Συνολική απάντηση στο Προσφυγικό δεν περίμενε η Ανγκελα Μέρκελ από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ. Αλλά η γερμανίδα καγκελάριος πήγε σε αυτό με την εδραία πεποίθηση ότι «στο Προσφυγικό κρίνεται το πεπρωμένο της Ευρώπης» όπως είχε πει στην Μπούντεσταγκ πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Καταρχάς το Προσφυγικό κρίνει τη μοίρα της δικής της κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας δείχνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα. «Υπό το φως των αποτελεσμάτων στις Βρυξέλλες θα εξετάσουμε ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο» προειδοποίησε χθες ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, κοινοβουλευτικός ηγέτης του CSU στην Μπούντεσταγκ.

Η Μέρκελ επιμένει σε ευρωπαϊκή λύση με δύο σκέλη: Αφενός φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης μεταναστών και τράνζιτ στο μοντέλο της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Αφετέτου «αλληλεγγύη» στο εσωτερικό της ΕΕ που «μπορεί να εκφραστεί με διαφορετικά εργαλεία» όπως εξήγησε κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο, αλλά «προϋπόθεση είναι η ελάχιστη συμμετοχή όλων σε όλα τα εργαλεία». Με βασική αρχή ότι οι πρόσφυγες «δεν έχουν δικαίωμα επιλογής της χώρας χορήγησης ασύλου», όπως επενέλαβε χθες η Μέρκελ στη γερμανική Βουλή, ο στόχος είναι να ανακοπεί η «δευτερογενής» μετανάστευση μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ. Αφορά εκείνους που έχουν καταγραφεί και έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου σε μία χώρα της ΕΕ στην οποία πρέπει να επιστρέψουν βάσει των ρυθμίσεων της οδηγίας του Δουβλίνου. Είναι ένα «θέμα τεχνικής φύσεως αλλά με έντονη συναισθηματική φόρτιση» παραδέχεται κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο. Ζητούμενο για τη Μέρκελ είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων στην πρώτη χώρα εισόδου. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία διότι μετά την παρέλευση ενός εξαμήνου υπεύθυνη είναι πλέον η χώρα στην οποία ήδη βρίσκεται ο πρόσφυγας. Παράδειγμα: «Η Σουηδία ζητά την επιστροφή κάποιου που πέρασε από τη Γερμανία, αλλά εάν ο έλεγχος των γερμανικών Αρχών κρατήσει πέντε μήνες και 25 ημέρες δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί εμπρόθεσμα η μεταφορά του. Το ίδιο ισχύει και αντιστρόφως» εξήγησε η κυβερνητική πηγή.

Το «δώρο» του Τσίπρα. Φυσικά, το πρόβλημα της Γερμανίας δεν είναι η Σουηδία, αλλά η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αυστρία. Το εργαλείο για την επίτευξη του στόχου είναι διμερείς και τριμερείς συμφωνίες που επιδιώκει η Μέρκελ. Η καγκελάριος κατέγραψε σίγουρα με ικανοποίηση την προθυμία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία με τη Γερμανία. Η Αθήνα θα δεχτεί πίεση να επιταχύνει την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου και επαναπροωθήσεων διότι καθυστερεί υπερβολικά και ακυρώνεται στην πράξη η επαναπροώθηση προσφύγων που προβλέπει το σύμφωνο ΕΕ – Τουρκίας.