Το κομφούζιο ήταν απόλυτο χθες στις Βρυξέλλες, όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προσπαθώντας να διαμορφώσουν μια κοινή αντίληψη για το Προσφυγικό είχαν για μια ακόμα φορά τη δυνατότητα να διαπιστώσουν ότι οι διαφορές τους είναι μεγάλες. Κυρίως δε όταν πρόκειται για κυβερνήσεις με ροπή προς τον λαϊκισμό και μονίμως έτοιμες να στραφούν η μια κατά της άλλης.

Πρωταγωνιστής στο θρίλερ τη Συνόδου Κορυφής ήταν ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος στην παρθενική του εμφάνιση στις Βρυξέλλες δήλωσε με το καλημέρα ότι είναι διατεθειμένος να θέσει βέτο στην έκδοση τελικών συμπερασμάτων, κάτι που ελάχιστες φορές έχει συμβεί στην Ιστορία της ΕΕ. Στόχος του, να πειστούν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αρχής γενομένης από τις ανατολικές, να αναλάβουν ένα μέρος του άχθους της Ιταλίας από το Προσφυγικό, αφού στην αντίθετη περίπτωση η Ρώμη θα πάψει, όπως σαφώς άφησε να εννοηθεί, να τηρεί τις ευρωπαϊκές συμφωνίες επί του θέματος, όπως για παράδειγμα τη Συμφωνία του Δουβλίνου.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία και η Γερμανία άφησαν επίσης σαφώς να εννοηθεί ότι αφενός θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για να περιοριστεί η παράνομη διέλευση, αφετέρου ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν εκτός ΕΕ, αλλά με ευθύνη της, κέντρα υποδοχής των προσφύγων όπου θα εξετάζονται οι αιτήσεις παροχής ασύλου.

«Από το 2015 καταφέραμε να ανακόψουμε τη μεταναστευτική ροή κατά 96%, μόνο επειδή αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες και να μπλοκάρουμε την παράνομη μετανάστευση έξω από την ΕΕ» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η εναλλακτική είναι το χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων, περιλαμβανομένων και αυτών εντός της ΕΕ, καθώς και εντεινόμενες διαμάχες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ».

Σκληρές προτάσεις. «Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους» κατέληξε ο Τουσκ. Από γερμανικής πλευράς η Ανγκελα Μέρκελ επιχείρησε χθες να σπάσει το μέτωπο άρνησης της αλληλεγγύης στο Προσφυγικό. «Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, η Γερμανία προσέγγισε την ουγγρική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή διμερών διαπραγματεύσεων» είπε εκπρόσωπος της Βουδαπέστης επισημαίνοντας ότι Ουγγαρία είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία για μια διμερή συμφωνία.

Ο μετριοπαθής Τσίπρας. Από ελληνικής πλευράς ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε, σε σχέση με τους Ιταλούς, με μάλλον μετριοπαθέστερες θέσεις. Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν χθες ότι ο Πρωθυπουργός επανέλαβε μιλώντας στη συνεδρίαση την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη να υπάρξουν συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις στο Προσφυγικό που θα συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα, όπως είπε, επιθυμεί την ολοκλήρωση της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση, επιπλέον στήριξη στις ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν διαφωνεί με τη γαλλοϊσπανική πρόταση για τη δημιουργία hotspots, όπως έχει η Ελλάδα, σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία.

Ο Μητσοτάκης. «Η συνοχή της ΕΕ δοκιμάζεται με αφορμή το προσφυγικό πρόβλημα» δήλωσε τέλος χθες από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι οι λύσεις που θα δοθούν θα πρέπει είναι ευρωπαϊκές και πως πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης, αλλά και η ενιαία διαδικασία χορήγησης ασύλου σε όσους επιχειρούν να μπουν στην Ευρώπη.