια μεγαλειώδη γκάφα, όπως σχολιάζουν «φίλοι» του με τιτιβίσματα.