Δελτίο «θυέλλης» για τη Βόρεια Ελλάδα έχουν στείλει οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, με αποτέλεσμα κυβέρνηση και κόμμα να αναζητούν από κοινού τρόπους εκτόνωσης της φορτισμένης ατμόσφαιρας και επιστροφής σε κατάσταση κανονικότητας.

Τσίπρα απόντος (συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες), ήταν ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Ρήγας που συγκάλεσε εκτάκτως το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει αποτίμηση της κατάστασης. Η συνεδρίαση που κράτησε περίπου τρεις ώρες έγινε στη σκιά των κυβερνητικών καταγγελιών για «σχέδιο αποστασίας», το οποίο –κατά την κυβερνητική εκτίμηση –έχουν σχεδιάσει «οργανωμένα συμφέροντα» μαζί με τη ΝΔ και υλοποιείται διά της ανεξαρτητοποίησης βουλευτών των ΑΝΕΛ, με αφορμή την περίπτωση Λαζαρίδη, η μεταστροφή του οποίου έπεσε σαν βόμβα στην κυβερνητική αυλή.

ΜΕΤΡΟΥΝ ΚΟΥΚΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα που όλοι έθεσαν και αναζητούσαν εναγωνίως απάντηση είναι το μέχρι πού και με πόσες κοινοβουλευτικές δυνάμεις μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση, καθώς οι καταγγελίες για «σχέδιο αποστασίας» είχαν θορυβήσει κάποια στελέχη.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ (Μάρκου Μπόλαρη και Θόδωρου Παραστατίδη συμπεριλαμβανομένων) στηρίζουν σταθερά τη συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις διαμαρτυρίες που αντιμετωπίζουν στις περιφέρειές τους, η συζήτηση οδηγήθηκε στην ΚΟ των ΑΝΕΛ και στο ενδεχόμενο να κατέβουν κι άλλοι από το κυβερνητικό τρένο, όπως έκανε –παρά τις διαβεβαιώσεις –ο Γιώργος Λαζαρίδης.

Ολοι σχεδόν οι βουλευτές του κυβερνητικού εταίρου μπήκαν στο μικροσκόπιο του ΣΥΡΙΖΑ και –για την ώρα τουλάχιστον –δεν διαφαίνεται ανησυχία για επιπλέον ανεξαρτητοποιήσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αντίθετα, τα περισσότερα από τα στελέχη που μετέχουν στο πολιτικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν βέβαια ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό θα υπερψηφιστεί, όταν έρθει, με περισσότερες από τις 152 βουλευτικές ψήφους που σήμερα διαθέτει η κυβέρνηση.

ΟΧΙ ΓΙΑ 180. Φαίνεται όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άναψε κόκκινο στο αίτημα του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στο Κοινοβούλιο. Μάλιστα, αυτό το ξέκοψε –αρκετά νωρίς στη διάρκεια της ημέρας –και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που υποστήριξε (Ραδιόφωνο 24/7) πως εξήγησε στον Καμμένο ότι το Σύνταγμα προβλέπει 180 ψήφους για συμφωνίες εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας –«κι εμείς», όπως είπε, «εθνική κυριαρχία δεν εκχωρούμε».

Το μεγάλο στοίχημα που φαίνεται να βάζουν πλέον κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλο από αυτό της αλλαγής ατζέντας και επαναφοράς του δημόσιου διαλόγου και της αντιπαράθεσης στα θέματα της οικονομίας και στα κεκτημένα της εξόδου από το Μνημόνιο που δίνουν δυνατότητες για βελτίωση της κατάστασης.

ΝΕΟ «ΧΤΥΠΗΜΑ» ΦΙΛΗ. Ο Νίκος Φίλης πάντως τάραξε και πάλι τα νερά. Λίγο πριν λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στην Κουμουνδούρου έσπευσε στη Βουλή και πάλι να συγκρατήσει όσους πανηγυρίζουν για τη συμφωνία στο Eurogroup.

Υποστήριξε ότι όλοι οι οικονομικοί όροι που υπήρχαν πέρυσι, όταν θεσπίστηκαν τα μέτρα, δεν ισχύουν σήμερα…ενώ δεν υπάρχει, για το χρέος, η ρύθμιση που είχαν πει πέρυσι οι εταίροι ότι θα κάνουν.

«Δεν την έκαναν αυτήν τη ρύθμιση ή για παράδειγμα τον γαλλικό μηχανισμό και δεν υπάρχει και το ΔΝΤ που επέμενε να υπάρχουν αυτοί οι όροι, παρότι η κυβέρνηση διαφωνούσε» ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας από την κυβέρνηση να μη μειώσει συντάξεις και αφορολόγητο θέτοντας και θέμα ηθικής.

Οπως είπε, «πολιτικά και ηθικά η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο. Δεν ξέρω αν αυτό γίνει και πότε. Επαναλαμβάνω, είναι μια χρέωση πολιτική».

Οι αποφάσεις και οι πρωτοβουλίες για αλλαγή του αρνητικού κλίματος αναμένεται να ληφθούν το Σαββατοκύριακο με την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα και τις συσκέψεις που θα ακολουθήσουν.