Σας μεταφέρω μια διαμάχη στη Βουλή που θα μπορούσε να συνοψίζει όλη την Ελλάδα. Με λίγα λόγια, ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ Λάμπρος Σέμπος πήγε χθες στο Κοινοβούλιο –για ακρόαση από την αρμόδια Επιτροπή ΔΕΚΟ –για τη νέα του θέση. Εκεί λοιπόν ο Γιάννης Βρούτσης από τη ΝΔ έκανε μια αξιοπρόσεκτη καταγγελία. Μεταφέρω: «Διορίσατε με ΦΕΚ τον Καραμπούλια Παναγιώτη, δικηγόρο από το Αγρίνιο, μπήκε στη θέση νομικού συμβούλου για να καλλιεργήσει την ασφαλιστική συνείδηση. Μαθαίνουμε ότι έχει οφειλές 100.000 ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα. Επιβεβαιώνετε ότι ο άνθρωπος που διορίσατε χρωστάει συνειδητά 100.000 ευρώ;» ρώτησε ο γαλάζιος πρώην υπουργός. Ο Σέμπος απάντησε πως δεν ζητάει ασφαλιστική ενημερότητα από κάποιον που επιλέγει για σύμβουλό του και έκανε γνωστό πως ο κατ’ ουσίαν συνεργάτης του υπέβαλε ήδη παραίτηση για ηθικούς λόγους. Από την πλευρά του, ο Νίκος Βούτσης υπερασπίστηκε τον πρώην σύμβουλο του Σέμπου, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να συζητάμε γιατί ένας δικηγόρος, ένας μηχανικός ή ένας γιατρός χρωστάει ασφαλιστικές εισφορές το 2018 στην Ελλάδα της κρίσης. Τελικά, η τοποθέτηση Σέμπου στην –επί μήνες ακέφαλη –διοίκηση του ΕΦΚΑ έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή ΔΕΚΟ.

Πού είναι το ΝΑΤΟ;

Είκοσι λεπτά, λέει, τα είπαν. Μιλώ για τον Αλέξη Τσίπρα και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το μενού είχε τη συμφωνία με τα Σκόπια, αλλά και τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Ο Τσίπρας ζήτησε πιο ενεργό ρόλο του ΝΑΤΟ στο θέμα, μαθαίνω, ενώ υπενθύμισε σωστά πως αυτό προβλέπεται με βάση το άρθρο 1 της Συμμαχίας, καθώς πρόκειται για δύο χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ και αφορά κράτηση χωρίς καμία κατηγορία.

Τετ α τετ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τώρα, έξω πάει καλά. Θα σας το πω με ένα μικροστιγμιότυπο. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες είχε ένα ζεστό τετ α τετ με τον Μισέλ Μπαρνιέ και από τον άνθρωπο που τους είδε μου μεταφέρθηκε και η χημεία που διέκρινε. Ο Μπαρνιέ, να θυμάστε, είναι ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ενώ πάει φουλ για υποψήφιος του ΕΛΚ στην προεδρία της Κομισιόν.

Αδειασαν την αδιάβαστη Παπακώστα

Βιάστηκε και πιάστηκε αδιάβαστη η Κατερίνα Παπακώστα. Η ίδια έστειλε χθες επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής για να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών που πλέον φτάσανε τους δέκα και με βάση τον Κανονισμό μπορούν να συγκροτήσουν ομάδα. Μόνο που το μείγμα των δέκα ανεξάρτητων βουλευτών είναι εξαιρετικά θολό, καθώς ανάμεσά τους υπάρχουν τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ο Στάθης Παναγούλης και προσφάτως προστέθηκε ο Δημήτρης Καμμένος. Το ενδιαφέρον, μου λέει ο άνθρωπός μου στη Βουλή, είναι πως η Κατερίνα πήρε την πρωτοβουλία χωρίς πρώτα να έχει ρωτήσει τους άλλους ανεξάρτητους βουλευτές αν συμφωνούν με την ιδέα της.

Η ίδια μάλλον δεν γνώριζε τον Κανονισμό της Βουλής που υπαγορεύει πως για να συγκροτηθεί ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα θα πρέπει να αποστείλουν σχετική επιστολή τουλάχιστον δέκα υποψήφια μέλη της, τα οποία θα συμφωνούν στο όνομα της ομάδας καθώς και στο πρόσωπο του επικεφαλής. Στη συνέχεια, αφού συγκροτηθεί η κοινοβουλευτική ομάδα, θα πρέπει να εκλέξει πρόεδρο. Αστε που πρόλαβε να της χαλάσει το σχέδιο ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης που ξεκαθάρισε αμέσως πως δεν θα έδινε ποτέ συναίνεση για συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας που θα είχε μέσα υπόδικους, εννοώντας τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ακολούθησε δε μια ανάλογη δήλωση και από τον Δημήτρη Καμμένο.

Αρχισαν τα όργανα

Σας έχω νεότερα από τον πρωινό καφέ της ΝΔ. Οι κακές γλώσσες ισχυρίζονται ότι ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης, συνέταιρος του Γιάννη Ολύμπιου στην V&O, εξέφρασε τη διαφωνία του για τον χειρισμό του Σκοπιανού από το κόμμα. Οι ίδιες κακές γλώσσες, όμως, αναρωτιούνται μήπως αυτή η διαφωνία έχει να κάνει με κάτι άλλο που λέγεται στην αγορά, ότι δηλαδή δύο πελάτες της V&O έχουν προγραμματίσει δουλειές στα Σκόπια. Κι αυτό που θέλουν είναι – όπως και οι Αμερικάνοι – να τελειώσει η εκκρεμότητα γρήγορα, ώστε να «μπουν» στη γείτονα άμεσα για να διασφαλίσουν τις πολύ καλές αποδόσεις που προσφέρει (πολύ πάνω από τις ευρωπαϊκές). Οπότε ξαναγεννάται το ερώτημα: Μήπως υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων; Και τι θα γίνει αν αύριο, μεθαύριο η ΝΔ γίνει κυβέρνηση;

ΥΓ: Η ηγεσία του κόμματος πάντως ούτε που συζητά αλλαγή στάσης στο Σκοπιανό.

Ο Μακρυγιάννης, τα ταξίδιακαι οι επενδύσεις

Ξεκίνησε με αποφθέγματα του στρατηγού Μακρυγιάννη και ολοκλήρωσε με συγκεκριμένες θέσεις για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών – ειδικά στους τομείς της Αμυνας και της Ασφάλειας – ο βουλευτής Α’ Αθηνών Βασίλης Κικίλιας στην προχθεσινή ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής. Σας έχω ξαναπεί για την έντονη κινητικότητα που δείχνει, τα ταξίδια και τις επαφές του σε ΗΠΑ, Κύπρο και Ισραήλ, που προφανώς δεν κάνουν τους πάντες εσωκομματικά να χαίρονται.

Θεσμική συμφωνία

Αίσθηση πάντως έκανε στο Μέγαρο, όπως μου μεταφέρθηκε από τους ανθρώπους μου, η πρότασή του για μια ευρύτερη θεσμική συμφωνία ώστε για ένα χρονικό διάστημα να απελευθερωθεί η δυνατότητα επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι ένα μείγμα πραγματιστικού φιλελευθερισμού της ευημερίας και σύγχρονου πατριωτισμού», περιγράφοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον ιδανικό πρωθυπουργό να εφαρμόσει ένα τέτοιο σχέδιο με αιχμή του δόρατος τις μεταρρυθμίσεις.