Μπορεί το BBC να άλλαξε το όνομα της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία» στον χάρτη του, όμως στα Σκόπια οι αντιδράσεις συνεχίζονται. «Εχουμε μια συμφωνία με σαφή αναγνώριση της μακεδονικής μας ταυτότητας, της μακεδονικής γλώσσας μας. Δεν δώσαμε τίποτα και σε κανέναν, ούτε κανείς πήρε τίποτα όταν συμφωνήσαμε σε γεωγραφικό προσδιορισμό», ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ από το βήμα της Βουλής της γείτονος, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία των Πρεσπών. Η επικύρωσή της με 69 ψήφους (οι βουλευτές του εθνικιστικού VMRO απουσίαζαν) ήταν μια πρώτη νίκη για τον σκοπιανό πρωθυπουργό. Τα επόμενα βήματα όμως σκοντάφτουν πάνω στην αντίθεση του προέδρου της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος συνεχίζει να τάσσεται εναντίον της συμφωνίας.

Η ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. Μετά την επικύρωσή της από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ η συμφωνία θα περάσει από δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου, σύμφωνα με τον Ζάεφ, «θα είναι δεσμευτικό». «Αν η πλειοψηφία πει ότι η συμφωνία πρέπει να ισχύσει τότε η συμφωνία θα ισχύσει, αλλά αν η πλειοψηφία εκφραστεί διαφορετικά τότε η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί», επεσήμανε. Αν η συμφωνία όντως υπερψηφιστεί, η Βουλή με πλειοψηφία δύο τρίτων θα πρέπει να εγκρίνει τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, με δηλώσεις του πριν την ψηφοφορία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκκινήσει διαδικασίες αποπομπής του Ιβανόφ σε περίπτωση που επιχειρήσει να μπλοκάρει τη συμφωνία αρνούμενος να την επικυρώσει μετά το δημοψήφισμα. «Καλώ τον Ζάεφ μαζί με τα 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται για την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου της χώρας. Η θέση μου όσον αφορά την επιζήμια συμφωνία είναι οριστική και δεν αλλάζει παρά τις απειλές και τις πιέσεις», ήταν η απάντηση του Ιβανόφ. Η αποπομπή του, όντως, θεωρείται δύσκολη, καθώς ο Ζάεφ θα πρέπει να εξασφαλίσει ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Παρότι η συμφωνία υπερψηφίστηκε και από βουλευτές της αντιπολίτευσης, το VMRO δεν συμμετείχε στη συζήτηση. Σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος Αντόνιο Μιλοσόσκι, η «συμφωνία δεν αποτελεί συμβιβασμό, αλλά εκβιασμό». «Νομικά, η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και αποτελεί εθνική ντροπή», σχολίασε (ΜΕΤΑ). Ο Ζάεφ από τη Βουλή πέρασε στην αντεπίθεση, τονίζοντας πως η κυβέρνησή του δεν είναι η πρώτη που αποδέχεται το erga omnes – το 2012 και 2013 η κυβέρνηση Γκρούεφσκι είχε αποδεχτεί ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων, με την συμφωνία να μην προχωρά λόγω ενστάσεων από την ελληνική πλευρά.

Η συμφωνία των Πρεσπών, πέραν των θεσμικών αντιδράσεων, προκάλεσε και βίαιες διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή που στην αρχή της εβδομάδας οδήγησαν σε 25 προσαγωγές και 7 τραυματισμούς αστυνομικών. Η επικύρωση φέρνει την ΠΓΔΜ ένα βήμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ και ήδη από χθες στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου 11-12 Ιουλίου συμπεριελήφθη το ενδεχόμενο πρόσκλησης της χώρας ως «Βόρειας Μακεδονίας» για ένταξη στα μέλη της συμμαχίας. Χάρη στη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ελλάδα. Σχετική επιστολή προς το ΝΑΤΟ αναμένει πλέον η ΠΓΔΜ να στείλει άμεσα η Αθήνα, η οποία ενημερώθηκε χθες επισήμως από τα Σκόπια για την κύρωση της συμφωνίας.