Παιχνίδια με τις λέξεις άρχισε η κυβέρνηση κλείνοντας το μάτι στους συνταξιούχους, ότι μπορεί και να γλιτώσουν τις μειώσεις – σοκ τις οποίες έχει προσυπογράψει και προνομοθετήσει με ορίζοντα εφαρμογής τον Ιανουάριο του 2019.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στο Bloomberg, είπε ότι η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα αποφασίσει εάν θα μειωθούν οι συντάξεις ή η θηλιά των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος θα επιτευχθεί με άλλα μέσα. «Είναι δική μας υπόθεση με ποια μέσα θα φτάνουμε τους στόχους» δήλωσε, ενώ σε ερώτηση εάν παραμένει ακόμα δεσμευμένος να μειώσει τις συντάξεις απάντησε πως «οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup. Σας παραπέμπω σε αυτές. Μπορείτε να δείτε ποιες είναι και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας». Στην απόφαση του Eurogroup πράγματι οι μειώσεις στις συντάξεις δεν μνημονεύονται ρητά όπως συμβαίνει σε όλα τα υπόλοιπα κείμενα της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και οι διατυπώσεις φαίνεται πως αφήνουν περιθώριο για πολιτικό παιχνίδι. Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Eurogroup αναφέρεται ρητά η δέσμευση της κυβέρνησης «να συνεχίσει την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος του ESM». Σε αυτές, πάντως, περιλαμβάνεται και η ψήφιση των περικοπών στις συντάξεις το 2019.

Ο λογαριασμός των περικοπών είναι ιδιαίτερα βαρύς εξηγώντας γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά. Οι μειώσεις κινούνται κατά μέσο όρο στα 210 ευρω τον μήνα για 440.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 150 έως 320 ευρώ.

Η συνολική μείωση για το 2019 ανερχόμενη στο ποσό των 2.882.000.000 ευρώ αναλυτικά κατά κατηγορία:

α) ένα δισ. τετρακόσια τριάντα τέσσερα εκατομμύρια (1.434.000.000) ευρώ από τη μείωση των κυρίων συντάξεων λοιπών φορέων πλην Δημοσίου.

β) ένα δισ. εκατόν είκοσι ένα εκατομμύρια (1.121.000.000) ευρώ από τη μείωση των κυρίων συντάξεων Δημοσίου.

γ) διακόσια τριάντα δύο εκατομμύρια (232.000.000) ευρώ από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις επικουρικές συντάξεις με συντελεστή 0% έως 18% του ύψους της καταβαλλόμενης επικουρικής (λαμβανομένων υπόψιν σωρευτικά και των περικοπών των επικουρικών από τον Ιούνιο 2016 κατ’ εφαρμογήν του Ν. 4387/2016).

Επισημαίνεται ότι οι περικοπές που έρχονται έπρεπε από τις αρχές του 2018 να εμφανισθούν στα μηνιαία εκκαθαριστικά των συνταξιούχων!

Πρόκειται για ένα ακόμη τρικ της κυβέρνησης η οποία έχει επιφέρει 22 συνολικά περικοπές ύψους 10 δισ. ευρώ σε συντάξεις και επιδόματα με τον νόμο Κατρούγκαλου. Μέσα στον Ιανουάριο του 2018, δηλαδή πριν από πέντε μήνες, η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη με βάση τον Ν. 4387/2016, άρθρ. 14 και 96 να εμφανίσει στα εκκαθαριστικά όλων των συνταξιούχων την προσωπική διαφορά που θα περικόψει. Δηλαδή, από τις αρχές του έτους θα έπρεπε όλοι να γνωρίζουν πλέον τι τους περιμένει. Αυτό φυσικά δεν έγινε ακόμη για ευνόητους λόγους. Και όπως προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, η εμφάνιση της προσωπική διαφοράς στα εκκαθαριστικά –παρανόμως –θα αποτυπωθεί στο τέλος του έτους επειδή ελπίζουν ότι το μέτρο θα ακυρωθεί ή θα παραταθεί.

Οπως τονίζει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιουχων Νίκος Χατζόπουλος, με την ψήφιση του Νόμου 4549, ΦΕΚ 105 (4ου κρυφού Μνημονίου) στη Βουλή έπεσαν οι μάσκες, ο νόμος θα θεωρείται εις το διηνεκές όνειδος και μνημείο ανευθυνότητας.