«Οπως ακριβώς η ΝΔ έθεσε προ των ευθυνών της την κυβέρνηση με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, το ίδιο ακριβώς θα πράξει καταψηφίζοντας τη συμφωνία, όταν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος τη φέρουν προς επικύρωση στη Βουλή». Με αυτή την απάντηση, που θα αποτελεί στο εξής και τον οδηγό της αξιωματικής αντιπολίτευση προς όλα τα κομματικά στελέχη, επιχειρεί η ΝΔ να αποτρέψει κάθε αμφισβήτηση των επιλογών της και να συντηρήσει τη σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το Σκοπιανό. Αφορμή για την προαναγγελία καταψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών και στη Βουλή αποτέλεσε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «FAZ», σύμφωνα με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί επανειλημμένα ότι δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Το δημοσίευμα αποτέλεσε το όχημα για μια αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο επικεντρώθηκε και στην αναφορά της γερμανικής εφημερίδας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ εκμυστηρεύθηκε σε συνομιλητές του πως «πρέπει να επιδείξει αντιπαλότητα, προκειμένου να μη χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ».

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η ΝΔ έκανε λόγο για «ανυπόστατο» δημοσίευμα που είναι «απολύτως ψευδές από την πρώτη ως την τελευταία του λέξη». Πρόσθεσε δε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τηρεί τις ίδιες θέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα». Το Μαξίμου είχε καλέσει τον πρόεδρο της ΝΔ να διαψεύσει το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, «θα επιβεβαιώσει πως είναι όχι μόνο πατριδοκάπηλος, αλλά και τσάμπα μάγκας».

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαφάνηκε και από το χθεσινό πολεμικό επεισόδιο, η ΝΔ θα επιμείνει να αναδεικνύει τις αντιφάσεις των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να προβάλλει τη συμφωνία των Πρεσπών ως ακύρωση της εθνικής γραμμής που είχε χαραχθεί τουλάχιστον από την προηγούμενη δεκαετία και την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. «»Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε αποδεχθεί και οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τη συμφωνία των Πρεσπών που ήδη παράγει τετελεσμένα» είναι το μήνυμα που εκπέμπει πλέον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.