«Εγω πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα» κατηγόρησε ο Αντώνης Σαμαράς την κυβέρνηση, στην ομιλία του στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή ανέφερε ότι υπάρχει «ανύπαρκτη νομιμοποίηση» για το θέμα και δήλωσε ότι συκοφαντείται από τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης.

«Εγώ δεν δημιούργησα το πρόβλημα, το πρόβλημα το δημιούργησε ο Στάλιν και ο Τίτο και ξέσπασε πολιτικά όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία», είπε ο κ. Σαμαράς και υποστήριξε ότι ο ίδιος υπερασπίστηκε την Εθνική γραμμή των Πολιτικών Αρχηγών.

«Βρίσκεστε σε πλήρη σύγχυση, κ. Τσίπρα, με συκοφαντείτε ως πολύ αδιάλλακτο και ταυτόχρονα ως πολύ υποχωρητικό» είπε, υπερασπιζόμενος τη στάση του το 1992.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν νομιμοποιήσαμε τόσα χρόνια τον αλυτρωτισμό των γειτόνων», εκφράζοντας την πάγια αντίθεσή του με τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι χωρίς στήριξη από τη Βουλή, χωρίς στήριξη του υπουργικού συμβουλίου, με την αντιπολίτευση στο σκοτάδι και το λαό στα κάγεκλα, τα «δίνει όλα».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά από διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, μέχρι σήμερα ούτε οι σκοπιανοί διανοήθηκαν να πουν ότι τους είχαμε αναγνωρίσει έστω και εμμέσως, ενώ την ίδια στιγμή κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχειγίνει σκοπιανότεροι σκοπιανών.

Όλος ο πολιτικός κόσμος έλεγε ότι δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αλυτρωτισμό σκοπίων, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι τις ενστάσεις μας αποδέχθηκαν και τα ΗΕ από 1993, καθώς υποχρέωσαν τα Σκόπια να διαπραγματευτούν με την Ελλάδα, ενώ ποτέ μέχρι τότε δεν υποχρεώθηκε να μπει χώρα με το πρόθεμα πρώην.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το όνομα ως όχημα αλυτρωτισμού και υποστήριξε ότι οι ίδιοι οι σκοπιανοί λένε ότι τους ενδιέφερε περισσότερο πώς θα τους αναγνωρίσει η Ελλάδα και όχι 140 άλλες χώρες.

Όπως είπε όλοι ήταν πάντα σύμφωνοι στην εξουδετέρωση αλυτρωτισμού και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ τα έδωσε όλα.

Διάφορες κυβερνήσεις προσπάθησαν να διαπραγματευούν, όχι η δική μου, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε διαπραγματεύτηκαν δεν υπέγραψαν, δεν τα έδωσαν όλα εσεις τα δίνετε.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι συνθηκολόγησε σε όλα, υποστηρίοντας ότι η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωνε στα Σκόπια με τη νεολαία του εθνικιστή Γκρουέφσκι και του Ιβανόφ, υπέρ της αναγνώρισης των Σκοπίων ως Μακεδονία, προσθέτοντας ότι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης το 2008 υπέγραφαν δημόσια δήλωση να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως Μακεδονία σκέτο.

Εσεις ήσασταν πάντα αντίθετοι με την εθνική γραμμή, είπε κατηγορώντας την κυβέρνηση και συνέχισε αναφέροντας:

Αναγνωρίσατε πλήρως αλυτρωτισμό. Αναγνωρίζετε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Κάτι που κανείς δεν διανοήθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά δεν υπάρχει erga omnes καθώς όπως είπε υπάρχει άλλη ονομασία διεθνώς, άλλη στην Ελλάδα, άλλη στο εσωτερικό.

Οι διευκρινήσεις στο άρθρο 7 εμπεδώνουν και ενισχύουν αλυτρωτισμό υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, ενώ έφερε το παράδειγμα της Βουλγαρίας που αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, αλλά ποτέδεν είχε αναγνωρίσει μακεδονικό έθνος και ενώ όπως είπε εξέφρασε φόβο και ζήτησε να μην υπάρχουν αλλαγές συνόρων.

Δεν έχετε πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει στα δυτικά βαλκάνια, συνέχισε ο Α. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι είναι θέμα χρόνου το επόμενο κύμα βαλκανικών συγκρούσεων.

Δεσμεύετε την Ελλάδα να μη βάλει κανένα πρόβλημα στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ είπε ο κ. Σαμαράς, και επανέλαβε: Δίνετε τα πάντα χωρίς ανταλλάγματα, ακόμα και στοιχειώδη διμερή.

Αναγνωρίζετε μακεδονική γλώσσα, που είναι ιδιίωμα, αναγνωρίζετε μακεδόνες, αναγνωρίζετε ένα έκτρωμα που θα δυναμιτίσει και δεν θα σταθεροποιήσει την περιοχή, αναγνωρίσατε ένα έκτρωμα μία θρυαλλίδα αποσταθεροποίησης τόσο των Σκοπίων και όσο και της περιοχής, είπε ο κ. Σαμαράς.

Η συμφωνία ανοίγει μόνο το δρόμο ένταξης στο ΝΑΤΟ συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποσταθεροποιεί τηνΕλλάδα και στο εσωτερικό, προσθέτοντας:αποσταθεροποιείτε και τη δημοκρατία.

Είναι φυσικό υποστήριξε να δέχεται η κυβέρνηση συγχαρητήρια από διεθνείς ηγέτες που πάντα ήθελαν να το κλείσουν το ζήτημα.Το κλείνετε προσωρινά δεν το λύνετε, πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας και σχέδιο Ανάν αν το φέρνατε πάλι συγχαρητήρια θα σας έδιναν οι ξένοι παράγοντες.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι για την καρέκλα και την εξουσία υπογράφει τα πάντα όλα, «ένας απλός yes man καταντήσατε κ. Τσίπρα», είπε.

Κατηγόρησε ακόμα τον Πρωθυπουργό ότις αντιπολίτευση υπονόμευσετη χώρα και ανέφερε: «Είστε πολιτικά ιδεολογικά ηθικά ασπόνδυλοι».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας θα υπογράψει τη συμφωνία με το στυλό που του δίνει σήμερα ο κ. Καμμένος, λέγοντας ότι ο λαός έχει καταλάβει.