Ο Αλέξης Τσίπρας αποδείχθηκε από τους σημαντικότερους συμμάχους της Ανγκελα Μέρκελ στο Προσφυγικό και τη μάχη που δίνει η γερμανίδα καγκελάριος για την επιβίωση της κυβέρνησής της. Δέχθηκε τη σύναψη διμερούς συμφωνίας Ελλάδας – Γερμανίας για την επαναπροώθηση των προσφύγων που καταγράφονται και ζητούν άσυλο στην Ελλάδα αλλά έπειτα από κάποιο διάστημα περνούν τα γερμανικά σύνορα.

Βασική επιδίωξη της Μέρκελ με τις διμερείς συμφωνίες είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να γίνεται η επαναπροώθηση εντός του προβλεπόμενου εξαμήνου, βάσει του άρθρου 36 της οδηγίας του Δουβλίνου. Διότι, εάν μέσα σε έξι μήνες δεν επαναπροωθηθούν στη χώρα από όπου μπήκαν στην ΕΕ –εν προκειμένω τη Ελλάδα, τότε μένουν στη Γερμανία, που είναι πλέον υπεύθυνη για τη χορήγηση ασύλου.

«H συμφωνία με την Ελλάδα προβλέπει την επαναπροώθηση ήδη από τα γερμανικά σύνορα των προσφύγων, χωρίς να έχουν εισέλθει στη Γερμανία», είπε η Μέρκελ σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή της στο δεύτερο γερμανικό κανάλι ZDF. Αυτά συμφώνησε με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Είναι μια πολιτική συμφωνία» πρόσθεσε η Μέρκελ. Η διαπραγμάτευση για τη διμερή συμφωνία Γερμανίας – Ελλάδας θα γίνει μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Αντίστοιχη συμφωνία με την Ιταλία «δεν ήταν αυτή τη στιγμή εφικτή» δήλωσε η Μέρκελ.Η καγκελάριος εξήγησε ότι για τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ήταν σημαντικό οι πρόσφυγες που φτάνουν στα γερμανικά σύνορα –π.χ. από την Ελλάδα –να μην μπαίνουν στη Γερμανία. «Για μένα ήταν σημαντικό να μη γίνει αυτό χωρίς προσυνεννόηση με την Ελλάδα, για να μη βρεθούν οι πρόσφυγες στο πουθενά και από κάποια άλλη μεθόριο φτάσουν ξανά στη Γερμανία. Αλλά να υπάρχει συμφωνία για την επαναπροώθησή τους στην Ελλάδα και να εξεταστεί εκεί η αίτηση ασύλου», είπε η Μέρκελ.

Οι Ισπανοί. Εκτός από την Ελλάδα, η καγκελάριος Μέρκελ έκλεισε στις Βρυξέλλες διμερή συμφωνία και με την Ισπανία. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έλαβε «διαβεβαιώσεις σε πολιτικό επίπεδο» από άλλες 14 χώρες, πλην Ιταλίας. Από αυτές, Τσεχία και Ουγγαρία διευκρίνισαν στη συνέχεια ότι δεν θα προχωρήσουν σε διμερή συμφωνία με τη Γερμανία. Οι Σοσιαλδημοκράτες χαιρέτισαν τις διμερείς συμφωνίες της Γερμανίας με Ελλάδα και Ισπανία ως «ελπιδοφόρο δρόμο» για την ταχεία επαναπροώθηση προσφύγων. Επιπρόσθετα, το SPD σε κείμενο πέντε θέσεων για το Προσφυγικό τονίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη στήριξη Ελλάδας και Ιταλίας, που αποτελούν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Μετ’ εμποδίων. Στην πράξη, το σκέλος των επαναπροωθήσεων είναι άκρως προβληματικό. Στο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους η Γερμανία ζήτησε από την Ελλάδα να πάρει πίσω 1.714 πρόσφυγες. Η Ελλάδα ενέκρινε τις 36 αιτήσεις και από αυτές έγιναν μόνο 5 επαναπροωθήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Βελτ αμ Ζόνταγκ». Αντίστοιχη είναι η εικόνα και με άλλες χώρες. Το Βερολίνο ζήτησε 9.233 επαναπροωθήσεις στην Ιταλία, η οποία δέχτηκε 8.421, αλλά πραγματοποιήθηκαν μόνον 1.384, ενώ από την Ισπανία ζητήθηκαν 1.849, εγκρίθηκαν 1.255 και έγιναν μόνον 172.