Βαθιές πληγές άνοιξε και στη Βόρεια Ελλάδα το σαρωτικό πέρασμα της «Νεφέλης», του κύματος κακοκαιρίας που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας για τέσσερα 24ωρα (από την περασμένη Δευτέρα ώς και χθες), προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές όχι μόνο στη Δυτική Αττική, αλλά και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

Αντιμέτωποι με συγκλονιστικές εικόνες Μάνδρας ήρθαν χθες οι κάτοικοι και οι τουρίστες στις περιοχές Σταυρός, Βρασνά και Ασπροβάλτα του Δήμου Βόλβης καθώς και στην έδρα του Δήμου Νέστου, τη Χρυσούπολη, ανατολικά της Καβάλας: αυτοκίνητα θαμμένα στις λάσπες, «βομβαρδισμένα» τουριστικά καταλύματα και σπίτια, οχήματα παρασυρμένα στη θάλασσα και δρόμοι που άνοιξαν στα δύο. Τις συγκεκριμένες περιοχές σφυροκόπησε η καταιγίδα το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο δυνατή βροχή έπεσε και χθες το πρωί επιδεινώνοντας τα προβλήματα. Οι δήμαρχοι Βόλβης Διαμαντής Λιάμας και Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος ζήτησαν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Βόλβης επεσήμανε ότι «κύριο μέλημά μας τώρα είναι να επανέλθουμε το συντομότερο σε μια κανονικότητα. Διανύουμε τουριστική περίοδο με καλές πληρότητες και υπάρχει μεγάλη αγωνία στους επαγγελματίες του κλάδου. Οι ζημιές στις υποδομές θα πρέπει να επιδιορθωθούν γρήγορα». Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν 20 ρέματα και χείμαρροι που απειλούν με πλημμύρες, όπως έχει διαπιστωθεί ήδη από το 2011, συγκεκριμένες περιοχές όπως Μικρή και Μεγάλη Βόλβη, Βρασνά, Ασπροβάλτα κ.ά. «Κάτοικοι και επισκέπτες τρόμαξαν με όσα έζησαν. Δυστυχώς βέβαια για εμάς δεν είναι πρωτόγνωρη η εμπειρία των καταστροφών από πλημμύρες. Είναι η τέταρτη φορά στα τελευταία δώδεκα χρόνια που ο δήμος μας χτυπήθηκε με αυτόν τον τρόπο» πρόσθεσε ο δήμαρχος, κάνοντας λόγο όμως για πρωτοφανή ποσότητα νερού σε μόλις λίγες ώρες: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν ξεπλένουν τις ευθύνες της πολιτείας να θωρακίσει αντιπλημμυρικά μια περιοχή. Η κατασκευή της Εγνατίας Οδού, δυστυχώς, φαίνεται ότι αποτέλεσε τη γενεσιουργό αιτία για την αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων, γεγονός που έχει παραδεχθεί στο παρελθόν και η ίδια η εταιρεία. Η αντιπλημμυρική θωράκιση άργησε χαρακτηριστικά. Αν και βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης των μελετών, ο δήμος δεν θα σταματήσει να ζητάει ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος». Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας η Πυροσβεστική δέχτηκε τουλάχιστον 200 κλήσεις για απάντληση υδάτων αλλά και παροχής βοήθειας σε εγκλωβισμένους στις περιοχές Σταυρού – Βρασνών.

Οι ουρανοί άνοιξαν (χθες) και στη Χρυσούπολη Καβάλας όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και ισόγεια σπίτια γέμισαν νερό και φερτά υλικά. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, στον κάμπο του Δήμου Νέστου (όπου ανήκει η Χρυσούπολη) πλημμύρισαν 120.000 στρέμματα καλλιεργειών. Πυροσβέστες και ΕΜΑΚ (με ερπυστριοφόρο όχημα και μία λέμβο) επενέβαιναν όπου χρειαζόταν ενώ προβλήματα υπήρξαν και στη Θάσο καθώς πλημμύρισαν ισόγεια σπιτιών και ένα ξενοδοχείο. «Καλούνται όλοι οι κάτοικοι οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές είτε σε οικιακό είτε σε επιχειρηματικό εξοπλισμό να ενημερώσουν τηλεφωνικά (2591022210) ή να προσέλθουν στα γραφεία του δημοτικού καταστήματος προκειμένου να υποβάλουν δηλώσεις ζημιών εξοπλισμού» ανακοίνωσε ο Δήμος Νέστου. Επιπλέον το πρώτο φως της χθεσινής μέρας βρήκε αποκλεισμένους τους κατοίκους του χωριού Χαλκερό Καβάλας καθώς τεράστιες ποσότητες λάσπης συσσωρεύτηκαν στην είσοδο του οικισμού από την παλαιά Εθνική Οδό Καβάλας – Ξάνθης.

350.000 ευρώ σε Μάνδρα – Μέγαρα

Σύσκεψη για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό

Ευρεία σύσκεψη για την κατάσταση στη Μάνδρα Αττικής μετά τα νέα πλημμυρικά φαινόμενα από τις καταιγίδες (το βράδυ της Τρίτης και προχθές το μεσημέρι) πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης υπέγραψε χθες έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους Δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας και Μεγαρέων, ύψους 200.000 ευρώ και 150.000 ευρώ αντίστοιχα. Στόχος της χρηματοδότησης –συνολικά 350.000 ευρώ –είναι να καλυφθούν οι πρώτες βασικές εργασίες για την επιδιόρθωση βλαβών στις υποδομές. Οσον αφορά τη διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της πόλης, συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, οι δήμαρχοι Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη και Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, καθώς και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής.Χθες, από τις πρώτες πρωινές ώρες, οι κάτοικοι της Μάνδρας πάλευαν να απομακρύνουν τις λάσπες από τα πλημμυρισμένα σπίτια και μαγαζιά τους, κρατώντας λάστιχα ποτίσματος, φτυάρια και σκούπες και έχοντας αυτήν τη φορά σύμμαχο τον καιρό. Από την πλευρά της η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ότι έχει διαθέσει οκτώ μηχανήματα στις πληγείσες περιοχές, ενώ ξεχωριστό κλιμάκιο μετέβη στη Μάνδρα και μετέφερε υλικά για την ενίσχυση των πρανών και την προσωρινή τοποθέτηση υποστυλωμάτων σε σπασμένα τοιχία και άλλα επικίνδυνα σημεία, κυρίως επί της κεντρικής οδού Κοροπούλη.