«Αγαπητοί φίλαθλοι! Είμαστε το ίδιο απογοητευμένοι όπως κι εσείς. Ενα Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια και είχαμε σχεδιάσει τόσα πολλά. Λυπούμαστε που δεν παίξαμε ως παγκόσμιοι πρωταθλητές. Ως εκ τούτου αξίζαμε τον αποκλεισμό όσο πικρός κι αν ήταν. Η υποστήριξή σας ήταν σπουδαία στη Γερμανία και στα ρωσικά γήπεδα. Στο Ρίο το 2014 πανηγυρίσαμε μαζί. Ο αθλητισμός όμως περιλαμβάνει και ήττες και αναγνώριση όταν ο αντίπαλος είναι καλύτερος. Συγχαίρουμε τη Σουηδία και το Μεξικό για την πρόκρισή τους και τη Νότια Κορέα για τη χθεσινή της νίκη. Ευχαριστούμε τη Ρωσία για τη φιλοξενία!».

Οι τίτλοι τέλους της σπουδαιότερης ομάδας που έχει αναδείξει το γερμανικό ποδόσφαιρο από τα πλέον επίσημα χείλη, την ομοσπονδία της χώρας.

Από την 8η Ιουλίου 2014, όταν η Μάνσαφτ άφησε άφωνη την παγκόσμια κοινή γνώμη συντρίβοντας με 7-1 τη Βραζιλία, μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουνίου 2018, όταν για πρώτη φορά στην ιστορία της, αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων από τη Νότια Κορέα, μεσολάβησαν 1.450 ημέρες.

Βλέποντας τα δύο εξώφυλλα της «Μπιλντ» την επομένη των ιστορικών όπως αποδείχτηκε αγώνων, θα έλεγε κανείς πως δεν πέρασε ούτε μια μέρα. Το σοκ για τους Γερμανούς αλλά και ολόκληρο το ποδόσφαιρο ήταν το ίδιο και η γερμανική εφημερίδα προτίμησε να γράψει: «Δίχως λόγια».

«Μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει πως ο αποκλεισμός της Γερμανίας δεν αποτελεί έκπληξη. Η κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου δεν έδειχνε καλά για πολύ καιρό και τελικά πλήρωσε το τίμημα για τη ληθαργικότητά της» σχολιάζει η Ντόιτσε Βέλε.

Πράγματι, από τα επτά τελευταία παιχνίδια προετοιμασίας η Μάνσαφτ κατάφερε να νικήσει μόνο στο τελευταίο εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

Πληγή η επίθεση

Ο Λεβ παραδέχτηκε πως έβλεπε ότι η ομάδα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, αλλά ήλπιζε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι στο Μουντιάλ θα θυμηθούν οι παίκτες –τουλάχιστον οι 14 που είχε μαζί του και στη Βραζιλία –τον παλιό καλό τους εαυτό.

Η διαφορά της ομάδας που έπαιξε στη Βραζιλία με αυτήν της Ρωσίας ήταν κατά κύριο λόγο η αποτελεσματικότητα στην επίθεση. Πριν από τέσσερα χρόνια οι Γερμανοί πετύχαιναν 2,6 γκολ ανά αγώνα, ενώ στη Ρωσία αυτό το ποσοστό κατρακύλησε στο 0,66 γκολ ανά αγώνα.

Το ποσοστό της αποτελεσματικότητας ήταν στο 23%, περίπου ένα γκολ ανά τέσσερις προσπάθειες, και στη Ρωσία έπεσε στο 3%, δύο γκολ σε 72 προσπάθειες!

Ο Χούμελς δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF πως η γερμανική ομάδα πιθανότατα δεν έχει παίξει ένα καλό παιχνίδι από το τέλος του 2017.

Ο Λεβ ανέλαβε την ευθύνη για το γερμανικό «Καζανάζο». Αλλωστε όλοι συμφωνούν πως οι επιλογές του τόσο στο αγωνιστικό σύστημα όσο και στους παίκτες ήταν αποτυχημένες. Η Γερμανία για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια έδειχνε διαλυτικά στοιχεία. Οι φωτογραφίες των Οζίλ και Γκουντογάν με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν η κορυφή του παγόβουνου που όμως έδειχνε το στίγμα για το τι ακριβώς συμβαίνει. Ο Τύπος, γερμανικός και διεθνής, υποδέχτηκαν τον ιστορικό αποκλεισμό με βαρύγδουπους τίτλους.

«Ολα τέλειωσαν. Η κάτοχος του τίτλου Γερμανία συνετρίβη ύστερα από μια ντροπιαστική τελευταία εμφάνιση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας», γράφει η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

«Ιστορική ντροπή», χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό το «Σπίγκελ» και το «Σπορτ Μπιλντ», «Εφιάλτη» και «Ντροπή».

«Απίστευτο και όμως αληθινό: Η Γερμανία αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο», έγραψε η «Εκίπ».

«Καταστροφική Γερμανία: η κατάρα της πρωταθλήτριας χτύπησε ξανά, όπως συνέβη με την Ιταλία και την Ισπανία», σημείωσε η «Μάρκα», ενώ η επίσης μαδριλένικη «Ας» υπογράμμιζε: «Γερμανική κατάρρευση, η παγκόσμια πρωταθλήτρια πηγαίνει σπίτι της».

Η αργεντίνικη «Ολε» έγραψε πως «δεν θα υπάρχει παρόμοια έκπληξη», ενώ η επίσης αργεντίνικη «Κλαρίν» έχυσε χολή: «Ο γερμανικός μύθος τελείωσε, κανείς δεν είναι άθικτος ή ανίκητος. Η πτώση της Γερμανίας στη Ρωσία θα γραφεί στην Ιστορία».

Τι θα κάνει ο Λεβ;

Σε άρθρο στην Ντόιτσε Βέλε ο Ματ Πίρσον θεωρεί πως ήρθε η στιγμή της αποχώρησης του Γιόαχιμ Λεβ παρά το γεγονός ότι ανανέωσε το συμβόλαιό του μόλις πριν από έναν μήνα, μέχρι το 2022. Ηταν τότε που η Ρεάλ Μαδρίτης έψαχνε τον αντικαταστάτη του Ζινεντίν Ζιντάν και οι Γερμανοί έσπευσαν να «δέσουν» τον προπονητή τους.

Στις δηλώσεις του ο Λεβ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του. Ο αρχηγός της γερμανικής ομάδας στο θριαμβευτικό Μουντιάλ της Βραζιλίας Φίλιπ Λεμ εκτιμά πως ο ομοσπονδιακός προπονητής θα παραμείνει στη θέση του όπως και οι περισσότεροι παίκτες, παρά τις φήμες που θέλουν τους Κεντίρα, Οζίλ, Μίλερ και Γκόμες να δηλώνουν τις επόμενες ημέρες πως αποχωρούν από τη Μάνσαφτ.

Φυσικά υπήρξαν αρκετοί φιλιππικοί από τους τηλεαστέρες και πρώην διεθνείς παίκτες. Με τίτλο: «Το τέλος μιας γενιάς» ο Λόταρ Ματέους γράφει: «Χωρίς ηγέτη, χωρίς πάθος, χωρίς καλή συμπεριφορά και με λάθος ομάδα».

Ο άλλοτε αρχηγός της Μάνσαφτ θεωρεί επίσης πως ήρθε η στιγμή να χτιστεί μία νέα ομάδα με πυλώνες τον Μάνουελ Νόιερ και τον Τόνι Κρος και σ’ αυτή να πρωταγωνιστήσουν παίκτες όπως ο Σίλε, ο Βέρνερ και ο Γκορέτσκα.

Να σημειωθεί πως ο Νόιερ δεν διέφυγε τη σκληρή κριτική κυρίως για την προσβλητική στάση που επέδειξε απέναντι στους αντιπάλους του Νοτιοκορεάτες στα τελευταία λεπτά όταν εγκατέλειψε την εστία του και προσπάθησε να κάνει ντρίμπλες στην αντίπαλη εστία.

Αίσθηση επίσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του αρχηγού πως ακόμα κι αν η Γερμανία προκρινόταν θα έχανε στο επόμενο ή μεθεπόμενο παιχνίδι.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ

Πώς σχολιάστηκε ο αποκλεισμός

Ντιρκ Νοβίτσκι (παίκτης NBA): «Αφωνος, χρειάζομαι λίγο χρόνο».

Ιμκε Ντούπλιτσερ (πρωταθλήτρια ξιφασκίας): «Με μια τέτοια εμφάνιση ο προπονητής μου θα με έστελνε σπίτι μου νωρίτερα – από τη Βουδαπέστη!».

Μίχαελ Μπάλακ (πρώην αρχηγός της Μάνσαφτ): «Πάντοτε μπορεί να αποκλειστείς με μια κακή ομάδα, όχι όμως με τέτοια ομάδα».

Σάμι Κεντίρα (γερμανός διεθνής): «Είναι μία από τις δυσκολότερες στιγμές της ομάδας και εμένα προσωπικά. Είπαμε πριν από τη διοργάνωση ότι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές θα πρέπει να ηγηθούν αυτής της ομάδας και είμαι το πρώτο άτομο που αναλαμβάνει την ευθύνη και θα ζήσω στο εξής με τις συνέπειες».

Ολιβερ Καν (γερμανός πρώην διεθνής τερματοφύλακας): «Η φανέλα της Εθνικής ζυγίζει ένα εκατομμύριο τόνους για τους παίκτες».

Γκάρι Λίνεκερ (άγγλος πρώην διεθνής): «Το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι με 22 παίκτες που κυνηγούν μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος οι Γερμανοί δεν νικούν πια, η προηγούμενη βερσιόν είναι παρελθόν».

Αρνε Φρίντριχ (γερμανός πρώην διεθνής): «Είναι εύκολο να είσαι περήφανος για την ομάδα μας και τη χώρα όταν κατακτούμε τίτλους. Τώρα όμως πρέπει να προχωρήσουμε μαζί, να μάθουμε από τα λάθη μας και να πάμε μπροστά».