Αν γινόταν ένα γκάλοπ σε περασμένα Παγκόσμια Κύπελλα για το ποια ομάδα έχει την καλύτερη άμυνα του τουρνουά όλοι θα ψήφιζαν Ιταλία, Ισπανία, ίσως Γερμανία, Ουρουγουάη, ενδεχομένως και Πορτογαλία, αλλά κανείς δεν θα πόνταρε τα λεφτά του στη Βραζιλία. Ομως στο Μουντιάλ της Ρωσίας η Σελεσάο του Τιτί, που βρίσκεται ήδη στα προημιτελικά από την άνετη νίκη επί του Μεξικού (2-0), έχει ως μεγάλο όπλο της την άμυνα!

Απίστευτο και όμως αληθινό, αν και από εδώ και πέρα για τους Βραζιλιάνους θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια, καθώς η δυναμικότητα των αντιπάλων μεγαλώνει προοδευτικά, αρχής γενομένης από τον προημιτελικό της Παρασκευής.

Αρχισε σαν φαβορί

Το Μεξικό φάνταζε σαν την ομάδα που ήταν το φαβορί στο ξεκίνημα του αγώνα, πολύ πολύ απλά γιατί πρέσαρε ψηλά, δημιουργούσε υποψίες για φάσεις και είχε περισσότερη κατοχή. Αυτή την έδινε η Βραζιλία έχοντας την εγγύηση ότι πίσω δεν θα κινδυνέψει, όπως και (ουσιαστικά) έγινε. Οταν χρειάστηκε με 1-2 προσωπικές ενέργειες του Νεϊμάρ, του Κουτίνιο, του Γουίλιαν ήρθαν και τα γκολ και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Μάλιστα μετά το 1-0 που έγινε νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο (στο 51′ ο Νεϊμάρ πρόλαβε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα από την εξαιρετική προσωπική ενέργεια και επέλαση του Γουίλιαν), οι Βραζιλιάνοι γύρισαν πίσω από τη σέντρα και «έσβησαν» ουσιαστικά το παιχνίδι κρατώντας τους Μεξικανούς μακριά από την περιοχή τους, ακίνδυνους ουσιαστικά, με εξαίρεση ένα σουτ που υποχρέωσε τον Αλισον να τεντωθεί και να βγάλει την μπάλα κόρνερ.

Με βασικούς άξονες τους Καζεμίρο και Παουλίνιο, ο Τιτί δίνει έμφαση στην απροσπέλαστη γραμμή πίσω. Τον ενδιαφέρει η άμυνα, η αναχαίτιση των αντιπάλων σε όλες τις γραμμές και η αλληλοκάλυψη σε όλο το πλάτος του γηπέδου από τη σέντρα και πίσω με όπλο το ανελέητο πρέσινγκ. Γι’ αυτό και ο τεχνικός της Βραζιλίας «δαγκώθηκε» από τη μεγάλη απερισκεψία του άσου της Ρεάλ Μαδρίτης Καζεμίρο και το μαρκάρισμα που έκανε σε αντίπαλό του έξω από την περιοχή του Μεξικού, που του στοίχισε την κίτρινη κάρτα, η οποία του στερεί τη συμμετοχή του στον προημιτελικό, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό.

Σοβαρότητα

Τα τακουνάκια, οι εμπνεύσεις αλλά και το… αφελές ποδόσφαιρο του Λουίς Φελίπε Σκολάρι (με το οποίο η Βραζιλία είχε φάει γκολ σχεδόν από όλες τις ομάδες στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, γλίτωσε στα πέναλτι από τη Χιλή και έφαγε επτά μαζεμένα από τη Γερμανία στον ημιτελικό) δεν έχουν θέση στο ρεπερτόριο του νέου τεχνικού της Βραζιλίας που παρουσιάζει μια περισσότερο ευρωπαϊκή ομάδα με το μότο: «Να μη φάμε γκολ και ένα μπροστά θα το βάλουμε». Είπαμε όμως, από εδώ και πέρα χρειάζεται παραπάνω πράγματα. Οπως πιο σοβαρό τον Νεϊμάρ, που ανεβάζει παιχνίδι με παιχνίδι την απόδοσή του, αλλά οι θεατρικές του κινήσεις σε κάθε μαρκάρισμα (όχι ότι δέχεται λίγα, και αρκετά μάλιστα είναι σκληρά) είναι για Οσκαρ ηθοποιίας.

«Οι Μεξικανοί μίλησαν πολύ και τώρα πήγαν στο σπίτι τους… Δεν κάνω θέατρο, ο πόνος είναι μέρος της ζωής και εκείνη τη στιγμή υπέφερα. Με πάτησε εκτός φάσης και δεν μπορεί να κάνει αυτό το πράγμα» τόνισε ο πρωταγωνιστής των Βραζιλιάνων (για το πάτημα που δέχτηκε εκτός φάσης από τον Λαγιούν) που εκτός από το γκολ έδωσε και την ασίστ στον Φιρμίνιο που τελείωσε το ματς (2-0). Για την ακρίβεια, ήταν πλασέ που έδιωξε λίγο ο Οτσόα στην αρχή αλλά χρεώθηκε ως ασίστ.

Μια Βραζιλία που έχει την πολυτέλεια να κρατάει ως αλλαγή στα τελευταία λεπτά τον Φιρμίνιο, τον Φερναντίνιο και τον Μαρκίνιος, παίκτες που θα έπαιζαν άνετα βασικοί σε οποιαδήποτε ομάδα του Μουντιάλ.

Πέμπτη φορά… ανομβρία

Πέμπτη φορά βρέθηκαν αντίπαλοι στα τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου Βραζιλία και Μεξικό, με τους Μεξικανούς να μην μπορούν να πετύχουν γκολ (4-0 το 1950, 5-0 το 1954, 2-0 το 1962 και 0-0 το 2014 τα προηγούμενα παιχνίδια).