Εισαγγελία Γιαννιτσών: Ο υπουργός Σταύρος Κοντονής και η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη πραγματοποιούν επίσκεψη εκεί. Παρά τις ερυθρόλευκες πλαστικές κορδέλες που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των πεζοδρομίων μια μικρή ομάδα «αγανακτισμένων» τους περιμένει να βγουν από το κτίριο. Με το που εμφανίζεται ο πρώτος αρχίζουν τα γιουχαΐσματα. Η ατάκα «προδότες είστε» επαναλαμβάνεται συνεχώς, αλλά χάνεται μέσα στα «ουουουου», τις λοιπές κραυγές και τα «ντροπή σου». Ο υπουργός αντιδρά καρφιτσώνοντας ένα παγωμένο χαμόγελο στα χείλη πριν μπει στη μικρή μαύρη BMW που τον περιμένει. Η τοπική βουλευτής, πάλι, σκύβει το κεφάλι και προχωρά προς το δικό της αυτοκίνητο κοιτώντας τις γόβες της. Αν έχει μια αξία η λεπτομερής περιγραφή της παραπάνω σκηνής, που έγινε viral σχεδόν με το που ανέβηκε στο Διαδίκτυο από τοπικές ιστοσελίδες της μακεδονικής πόλης, είναι γιατί αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το δράμα που μάλλον θα ζήσει η πρώτη φορά Αριστερά με αφορμή τη συμφωνία για το Μακεδονικό – για την οποία οι άλλοτε επάρατοι Δυτικοί τής απονέμουν τα εύσημα.

Ποιο είναι αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ των υπουργικών θώκων έρχεται αντιμέτωπος με τον ΣΥΡΙΖΑ που καβάλησε το ρεύμα της αγανάκτησης προκειμένου τα στελέχη του να μπορούν να περπατούν στο πάτωμα σκακιέρα του Μαξίμου.

Για να το πούμε αλλιώς, η κυβέρνηση, που τώρα πανηγυρίζει διαλαλώντας τα ευρωπαϊκά συγχαρητήρια που δέχεται, έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με το ακτιβιστικό της παρελθόν – και η ανησυχία υπουργών και βουλευτών είναι ήδη έντονη για τις επιπτώσεις. Με τις μεθόδους διαμαρτυρίας που η ίδια έβαλε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και εκμεταλλεύθηκε ώστε πάρει την εξουσία. Με το πεζοδρόμιο και την πλατεία. Μόνο που το πεζοδρόμιο φαίνεται πως έχει ήδη αρχίσει να εκδικείται. Εξού ίσως και σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μονοψήφια ποσοστά στις μετρήσεις ενώ τους ΑΝΕΛ δεν τους «βρίσκουν» οι δημοσκόποι.

Στη Λάρισα. Το χθεσινό περιστατικό στα Γιαννιτσά δεν ήταν το μοναδικό. Λίγο πιο κάτω, στη Λάρισα, την προηγούμενη ημέρα ο συριζαίος βουλευτής του νομού, Νίκος Παπαδόπουλος, ανέβηκε στο βήμα ημερίδας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ωστόσο ορισμένοι από τους παρισταμένους δεν είχαν διάθεση να ακούσουν όσα είχε να πει. Αντιθέτως, είχαν διάθεση να τον επικρίνουν – για να το πούμε κομψά – για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το Μακεδονικό και τη στήριξη που εκείνος παρέχει στην κυβέρνηση. Ετσι, ο βουλευτής αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εκδήλωση.

Στην Κρήτη. Χθες κυκλοφόρησε και η είδηση πως ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας η συνάντηση της Ελενας Κουντουρά – η οποία βρίσκεται στη μεγαλόνησο – με τον δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Μαστοράκη, επειδή προχθές είχαν γίνει επεισόδια για το Μακεδονικό και στα Χανιά. Το υπουργείο Τουρισμού, βέβαια, διέψευσε στέλνοντας όχι μόνο δελτίου Τύπου για όσα συζήτησε η Κουντουρά με τον δήμαρχο, αλλά κι ένα φωτογραφικό ενσταντανέ με την ίδια να κρατά μια μεγάλη λευκή ανθοδέσμη. Προχθές το βράδυ όμως μεγάλη ομάδα διαδηλωτών την υποδέχθηκε έξω από τα γραφεία των ΑΝΕΛ στα Χανιά, καθιστώντας σαφές ότι οι διαμαρτυρίες για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ δεν περιορίζονται στη Βόρεια Ελλάδα.

«ακροδεξια…» Μετά το αρχικό σοκ, πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης, πιστός στην κυβερνητική γραμμή που συνοψίζεται στο μότο «όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας είναι ακροδεξιός», δήλωσε ότι «δεν κάνουμε διάλογο ούτε με φασίστες ούτε με τους χιτλερικούς. Ορισμένοι από αυτούς ήταν σήμερα στα Γιαννιτσά». Και προσέθεσε ότι πληροφορήθηκε πως σε μία άλλη ομάδα, «πάλι 10-15 ατόμων, υπήρξαν στελέχη της ΝΔ», την οποία κατηγόρησε εμμέσως ως ιθύνοντα νου αυτών των διαμαρτυριών – ακολουθώντας και πάλι τη συριζαϊκή στρατηγική της ταύτισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την Ακροδεξιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας στις αποδοκιμασίες που δέχθηκε ο Νίκος Παπαδόπουλος. «Πληθαίνουν» ξεκινούσε η ανακοίνωση της Τοπικής «δυστυχώς και στη Λάρισα τα δημόσια κρούσματα ακραίων πρακτικών και έξαλλων συμπεριφορών, με αφορμή το απαράδεκτο κλίμα πατριδοκαπηλίας μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας». Και κατέληγε να επιρρίπτει ευθύνες στον εκλεγμένο με τη ΝΔ περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. «Επιθυμεί» έγραφε ο συντάκτης του δελτίου Τύπου «μήπως να καταστεί ο κινητήριος μοχλός του ακραίου εμφυλιοπολεμικού κλίματος που πριμοδοτεί με τις πρακτικές της η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κομματικός του φορέας δηλαδή, σε επίπεδο Θεσσαλίας;».

Το πεζοδρόμιο, επομένως, έχει πλέον φασιστική ταμπέλα στη συριζαϊκή ανάγνωση και υποκινητής του είναι ο νούμερο ένα πολιτικός αντίπαλος, η ΝΔ. Θα μπορούσε, λοιπόν, να υποθέσει κανείς πως η κυβέρνηση επιλέγει μια δοκιμασμένη εδώ και καιρό τακτική για να απαντά στην κριτική που δέχεται: απαξιώνει τις ιδέες που δεν συμφωνούν με τις δικές της ως ακροδεξιές.