Με πρόοδο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, ολοκληρώθηκε άλλη μία συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής στο Βερολίνο με αντικείμενο τη συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξαν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) για την πολιτική ασύλου. Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου αύριο Πέμπτη.

Τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, στα οποία κατέληξαν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, βρίσκουν αντίθετα πολλά από τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), που τα περιγράφουν ως «είδος φυλακής».

Η αρχηγός πάντως του κόμματος Αντρέα Νάλες δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ότι οι εταίροι βρίσκονται σε καλό δρόμο για συμφωνία.

«Ολα είναι ακόμη ρευστά»

«Εχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, αλλά δεν έχουμε ακόμη συμφωνήσει», δήλωσε η κυρία Νάλες και ζήτησε από το κόμμα της «λίγη ακόμη εμπιστοσύνη για το επόμενο διάστημα».

Διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οτιδήποτε παραβιάζει την προγραμματική συμφωνία ή έρχεται σε αντίθεση με το Σχέδιο πέντε σημείων του SPD.

«Ολα είναι ακόμη ρευστά και χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να συγκεκριμενοποιήσουμε το σχέδιο», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν αρκεί απλώς η πολιτική συμφωνία.

Ετοιμος για διμερή συμφωνία ο Ορμπαν

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με την κυρία Μέρκελ στην Καγκελαρία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild δηλώνει ότι, μετά τη συνεννόηση των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης, είναι πρόθυμος να συνάψει διμερή συμφωνία με τη Γερμανία, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Η σειρά των πραγμάτων μπορεί μόνο να είναι: διαπραγματεύσεις μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας, κατόπιν μεταξύ Αυστρίας και Ουγγαρίας και στο τέλος – και μόνο όταν η γερμανική θέση θα έχει αποσαφηνιστεί – διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Γερμανίας», δήλωσε ο κ. Ορμπαν.

Και πρόσθεσε ότι η ουγγρική θέση είναι γνωστή ήδη από το 2015 και τώρα πια είναι και ευρωπαϊκή θέση και προσβλέπει σε προστασία των εξωτερικών συνόρων και κέντρα προσφύγων εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι για το ίδιο θέμα θα έχει σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.