Παρόλο που χάρη στην επέμβαση μελών της μη κυβερνητικής οργάνωσης Lifeline διασώθηκαν τουλάχιστον τριακόσιοι μετανάστες και πρόσφυγες, που είχαν επιβιβαστεί σε φουσκωτή λέμβο και βρίσκονταν στα ανοικτά τον λιβυκών ακτών, η ιταλική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί σε λιμάνι της χώρας πλοίο τους.

Ο λόγος, σύμφωνα με δηλώσεις υπουργών της ιταλικής κυβέρνησης, είναι το ότι δεν σέβονται τους κανόνες που έχουν εγκριθεί αναφορικά με τις ασφαλείς συνθήκες πλεύσης. 

Στη φάση αυτή, παρέχει βοήθεια στο Lifeline η ακτοφυλακή της Λιβύης. «Αυτό που ελπίζουμε είναι οι λιβυκές δυνάμεις να φερθούν με επαγγελματισμό και να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισαν από την Lifeline.

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι, η ΜΚΟ αυτή προχώρησε στη συγκεκριμένη διάσωση χωρίς να διαθέτει την αναγκαία τεχνική υποδομή. Ο Τονινέλι ζήτησε από την ιταλική ακτοφυλακή να ξεκινήσει έρευνα για την όλη επιχείρηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αναφέρθηκε στην ίδια επιχείρηση στην σελίδα του στο Facebook, υπογραμμίζοντας: «Θελήσατε να πιέσετε την κατάσταση και να μην ακούσετε την ιταλική και την λιβυκή ακτοφυλακή; Ωραία, αυτό το φορτίο ανθρώπινων υπάρξεων θα το πάτε στην Ολλανδία, λοιπόν, θα κάνετε ένα λίγο μεγαλύτερο κύκλο».