Την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια κατά 0,25% στο εύρος από 1,75% έως 2% ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ. Η κεντρική τράπεζα έδωσε επίσης σήμα ότι αναμένεται να προχωρήσει φέτος σε άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων, φτάνοντας συνολικά τις τέσσερις για το 2018. Επίσης αναμένει άλλες τρεις αυξήσεις για το 2019. Η Fed θεωρεί ότι η οικονομία των ΗΠΑ συνεχώς βελτιώνεται, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Επίσης η Fed άλλαξε τη φρασεολογία της στο ανακοινωθέν. Ενώ μέχρι τώρα ανέφερε ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα ώστε να τονώσει την οικονομία, χθες δεν έκανε καμία τέτοια αναφορά.

Πρόκειται για μία ακόμα κίνηση της Fed προς πιο περιοριστική νομισματική πολιτική που έχει αλλάξει πολλά δεδομένα στις αγορές. Η αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και οι πολιτικοί κίνδυνοι σε χώρες όπως η Ιταλία έχουν επιφέρει αλλαγή πλεύσης στις αγορές προκαλώντας πιέσεις σε χώρες με μεγάλα χρέη. Πρόκειται για αναπτυσσόμενες κυρίως οικονομίες που έχουν μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια χρέη σε δολάρια, όπως η Τουρκία, η Αργεντινή και η Βραζιλία.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα και το διοικητικό της συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει επίσημα τον χρόνο ολοκλήρωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Δεν είναι όμως σίγουρο εάν σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα ή τον ερχόμενο μήνα.

Την απόφαση της Fed να προχωρήσει στη δεύτερη εφετινή αύξηση των επιτοκίων ενίσχυσαν η χαμηλή ανεργία και η νέα αύξηση του δείκτη τιμών. Οπως ανακοίνωσαν χθες οι ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, που είναι βαρόμετρο για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε τον Μάιο σε 2,8% σε ετήσια βάση από 2,5% τον Απρίλιο.

Ο Πάουελ εξετάζει επίσης να δίνει συνέντευξη Τύπου ύστερα από καθεμία από τις οκτώ επίσημες ετήσιες συναντήσεις των μελών της Fed και όχι ύστερα από επιλεγμένες συναντήσεις όπως γίνεται σήμερα, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει νωρίτερα η «Wall Street Journal». Κατά τη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης ως νέος επικεφαλής της Fed τον Μάρτιο, ο Πάουελ είχε πει ότι «εξετάζει προσεκτικά» να αυξήσει τον αριθμό των συνεντεύξεων Τύπου.

Το 2011 ο πρώην πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι υιοθέτησε την πραγματοποίηση τεσσάρων συνεντεύξεων τον χρόνο. Ορισμένοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας όμως έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι οι αγορές έχουν αρχίσει να πιστεύουν πως η Fed ανακοινώνει αλλαγές στη νομισματική πολιτική μόνο όταν ακολουθεί και συνέντευξη Τύπου.