Πολιτικό σχέδιο με το οποίο επιδιώκει να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης άρχισε να ξεδιπλώνει ο Πρωθυπουργός με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και την επιστροφή του στην Αθήνα.

Υπό το βάρος των αρνητικών –για τον ΣΥΡΙΖΑ –δημοσκοπικών ευρημάτων (φέρνουν με διαφορά τη ΝΔ στην πρώτη θέση) και στον απόηχο της συμφωνίας των Πρεσπών (λόγω αντιδράσεων έχει δυσκολέψει τα κυβερνητικά στελέχη), ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει το παιχνίδι στις πλάτες του και συγκαλεί σήμερα το μεσημέρι Υπουργικό Συμβούλιο.

Με κάποιους νομούς στη Βόρεια Ελλάδα να βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ και τον Πάνο Καμμένο να διατυμπανίζει ότι θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα όταν έρθει η συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας θα εστιάσει τη δημόσια συζήτηση στην καθημερινότητα και κυρίως στην οικονομία, καθώς εκτιμά ότι πρόκειται για πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση έχει καλές ειδήσεις να παρουσιάσει, αφού το Οικονομικό παραμένει το κύριο θέμα βάσει του οποίου τοποθετούνται οι πολίτες, όταν οι δημοσκόποι αναζητούν να ανιχνεύσουν την πρόθεση ψήφου.

Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των στελεχών του που κλονίστηκε από τις αλλεπάλληλες αποδοκιμασίες για το Μακεδονικό είναι ένας από τους στόχους του Τσίπρα. Η κύρια επιδίωξή του ωστόσο δεν είναι άλλη από τη σηματοδότηση μιας επανεκκίνησης στην κυβερνητική πολιτική με την έναρξη ενός «θετικού κύκλου» για την οικονομία και τη χώρα. Καλό χαρτί στα χέρια του Πρωθυπουργού είναι η διατήρηση του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος του Προσφυγικού. Παρουσιάζεται μάλιστα ως το πρώτο από σειρά «θετικών» μέτρων που ξεκλειδώνουν με τη συμφωνία του Eurogroup και την έξοδο από τα Μνημόνια.

Το κυβερνητικό αφήγημα έχει ενδιάμεσο σταθμό μια εμβληματική εκδήλωση στις 20 Αυγούστου για τη λήξη της δανειακής σύμβασης και ακολούθως την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας θα ανοίξει τη βεντάλια των φιλολαϊκών μέτρων, με την προσδοκία το –προεκλογικό ουσιαστικά –πακέτο παροχών να αποτελέσει ισχυρό δίλημμα για τον ψηφοφόρο πριν από την κάλπη.

Ηδη στο πακέτο έχουν ενταχθεί τόσο η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις εργασιακές σχέσεις όσο και η –σταδιακή –αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ ήδη μελετώνται σενάρια για καταβολή 13ης σύνταξης. Η κομβική επιλογή όμως στα χέρια του Πρωθυπουργού (πιθανόν να κρίνει τον χρόνο των εκλογών) δεν είναι άλλη από αυτή των συντάξεων και του αφορολογήτου. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα ένα τα κυβερνητικά αλλά και κομματικά στελέχη αρχίζουν να έρχονται στη «γραμμή Φίλη», ο οποίος ηχηρά εδώ και καιρό αξιώνει την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου που έχει προνομοθετήσει η κυβέρνηση υπό την πίεση του ΔΝΤ. «Το μέτρο δεν είναι ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά αναγκαίο και θα επανεξεταστεί όταν έχουμε όλα τα δεδομένα τον Αύγουστο» δήλωσε (στον 9,84) η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ενώ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας εκτίμησε («Νέα Σελίδα») ότι «τα νέα δεδομένα μετά την απόφαση του Eurogroup για το χρέος και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται επιτρέπουν, κατά τη γνώμη μου, να εξετάσουμε το θέμα των συντάξεων».

ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους υπουργούς του, αναμένεται να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει ακλόνητη την πορεία της και να αποδώσει την πίεση που δέχεται ο κυβερνητικός του εταίρος σε σχέδιο εναντίον της κυβέρνησης. Είναι όμως κοινό μυστικό πως στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει ένας προς έναν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ για το ενδεχόμενο νέου αιφνιδιασμού διά της ανεξαρτητοποίησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει άλλη απώλεια, ωστόσο έχουν ήδη αρχίσει να μετρούν τα κουκιά για την υπερψήφιση της συμφωνίας. Αυτός είναι και ο λόγος που το Μαξίμου έχει το ένα μάτι του στο ΚΙΝΑΛ και τα όσα συμβαίνουν με την αποχώρηση του Ποταμιού.

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ Ο ΦΠΑ. Την ίδια ώρα, κορυφώνεται η σύγκρουση με τη ΝΔ με αφορμή τα αποτελέσματα της Συνόδου για το Προσφυγικό. Αν και η αξιωματική αντιπολίτευση χαιρέτισε το μέτρο της διατήρησης μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί δική της πρόταση, εντούτοις στελέχη της κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ότι παζάρεψαν την αποδοχή επιστροφής προσφύγων από τη Γερμανία για να κερδίσουν πρόσκαιρα οφέλη στην οικονομία. Η κυβέρνηση ωστόσο απορρίπτει τα σενάρια περί παζαριού στο Προσφυγικό, ενώ την ίδια ώρα ο ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ (όπως και η Ελλάδα, συμφώνησε με τη Γερμανία για αποδοχή επιστροφής προσφύγων) ανέφερε ότι «η Γερμανία έχει αναλάβει τη δέσμευση όχι μόνο να καλύψει το κόστος τής παράδοσης των μεταναστών που έρχονται στη χώρα μας, αλλά και να παρέχει οικονομική και υλική υποστήριξη προς την Ισπανία ως εξωτερικά σύνορα της Ενωσης».

Τα σενάρια παζαριού μεταξύ Τσίπρα – Μέρκελ για το Προσφυγικό με αντάλλαγμα τον συντελεστή του ΦΠΑ στα νησιά διέψευσε χθες ο γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα.