Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) έκρουσαν την Τετάρτη τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ινδία, όπου επτά δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους 18 μήνες.

Οι RSF έθεσαν για το 2018 την Ινδία στην 138η θέση σε σύνολο 180 της παγκόσμιας κατάταξης για την ελευθερία του Τύπου. Η χώρα σημείωσε πτώση δύο θέσεων σε σχέση με το 2017, ενώ οδεύει προς περαιτέρω πτώση στην επόμενη κατάταξη, όπως προειδοποίησε η οργάνωση προάσπισης των δημοσιογράφων.

«Το 2017 τουλάχιστον τρεις δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στην Ινδία εξαιτίας της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Μια τέταρτη υπόθεση εξακολουθεί να τελεί υπό έρευνα. Το 2018 η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται εμφανώς, καθώς ήδη τέσσερις δημοσιογράφοι έχουν φονευθεί στη χώρα», τόνισαν οι RSF σε ανακοίνωσή τους.

Η ΜΚΟ αποκάλυψε επίσης ότι υπάρχει «σημαντική αύξηση στα φαινόμενα διαδικτυακής παρενόχλησης και αυτολογοκρισίας», βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως «τους στρατούς των troll» που υπερασπίζονται τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και το κόμμα του BJP.

Οι RSF ζητούν από την ινδική κυβέρνηση «να διενεργήσει σοβαρές έρευνες για τις περιπτώσεις των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν ή ήταν θύματα απόπειρας δολοφονίας», καθώς και να καταδικάσει και να ρίξει φως «στις εκστρατείες μίσους και διαδικτυακής παρενόχλησης που έχουν στόχο δημοσιογράφους».

Σαράντα οκτώ δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στην Ινδία από το 1992, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Ο πιο πρόσφατος φόνος στη χώρα ήταν αυτός του Σουτζάαρ Μπουκάρι, γνωστού διευθυντή σύνταξης μιας αγγλόφωνης εφημερίδας στην ευαίσθητη περιοχή του Κασμίρ στις 14 Ιουνίου. Ενοπλοι τον σκότωσαν μαζί με τους δύο σωματοφύλακές του την ώρα που έβγαινε από το γραφείο του.