Παρότι οι σχέσεις της Φώφης Γεννηματά με τους ευρωπαίους εταίρους της δεν περνούν την καλύτερη φάση τους, κάτι τέτοιο δεν έγινε εμφανές στην συνάντησή της με τον Πιερ Μοσκοβισί.

Η σταθερή, σχεδόν φιλική επικοινωνία ανάμεσά τους συνέβαλε στο καλό κλίμα κατά τη συνάντηση τους που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη -το ραντεβού ήταν το τελευταίο στην σειρά των συναντήσεων του Επιτρόπου και το πιο μακρύ σε διάρκεια. Η συζήτηση κινήθηκε κυρίως γύρω από τα οικονομικά, με την Γεννηματά να αναφέρει πως «μαζί με το κλείσιμο του προγράμματος, κλείνει και ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης», ενώ σχολιάζοντας τις ευρωεκλογές, τόνισε πως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές (PES) πρέπει πρώτα να φτιάξουν μια προοδευτική πολιτική ατζέντα και μετά να εξετάσουν τις συμμαχίες τους -μια έμμεση αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, μετά την αποχώρηση του Ποταμιού οι διεργασίες στον χώρο συνεχίζονται. Με ανακοίνωσή τους, οι ΜΕΤΑρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη αποχώρησαν από τα όργανα του Κινήματος Αλλαγής, ακολουθώντας το Ποτάμι. Άφησαν όμως ανοιχτό παράθυρο παραμονής στον φορέα για όσα μέλη τους το επιθυμούν. Μέχρι την Δευτέρα θα υπάρχει και μια πιο καθαρή εικόνα για τα στελέχη του Ποταμιού που δεν θα ακολουθήσουν τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Η Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζεται για την συζήτηση της Πέμπτης στην Βουλή, όπου αναμένει και επίθεση από πλευράς κυβέρνησης σχετικά με τις εσωτερικές ανακατατάξεις στον φορέα. «Πριν βιαστούν, όμως, να μιλήσουν για συντήρηση, ας κοιτάξουν τον εταίρο τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Εκδήλωση για την Αυτοδιοίκηση

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο ««Αλλάζουμε το κράτος-Δυναμώνουμε την Αυτοδιοίκηση», η σημερινή ημερίδα του Κινήματος Αλλαγής είναι αφιερωμένη στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η μακρά πασοκική παράδοση τον έχει αναγάγει σε προνομιακό χώρο συζήτησης, ενώ σημαντική θεωρείται και η συμβολή του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη -ο Καμίνης, άλλωστε, που αποτελεί και τον επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής για τα τοπικά ψηφοδέλτια, θα χαιρετήσει την εκδήλωση, αμέσως μετά την εναρκτήρια ομιλία της Φώφης Γεννηματά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο πάνελ. Το πρώτο, με τίτλο «Επιτελικό Κράτος και Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση», έχει συντονίστρια την Εύη Χριστοφιλοπούλου και ομιλητές τους Ξενοφώντα Κοντιάδη, Παναγιώτη Καρκατσούλη, Σίμο Δανιηλίδη, Ευρυπίδη Κουκιαδάκη και Χάρη Καστανίδη. Το δεύτερο έχει τίτλο «Προτεραιότητες ενός σύγχρονου, δημοκρατικού και προοδευτικού Αυτοδιοικητικού κινήματος» και συντονιστή τον Άγγελο Τόλκα. Θα μιλήσουν οι Κώστας Σκανδαλίδης, Φώτης Λαμπρινίδης, Μιλτιάδης Καρπέτας, Γιώργος Γεωργιόπουλος και Απόστολος Κοιμήσης. Την ημερίδα θα κλείσει ο γραμματέας, Μανώλης Χριστοδουλάκης.