Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δίνει τον αγώνα για τις προεδρικές εκλογές αλλά και για την είσοδο του κόμματος του στη Βουλή, μέσα από τη φυλακή…Αποτελεί ήδη είδωλο για την Αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο εντός και εκτός Τουρκίας.

Ο Ντεμιρτάς, που στις δημοσκοπήσεις για το προεδρικό αξίωμα εμφανίζεται τέταρτος με τη «λύκαινα» Μεράλ Ακσενέρ, δείχνει να έχει εξασφαλίσει την είσοδο του φιλοκουρδικού HDP στην τουρκική Βουλή, προκαλώντας ταραχή στον Ερντογάν.

Γεννημένος στις 10 Απριλίου 1973 στο Ντιγιάρμπακιρ ανακηρύχθηκε υποψήφιος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στις φυλακές υψηλής ασφάλειας στην Αδριανούπολη, από τον Νοέμβριο 2016. Κατηγορείται από το καθεστώς Ερντογάν ότι ανήκει και ηγείται «τρομοκρατικής» οργάνωσης. Το επάγγελμα του είναι δικηγόρος και είναι πατέρας δύο κοριτσιών. Καταγγέλλει ότι βρίσκεται σε ομηρία ως αντίπαλος του Ερντογάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 ως υποψήφιος για τις προεδρικές συγκέντρωσε σχεδόν το 10% των ψήφων.

ΟΙ κούρδοι ψηφοφόροι θεωρούνται καθοριστικός παράγοντας των της εκλογικής αναμέτρησης και της έκβασης της καθώς αποτελούν ποσοστό 15% του εκλογικού σώματος. Η πλειοψηφία των κούρδων είχαν δείξει να πιστεύουν στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Ερντογάν. Ωστόσο η μεταστροφή του Τούρκου προέδρου προς μία ένοπλη αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος οδήγησε ακόμη και τους πλέον συντηρητικούς Κούρδους ψηφοφόρους μακριά από το AKP.

Το φράγμα του 10%

Ακόμα και αν ο Ντεμιρτάς δεν έχει ελπίδες για την ανάδειξη του στην προεδρία, ωστόσο το κόμμα του αν καταφέρει να σπάσει το φράγμα του 10% και μπει στη Βουλή στερεί την πλειοψηφία από το AKP.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η προεκλογική του ομιλία στις 6 Ιουνίου μέσα από τη φυλακή. Κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τη σύζυγό του, την Μπασάκ Ντεμιρτάς, στο πλαίσιο του ενός τηλεφωνήματος την εβδομάδα που δικαιούται, η ομιλία, που ακουγόταν από το μεγάφωνο του τηλεφώνου της κυρίας Ντεμιρτάς, αναρτήθηκε στη συνέχεια στους λογαριασμούς του HDP στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Στα πέντε λεπτά που είχε στη διάθεση του κατήγγειλε την «αδικία» που έχει εδραιωθεί στην Τουρκία υπό τη σιδηρά πυγμή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του οποίου ήταν κάποτε ο πιο σφοδρός αντίπαλος.

«Η Τουρκία έχει μεταμορφωθεί, αλίμονο, σε μια κατά το ήμισυ ανοικτή φυλακή. Θέλει να δημιουργήσει μια κοινωνία του φόβου, να κυριαρχήσει διά του φόβου», δήλωσε ο Ντεμιρτάς, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «πολιτικό όμηρο». Ο Ντεμιρτάς καλεί τους οπαδούς του κόμματος του να είναι αισιόδοξοι: «Ο Ντεμιρτάς δεν είναι ο άνδρας που βρίσκεται σε ένα κελί στην Αδριανούπολη. Είστε εσείς. Να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας».