Επειδή πλησιάζει η γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου (έτσι όπως την αναβίωσε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ο Προκόπης Παυλόπουλος), μάλλον και εφέτος –στις 24 Ιουλίου –θα διαψευσθούν όσοι υποστηρίζουν ότι σε τέτοιες εκδηλώσεις, κατακαλόκαιρο, δεν βγαίνουν ειδήσεις. Γιατί πέρυσι μάθαμε και τούτα:

Πρώτον, ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει στο σπίτι του πολλές γραβάτες… Προσφάτως είδαμε την πρώτη δεμένη στον λαιμό, αν και διακινείται ότι ανήκε στον Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Δεύτερον, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκνευρίζεται πολύ επειδή ο Τσίπρας δεν βάζει ποτέ γραβάτες και όταν βρέθηκαν εκεί στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου (μακριά από κάμερες και μικρόφωνα), τον ρώτησε όχι μόνο πόσες γραβάτες έχει, αλλά κι αν ξέρει να τις… δένει.

Τρίτον, ότι ο Τσίπρας έμαθε να δένει γραβάτες, όπως είπε, στη διάρκεια της θητείας του στο Πολεμικό Ναυτικό, με τον Μητσοτάκη έκπληκτο να διερωτάται: «Μα, φορούν οι ναύτες γραβάτες;».

Μάθαμε όμως και άλλα από τα χείλη του Πρωθυπουργού. Οτι του αρέσει να ενοικιάζει ένα εξοχικό στο Σούνιο, το οποίο ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια Μαρτίνου. Ο εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος είχε αγοράσει πολλά ακίνητα στην περιοχή και το εξοχικό αυτό (τίποτα το σπουδαίο, όπως το χαρακτήριζε ο Τσίπρας) οδηγεί ουσιαστικά σε ιδιωτική παραλία. Η σύντροφος του Πρωθυπουργού Περιστέρα (Μπέττυ) Μπαζιάνα πέρυσι είχε εγκατασταθεί στις αρχές Ιουλίου, αλλά πληροφορίες επιμένουν ότι ήδη έχει εγκατασταθεί ή ετοιμάζεται να εγκατασταθεί με τα παιδιά –με τον Πρωθυπουργό, όπως και πέρυσι, να πηγαινοέρχεται από το Σούνιο στο Μαξίμου.

Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι στον Πρωθυπουργό αρέσει το κολύμπι. Τελευταίως οι πληροφορίες επιμένουν ότι επιδίδεται (κάπως άτσαλα, γιατί πέρυσι τραυματίστηκε στο χέρι ελαφρώς) και στο ψαροντούφεκο. Ναι, βουτά και ό,τι πιάσει. Παλιά μου τέχνη κόσκινο για κάποιον άλλον στη συγκυβέρνηση που συνήθιζε να βουτά με… μπουκάλες. Απαγορευμένο… άθλημα, αλλά ο τύπος είχε τέτοιο θράσος που βουτούσε μπροστά στα μάτια των ανδρών του Λιμενικού. Ναι, υπάρχουν και φωτογραφίες που ο ίδιος έστειλε για να τον καμαρώσουν γαλάζιοι βουλευτές!

Τσίπρας εσωτερικού

Αύριο Τρίτη και η Φώφη Γεννηματά θα δει τον Πιερ Μοσκοβισί. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα εξηγήσει στον γάλλο φίλο που έφθασε στην Κομισιόν με εκκίνηση από τους γάλλους Σοσιαλιστές, πως άλλο είναι ο Τσίπρας εξωτερικού, αγαπημένος των ξένων, και άλλο ο Τσίπρας εσωτερικού. Θα του αναλύσει μάλιστα πολλά από την εσωτερική πολιτική των συριζαίων και θα κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για τα πεπραγμένα αυτά. Οχι, παράπονο δεν θα δείξει πως έχει για τη στάση των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, θα μιλήσει πολιτικά.

Νέα δεξαμενή σκέψης

Παράγουμε περισσότερα think tank από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε. Το λέω γιατί ένα νέο έρχεται, κεντροαριστερής πλεύσης, το must των ημερών, και η είδηση μου ήλθε από την –τουλάχιστον έως χθες –ποταμίσια και δραστήρια πάντα Αθηνά Δρέττα. Ετοιμάζουν μάλιστα και εκδήλωση με θέμα «Αξιοκρατία και Δημοκρατία» για αυτή την Πέμπτη και στους ομιλητές βλέπω, ανάμεσα σε άλλους, τους Βαγγέλη Βενιζέλο και Νίκο Φίλη. Για την Ιστορία το νέο think tank λέγεται The Catalyst.

Survivor

Την Πέμπτη στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, οι συριζαίοι αναζητούσαν πρόθυμο και εξπέρ στις επικίνδυνες αποστολές για να παραστεί στον εορτασμό για την Απελευθέρωση των Σερρών. Η συμφωνία με τα Σκόπια δεν φτιάχνει εύκολο διάδρομο, όπως καταλαβαίνετε, για να πάει κυβερνητικός στα βόρεια. Μαθαίνω επίσης πως δεν πήγε καν η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά. Δέχθηκε όμως ως παλαιό ΠΑΣΟΚ o survivor Παναγιώτης Κουρουμπλής. Πήγε, τα άκουσε την Παρασκευή και τώρα με χαρά διεκδικεί εκ νέου την εκλογική του πριμοδότηση όποτε κι αν έχουμε εθνικές κάλπες. Λογικό.

Τροπολογίας το ανάγνωσμα

Μια νέα έγνοια προστίθεται στις συσσωρευμένες της υπουργού ΠολιτισμούΛυδίας Κονιόρδου, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται πρέπει να διατηρήσει τα κεκτημένα διαφόρων «συστημάτων» σε πολιτιστικούς φορείς. Τι θα γίνει, για παράδειγμα, με τα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, τα οποία κινδυνεύουν να δουν τη σύνταξή τους να περικόπτεται λόγω της αποζημίωσης που λαμβάνουν στο ΔΣ; Οχι τίποτε άλλο, αλλά πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση και η μόνη λύση –λένε οι γνώστες –είναι μια κάποια τροπολογία. Το ζήτημα βέβαια, πρέπει να πω, είναι ότι η «ευαισθησία» που επιδεικνύεται για μέλη του Φεστιβάλ Αθηνών ή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής δεν ισχύει για την υπόλοιπη κοινωνία, που έχει μάθει να ζει με την επισφάλεια των απρόσμενων περικοπών. Το ζήτημα πάντως αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικό από τους άμεσα θιγόμενους και στ’ αφτιά μου έχουν φτάσει μέχρι και πληροφορίες για παραιτήσεις, εάν δεν υπάρξει «οικονομικά συμφέρουσα» λύση.

Βουτιές Ζάεφ στη Χαλκιδική

ΟΖόραν Ζάεφσυνεχίζει την επίθεση φιλίας στη χώρα μας και αυτό το τριήμερο τη Χαλκιδική για μία σύντομη καλοκαιρινή απόδραση. Ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε μάλιστα να απολαμβάνει το μπάνιο του στα καταγάλανα νερά της Κασσάνδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επισκέφτηκε τη Χαλκιδική με τη σύζυγό του και στενό συνεργάτη του, ο οποίος συνοδευόταν επίσης από τη σύζυγό του, ενώ κατέλυσε σε κάμπινγκ. Σημειώνεται πάντως ότι ο Ζάεφ έχει εξοχική κατοικία στα Νέα Μουδανιά.