Ο λόγος του Πέπε εναντίον του λόγου του Γκέιτζερ. Τελικά ζήτησε ο αμερικανός διαιτητής του αγώνα Πορτογαλία – Μαρόκο τη φανέλα του Κριστιάνο Ρονάλντο; Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο η FIFA διαψεύδει πως υπήρξε τέτοιο ζήτημα, ενώ και το περιβάλλον του αμερικανού ρέφερι αρνείται πως ο Γκέιτζερ κατέθεσε τέτοιο αίτημα στον CR7. Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο μέσος της Γουότφορντ και της Εθνικής Μαρόκου Νόρντιν Αμραμπάτ κατηγόρησε τον Γκέιτζερ για αντιεπαγγελματισμό. Μιλώντας στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό NOS, ο Αμραμπάτ υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Δεν ξέρω τι έχει συνηθίσει να κάνει, αλλά ήταν πολύ εντυπωσιασμένος από τον Κριστιάνο Ρονάλντο και άκουσα από τον Πέπε πως ο διαιτητής ρώτησε στο πρώτο ημίχρονο αν θα μπορούσε να έχει τη φανέλα του. Για τι πράγμα συζητάμε; Σε Παγκόσμιο Κύπελλο; Δεν είναι τσίρκο εδώ».

Πηγές κοντά στον Γκέιτζερ που επικαλείται το ESPN αρνούνται πως υπήρξε τέτοιο αίτημα: «Είναι για γέλια αυτές οι καταγγελίες. Το είδαμε στο Twitter και γελάσαμε».

Με την εισαγωγή της τεχνολογίας του VAR στη διοργάνωση, όλες οι επικοινωνίες μεταξύ του διαιτητή και των βοηθών του και αυτών που βρίσκονται στο «μπουθ» του VAR καταγράφονται. Ολα τα στοιχεία στη συνέχεια αποθηκεύονται και χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση και για να υπάρχει πληροφόρηση όσον αφορά την απόδοση του διαιτητή.

Αν ο Γκέιτζερ έκανε αυτό για το οποίο κατηγορείται, τότε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η συνομιλία θα έπρεπε να είχε ηχογραφηθεί. Το μικρόφωνο είναι ανοιχτό συνέχεια και δεν υπάρχει περίπτωση ο Μαρκ να το είχε κλείσει».

Στην ανακοίνωσή της η FIFA αναφέρει σε αυστηρό τόνο πως ο Γκέιτζερ αντικρούει τους ισχυρισμούς, ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία αποδοκιμάζει τις «κατηγορίες» του Αμραμπάτ. «Οι διαιτητές της FIFA τελούν υπό ξεκάθαρες οδηγίες όσον αφορά τη συμπεριφορά τους και τη σχέση τους με τις ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας και μπορεί να επιβεβαιωθεί πως ο κ. Γκέιτζερ έδρασε με εξαιρετικό και επαγγελματικό τρόπο ως επιλεγμένος διαιτητής» αναφέρει η ανακοίνωση.

Φαίνεται πως ο Γκέιτζερ δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής στους Μαροκινούς, αφού ένας άλλος παίκτης των Λεόντων του Ατλαντα, ο μέσος Καρίμ ελ Αχμάντι άσκησε κριτική στη διαιτησία του Αμερικανού, λέγοντας πως το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο στο τέταρτο λεπτό δεν έπρεπε να μετρήσει γιατί είχε προηγηθεί φάουλ.

Ο 43χρονος Γκέιτζερ είναι από τους πιο έμπειρους διαιτητές του αμερικάνικου πρωταθλήματος (MLS) και στο Μουντιάλ του 2014 είχε γίνει ο πρώτος αμερικανός ρέφερι που ορίστηκε να διευθύνει παιχνίδι σε νοκ άουτ φάση –την αναμέτρηση της Γαλλίας με τη Νιγηρία.

Και τότε είχε κατηγορηθεί από τον προπονητή των Σούπερ Αετών Στέφεν Κέσι πως επέτρεψε το σκληρό παιχνίδι στους Μπλε με αποτέλεσμα ο Ονάζι να τραυματιστεί και να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο.

Υπάρχει παρελθόν

Ο Γκέιτζερ δεν είναι πάντως ο πρώτος διαιτητής, που κατηγορείται πως ζήτησε τη φανέλα ενός μεγάλου άσου.Τουλάχιστον δύο φορές στο παρελθόν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα, όχι όμως με πρωταγωνιστή τον Ρονάλντο, αλλά τον Μέσι. Στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, το 2010, ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σταρκ ορίστηκε να διευθύνει το παιχνίδι της Αλμπισελέστε με τη Νιγηρία.

Ο Σταρκ ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή πως με την πρώτη ευκαιρία θα ζητήσει τη φανέλα του Μέσι. «Θα του ζητήσω τη φανέλα του μετά το παιχνίδι, φυσικά. Αν και αυτό πρέπει να γίνει στα αποδυτήρια». Ο Σταρκ είχε παραδεχθεί πως η φανέλα του Μέσι είναι πολύτιμη και σπάνια στον χώρο του ποδοσφαίρου. «Ξέρω πολλούς Νιγηριανούς που σαν κι εμένα θέλουν τη φανέλα του Μέσι. Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Υπάρχουν λίγοι σαν αυτόν. Είναι ευχαρίστηση να τον βλέπεις να παίζει» είχε δηλώσει ο Σταρκ. Ο Μέσι πρωταγωνίστησε σε ένα παρόμοιο περιστατικό και πριν από δύο χρόνια. Μόλις είχε πετύχει ένα καταπληκτικό γκολ στη νίκη της Μπαρτσελόνα επί της Ντεπορτίβο με 8-0 όταν τον πλησίασε ο διαιτητής Ρικάρντο ντε Μπούργκος Μπενγκοετσέα και αφού κάλυψε το στόμα του κάτι είπε στον Μέσι που τον έκανε να γελάσει. Ολοι αναρωτήθηκαν τι μπορεί να του είπε και στο τέλος ο ισπανικός Τύπος κατέληξε πως ο διαιτητής ζήτησε τη φανέλα του Αργεντινού.Η φανέλα του Αργεντινού δεν είναι πολύτιμη μόνο για τους διαιτητές αλλά και τους ποδοσφαιριστές. Πέρυσι, έπειτα από αγώνα της Γιουβέντους με την Μπαρτσελόνα οι αμυντικοί της ιταλικής ομάδας Κιελίνι και Μπονούτσι μάλωσαν για το ποιος θα πάρει το πολύτιμο αναμνηστικό, με τον δεύτερο να αναδεικνύεται στον μεγάλο νικητή.