Το αμερικανικό Πεντάγωνο αναζητά πρόσθετες εγκαταστάσεις, στις οποίες θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν μετανάστες που έρχονται από τη συνοριακή γραμμή μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού.

Έτσι, εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στην πολιτεία του Τέξας, μεταδίδει το ABC News επικαλούμενο αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας.

«Αναζητούμε πρόσθετες εγκαταστάσεις ώστε να μπορέσουμε να μοιράσουμε αυτούς τους πληθυσμούς και να διαχειριστούμε την κατάσταση στις εγκαταστάσεις που έχουμε επιλέξει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας συνταγματάρχης Ρομπ Μάνινγκ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, εξετάζεται να αξιοποιηθούν δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις: η βάση Fort Bliss, έδρα της 1ης Μεραρχίας του Στρατού των ΗΠΑ που βρίσκεται έξω από το Ελ Πάσο και η αεροπορική βάση Goodfellow Air Force Base στην περιοχή Σαν Άντζελο. Στη βάση αυτή στεγάζεται η 17η Πτέρυγα Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ενώ τα στελέχη της εκπαιδεύονται σε αντικείμενα διαχείρισης, ανάλυσης πληροφοριών, όπως και αεροπορικής αναγνώρισης.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οικογένειες μεταναστών θα φιλοξενηθούν στη Bliss, ενώ ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών θα φιλοξενηθούν στη Goodfellow.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας (DoD) να προσφέρει καταφύγιο σε περισσότερες από 12.000 οικογένειες μεταναστών για μία περίοδο μεγαλύτερη των έξι μηνών. Στην περίπτωση που δεν μπορούν να διατεθούν ολόκληρες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, το DHS ζήτησε την οργάνωση “ημι-διαχωριζόμενων από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις χώρων φιλοξενίας”.

Οι πρώτοι 4.000 μετανάστες θα εγκατασταθούν στο Fort Bliss, ενώ δύο άλλοι χώροι φιλοξενίας απαιτούνται για τη στέγαση των υπόλοιπων μεταναστών, καθώς το DHS δεν επιθυμεί την φιλοξενία αριθμού μεγαλύτερου των 4.000 μεταναστών ανά στρατιωτική βάση.

Το υπουργείο Υγείας (HHS) έχει ζητήσει από το υπουργείο Άμυνας να στεγάσει περισσότερα από 20.000 ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί στο υπουργείο Άμυνας λεπτομέρειες για τον τύπο των εγκαταστάσεων που θα πρέπει να διατεθούν. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει προχωρήσει στη γνωστοποίηση τέτοιων προδιαγραφών.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην απαίτηση του DHS για τη φιλοξενία των πρώτων 2.000 μεταναστών από τις 11 Αυγούστου. Πρόκειται για οικογένειες μεταναστών που θα φιλοξενηθούν στο Fort Bliss.

Στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στο ABC News ότι η φιλοξενία των μεταναστών δεν θα επηρεάσει την κατάσταση αμυντικής ετοιμότητας, καθώς το οικονομικό κόστος της φιλοξενίας θα αποζημιωθεί από την πρόβλεψη κονδυλίων ενός οικονομικού νομοσχεδίου.

Παράλληλα, οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν εντός των στρατιωτικών βάσεων δεν θα επηρεάσουν την καθημερινή επιχειρησιακή λειτουργία ούτε την εκπαίδευση των στελεχών.

Το Πεντάγωνο δεν έχει γνωστοποιήσει ποιες ακόμη στρατιωτικές ή αεροπορικές βάσεις θα χρησιμοποιήσει προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εμπλεκόμενων υπουργείων για την φιλοξενία μεταναστών.

Οι απαιτήσεις που υπάρχουν αναφέρονται σε στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται κοντά στη συνοριακή γραμμή μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, δίνοντας έμφαση στις πολιτείες του Τέξας, της Αριζόνας, του Νέου Μεξικού και της Καλιφόρνιας. Της λήψης τελικών αποφάσεων για τη διάθεση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, προηγείται επιθεώρηση από τα εμπλεκόμενα υπουργεία που εκφράζουν σχετικά αιτήματα φιλοξενίας. Άλλωστε, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προετοιμάζεται για τη φιλοξενία 25.000 μεταναστών σε απομακρυσμένες εγκαταστάσεις στην Καλιφόρνια, στην Αριζόνα και στην Αλαμπάμα, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την πορεία των εξελίξεων.