Στάση αναμονής κρατά η Αθήνα σε σχέση με την τελική κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο Βερολίνο και τις αποφάσεις που θα ληφθούν με στόχο την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο γερμανικό έδαφος. Στάση αναμονής κρατά η Αθήνα σε σχέση με την τελική κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο Βερολίνο και της αποφάσεις που θα παρθούν με στόχο την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Γερμανικό έδαφος.

Η ελληνική κυβέρνηση, με δεδομένο ότι η χώρα μας αποτελεί μία από τις εισόδους στην Ευρώπη, βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς κάθε απόφαση προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη του διαμοιρασμού των βαρών, προκαλεί έντονη ανησυχία.

Ηδη η Ελλάδα φιλοξενεί στο έδαφός της περίπου 120.000 μετανάστες και πρόσφυγες και η προοπτική που επιδιώκει ο υπουργός εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ για απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία σε εκείνους που έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκαλεί έντονη ανησυχία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι χώρες πρώτης υποδοχής (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία) θα κληθούν να σηκώσουν ακόμα μεγαλύτερο βάρος. Η Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να εξασφάλισε πολιτικό χρόνο δύο εβδομάδων μέχρι την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της ως προς τις κινήσεις στις οποίες σχεδιάζει να προχωρήσει προκειμένου να απορροφήσει τους κραδασμούς από το προσφυγικό στο κυβερνητικό της σχήμα.
Μίνι Σύνοδος. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συνεχείς επικοινωνίες μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας, εν τούτοις ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές εάν η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει όντως να ζητήσει μίνι σύνοδο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τις χώρες πρώτης υποδοχής αναζητώντας νέους χειρισμούς ή αν θα προχωρήσει σε κύμα διμερών συμφωνιών μεταξύ Βερολίνου και των χωρών αυτών.

Το σίγουρο είναι ότι η Αθήνα επιδιώκει και πάλι η απάντηση στο πρόβλημα να είναι συνολικά ευρωπαϊκή και να υπάρχει διαμοιρασμός του βάρους, απέναντι στη λογική των μονομερών ενεργειών όπως το «κλείδωμα» των συνόρων στο οποίο προχώρησαν οι χώρες του Βίζεγκραντ εγκλωβίζοντας μεγάλο μέρος προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Πρόσωπα που έχουν γνώση των συζητήσεων που γίνονται πάντως μεταξύ των κυβερνήσεων, εξηγούν σε συνομιλητές τους ότι η πίεση για αυστηροποίηση του πλαισίου στη Γερμανία, σχετίζεται περισσότερο με το φόβο του Ζέεχοφερ για την υποχώρηση του κόμματός στις Βαυαρικές εκλογές που θα γίνουν μετά το καλοκαίρι.