Φραγμό στις επενδύσεις που θέλουν να κάνουν κυρίως οι Κινέζοι αλλά και άλλες χώρες στις ΗΠΑ στον τομέα της τεχνολογίας θέλει τώρα να βάλει –όπως όλα δείχνουν –ο Ντόναλντ Τραμπ. Στόχος του είναι να μην έχουν τόσο εύκολη πρόσβαση στην απόκτηση τεχνογνωσίας κυρίως το Πεκίνο αλλά και άλλες χώρες που η Αμερική θεωρεί ότι είναι ανταγωνιστές της. Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση του αμερικανού προέδρου που, εάν ολοκληρωθεί, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου. Οι φόβοι για έναν τέτοιο πόλεμο προκάλεσαν χθες νέους τριγμούς στις αγορές, με το Χρηματιστήριο στο Λονδίνο να υποχωρεί κατά 2,2% και στη Φρανκφούρτη κατά 2,4%, ενώ με πτώση κατά 1,5% άνοιξε και η Γουόλ Στριτ.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνουτσίν σε μήνυμά του στο Twitter ανέφερε χθες ότι οι επερχόμενη επιβολή περιορισμών δεν θα αφορά μόνο την Κίνα, αλλά «όλες τις χώρες που προσπαθούν να κλέψουν την τεχνολογία μας» –όπως έγραψε. Επιτέθηκε επίσης σε διεθνή μέσα ενημέρωσης που είχαν επικαλεστεί πηγές για την επιβολή τέτοιων περιορισμών ειδικά στην Κίνα, κάνοντας λόγο για «ψεύτικες ειδήσεις» όπως τις χαρακτήρισε. Μια τέτοια επιβολή περιορισμών εκτιμάται ότι θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων αλλά και των ΗΠΑ με άλλες χώρες.

Μια κίνηση να περιοριστούν οι τεχνολογικές ορέξεις του Πεκίνου, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», θα στόχευε κυρίως να πλήξει την προσπάθεια της Κίνας να έχει γίνει μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια χώρα ηγέτης σε σειρά τεχνολογικών κλάδων όπως είναι η τεχνολογία μικροτσίπ και υπολογιστών γενικότερα, η αεροδιαστημική τεχνολογία, η ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων, οι σιδηρόδρομοι, τα ρομπότ και η βιοτεχνολογία. Το στρατηγικό αυτό σχέδιο το έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Η Κίνα έχει ξεκινήσει στρατηγικό πρόγραμμα με την ονομασία «Made in China 2025» με αντικειμενικό σκοπό να πετύχει τους στόχους αυτούς.

Το σχέδιο Τραμπ για να περιοριστούν οι κινεζικές φιλοδοξίες στον χώρο της τεχνολογίας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Ανάμεσα σε αυτά που εξετάζονται, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal» είναι να απαγορεύσουν οι ΗΠΑ τις εξαγορές αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών από ομίλους όπου οι Κινέζοι έχουν συμμετοχή περίπου 25%. Θα μπορούν όμως να μπλοκάρονται εξαγορές και όταν το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο, εάν οι ΗΠΑ κρίνουν ότι κινεζικές εταιρείες μπορούν να αποκτήσουν σημαντικές αμερικανικές τεχνολογίες.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη πραγματοποιήσει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Rhodium Group, οι απευθείας κινεζικές ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν το πρώτο φετινό τρίμηνο κατά 90% σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο, αφού διαμορφώθηκαν σε κάτω από 2 δισ. δολάρια. Μόνο το 2016 οι κινεζικές εταιρείες είχαν πραγματοποιήσει απευθείας επενδύσεις στις ΗΠΑ που ξεπέρασαν τα 45 δισ. δολάρια.