Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια από τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ με όλο τον υπόλοιπο κόσμο άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη. Η Daimler προειδοποίησε ότι οι δασμοί που έχουν αρχίσει να επιβάλλονται από όλες τις πλευρές θα πλήξουν την κερδοφορία της, προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές και στις αγορές. Παρόμοιες ανησυχίες έχουν αρχίσει να δημιουργούνται και για άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη.

Προς το παρόν δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ καθώς οι εντάσεις όχι μόνο δεν εκτονώνονται, αλλά από σήμερα θα αρχίσουν να ισχύσουν οι ευρωπαϊκοί δασμοί – αντίποινα σε προϊόντα από τις ΗΠΑ όπως φιστικοβούτυρο, χυμό πορτοκάλι, μοτοσικλέτες, τζιν παντελόνια και μπέρμπον.

Η Daimler, όπως κι άλλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, έχει εργοστάσια παραγωγής στις ΗΠΑ. Τώρα όμως στα πλαίσια των εμπορικών εντάσεων η Κίνα αποφάσισε να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων που παράγονται στην Αμερική επιφέροντας πλήγμα στις προοπτικές κερδοφορίας της εταιρείας. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν με την επιβολή δασμών και χάλυβα και σε αλουμίνιο και ύστερα από μια σειρά από διαπραγματεύσεις που δεν είχαν αποτέλεσμα οι Κινέζοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αντίποινα όπως και οι Ευρωπαίοι.

Η Daimler, που κατασκευάζει μεταξύ άλλων τα αυτοκίνητα Mercedes, το πρώτο τρίμηνο πούλησε αριθμό ρεκόρ οχημάτων. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις οχημάτων τύπου τζιπ στην Κίνα τα οποία κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

Η Κίνα αποφάσισε να επιβάλει δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 34 δισ. δολαρίων. Στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται τα οχήματα τύπου τζιπ. Οι δασμοί θα ενεργοποιηθούν στις 6 Ιουλίου ως αντίποινα για την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Από σήμερα εξάλλου αρχίζουν να ισχύσουν και οι δασμοί που αποφάσισε να επιβάλει η ΕΕ σε αμερικανικά προϊόντα έπειτα από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων που δεν είχαν τελικά αποτέλεσμα. Σχεδόν όλα τα αμερικανικά προϊόντα θα επιβαρυνθούν με δασμούς 25%. Οι αμερικανικοί δασμοί στον χάλυβα ανέρχονται σε 25% και στο αλουμίνιο 10% και έχουν αρχίσει να επιβάλλονται από τις αρχές του τρέχοντος μήνα. Οι Βρυξέλλες συνολικά και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μεμονωμένα ζήτησαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρεθούν από τους δασμούς αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Ο Τραμπ μάλιστα έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς και στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες πούλησαν το 2016 στις ΗΠΑ αυτοκίνητα αξίας 48 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το 25% της συνολικής αξίας των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων που εξάγονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Εάν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς και στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, τότε αναμένεται αντίστοιχη απάντηση από την ΕΕ βαθαίνοντας κι άλλο την κρίση.