Με ένα πρωτοφανές ρεσιτάλ παραπληροφόρησης και εξαπάτησης  – για μία ακόμη φορά – η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μετά το διαζύγιο που πήρε και με τους συνταξιούχους, προσπαθεί να  πείσει ότι δεν έγιναν επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περικοπές στις συντάξεις. Εντέχνως προβάλλει τη φράση «κύριες συντάξεις» που παραπέμπει στις κύριες συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων για να θολώσει τα νερά και να αποκρύψει όχι μόνο τις άγριες περικοπές που έχουν υποστεί οι νέοι συνταξιούχοι αλλά και τη μεγάλη σφαγή στις επικουρικές, στις συντάξεις χηρείας και στα εφάπαξ. Και ενώ την ίδια ώρα καθ" οδόν είναι και το μαχαίρι στην προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων από την 1.1.2019.
«ΤΑ ΝΕΑ» έχουν στη διάθεσή τους και παρουσιάζουν επίσημα έγγραφα του ΕΦΚΑ ως πειστήρια απαντώντας στις ανακοινώσεις παραπληροφόρησης του υπουργείου Εργασίας. Τα πειστήρια αυτά αφορούν αποφάσεις απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ από τις οποίες  προκύπτει η αλήθεια για τις μεγάλες περικοπές που επέφερε στους συνταξιούχους ο νόμος Κατρούγκαλου.

Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις:

n Ασφαλισμένος είχε μείωση 51,14% στην επικουρική του σύνταξη. Ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος, όπως προκύπτει από το έγγραφο απονομής της επικουρικής σύνταξής του, το οποίο παραθέτουν «ΤΑ ΝΕΑ», ελάμβανεν πριν τον νόμο Κατρούγκαλου 162,97 ευρώ και μετά τον νόμο η σύνταξη μειώθηκε στα 79,63 ευρώ. Συνολικά καταγράφονται μειώσεις μεσοσταθμικά κατά 44% των επικουρικών από 1/1/2015. Ετσι οι επικουρικές μετατράπηκαν σε φιλοδωρήματα.
– Σύνταξη χηρείας με μείωση κατά 53,3% αφού ο νόμος Κατρούγκαλου άλλαξε τις προϋποθέσεις καταβολής τους οδηγώντας χιλιάδες χήρες και χήρους σε απόγνωση. Στη συγκεκριμένη  περίπτωση η σύνταξη χηρείας πριν τον νόμο Κατρούγκαλου ήταν 822,79 ευρώ και μειώθηκε στα 384 ευρώ μετά τον νόμο. Υπήρξε δραματική περικοπή των συντάξεων χηρείας σύμφωνα με τον ν. 4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου) μετά τις 13/5/2016 σε σχέση με το 2014 και θέσπιση τόσο ηλικιακού ορίου όσο και περιορισμού της καταβαλλόμενης σύνταξης. Πλήρης κατάργηση της προσωπικής διαφοράς με μείωση στο 50% της σύνταξης ή στο 25% εάν ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή.
– Ασφαλισμένος κατέθεσε αίτηση συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) και είχε μείωση κατά 400 ευρώ (άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με μειώσεις κατά 30-35%).
– Ασφαλισμένοι με πολλά έτη ασφάλισης θα έχουν αντίστοιχα πολύ μεγάλες απώλειες στο εισόδημα από συντάξεις. Ειδικότερα, ασφαλισμένος με 11.604 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ θα λάβει σύνταξη γήρατος 1.405,57 ευρώ, μεικτό ποσό, έναντι 1.843,95 ευρώ που προκύπτει εάν η σύνταξη υπολογιστεί με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου. Πρόκειται για μείωση που προσεγγίζει το 24% ή τα 438 ευρώ.
– Υπάρχουν μειώσεις ακόμη και για πολύ λιγότερα έτη ασφάλισης: ασφαλισμένος του ΙΚΑ με 8.168 ένσημα, αντί για 1.237,11 ευρώ μεικτά σύνταξη, θα λάβει 1.060,42 ευρώ. Πρόκειται για μείωση που υπερβαίνει το 14% ή σε απόλυτους αριθμούς φτάνει τα 176,69 ευρώ.
Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει με θράσος ότι «οι μόνες μειώσεις που έχουν γίνει την περίοδο 2015-2018 στις καταβαλλόμενες, πριν από τον ν. 4387/16, κύριες συντάξεις ήταν η αύξηση της εισφοράς ασθένειας από 4% σε 6% (στο καταβαλλόμενο και όχι στο μεικτό ποσό) και η επιβολή πλαφόν 2.000 ευρώ για μια μεικτή κύρια σύνταξη και 3.000 ευρώ για περισσότερες από μία συντάξεις».
Δηλαδή, κατά το υπουργείο δεν έγιναν άλλες περικοπές!!!
Αποσιωπά ότι οι 22 μειώσεις (συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ) που επέφερε ο νόμος  Κατρούγκαλου σε συντάξεις και επιδόματα (εναντίον του νόμου εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ)  δεν αφορούν μόνο τις κύριες συντάξεις (στις οποίες έγινε μείωση λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών) αλλά και όλες τις υπόλοιπες συνταξιοδοτικές παροχές (επικουρικές, εφάπαξ, μερίσματα, χηρείας, ΕΚΑΣ κ.λπ.). Να θυμίσουμε ότι στις κύριες συντάξεις επιβλήθηκε αύξηση του ποσοστού εισφοράς υπέρ Υγείας από 4% σε 6% για το σύνολο των κύριων συντάξεων που λαμβάνει ο συνταξιούχος και για πρώτη φορά επιβολή εισφοράς 6% υπέρ Υγείας στις επικουρικές συντάξεις.