Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός, αν είχε υποσχεθεί στον Ρ. Τ. Ερντογάν την άμεση επιστροφή των 8 τούρκων αξιωματικών ή αν είχε πει κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί με αυτό τον τρόπο, τόνισε: «Δεν θα μπορούσα να είχα πει κάτι τέτοιο γιατί έχω πλήρη επίγνωση του διαχωρισμού των εξουσιών, σ’ ένα ευνομούμενο κράτος όπως είναι η Ελλάδα. Και δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ σ’ έναν ηγέτη άλλης χώρας για τις αποφάσεις που θα πάρει η δικαστική εξουσία».

«Αρα λέει ψέματα;», ρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ1, για ν’ απαντήσει: «Ο κ. Ερντογάν δεν ξέρω τι κατάλαβε απ" αυτό το τηλεφώνημα. Εγώ ξέρω ότι εγώ ποτέ δεν του υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουν».

Πρόσθεσε ότι βεβαίως του είπε πως η Ελλάδα είναι χώρα που δεν έχει ανοικτή πόρτα στους πραξικοπηματίες και ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα και πως εκτιμά ότι οι διαδικασίες που θ’ ακολουθήσουν θα είναι διαδικασίες με βάση τις οποίες η δικαστική εξουσία θα λειτουργήσει με γνώμονα το δίκαιο και θα κρίνει με βάση το αν συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

«Γιατί δεν το έθεσε την επομένη;»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν ο κ. Ερντογάν επέμενε σε αυτή τη θέση «γιατί δεν το έθεσε την επόμενη μέρα (σ.σ. στην επίσκεψή του στην Αθήνα) σ" εμένα στην κατ" ιδίαν συζήτηση ούτε στις δηλώσεις;».

Εθεσε επίσης το ερώτημα μήπως το γεγονός ότι το επαναλαμβάνει είναι πρόσχημα προκειμένου να δικαιολογεί μια στάση που δεν δικαιολογείται για γειτονική, συμμαχική χώρα, για να δικαιολογεί δηλαδή την έντονη επιθετική ρητορική που αποσκοπεί σε θέματα εσωτερικής κατανάλωσης.

Στο ερώτημα αν του έχει ζητήσει ο Ερντογάν τους 8 ως αντάλλαγμα για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, τόνισε:

«Ευθέως όχι, δεν τους έχει ζητήσει και δεν θα μπορούσε να το κάνει».

Σχολίασε ωστόσο ότι με τη δημόσια ρητορική του κάτι τέτοιο αφήνεται να εννοηθεί.