Το Μεσοπρόθεσμο, το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» και το πρόβλημα στο ΧΥΤΑ Φυλής βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, διατύπωσε το αίτημα της εξαίρεσης της ταμειακής διαχείρισης των διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ότι οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος επιτείνουν το συγκεντρωτισμό και την αφυδάτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με δυσμενείς επιπτώσεις, τόσο στην ίδια τη λειτουργία των δήμων, όσο και στην προσπάθεια της χώρας για ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης αφού σημείωσε ότι οι αιρετοί Α’ Βαθμού δε θα επιτρέψουν τη θεσμική και οικονομική καταστροφή της Αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζοντας πως επιχειρείται η κατάργηση του αυτοδιοίκητου και τόνισε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, «σε περίπτωση που εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται κατά το τελευταίο έτος εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου οι αποδιδόμενοι πόροι στην ΤΑ θα είναι μικρότεροι κατά 486 εκατ. ευρώ από τους αντίστοιχους πόρους του 2016».

Κατά τη συνεδρίαση ο κ Πατούλης ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ σχετικά με τα αποτελέσματα της τελευταίας συνάντησης μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών, του Προεδρείου και των Επικεφαλής Παρατάξεων της ΚΕΔΕ όπου βρέθηκε στο επίκεντρο το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι». Όπως επισημάνθηκε αν και η ΚΕΔΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι δεν επιθυμεί το διάλογο. «Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να δούμε αν πραγματικά το σχέδιο που θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα περιέχει, έστω και την τελευταία στιγμή, κάποιες παρατηρήσεις και προτάσεις μας. Επίσης περιμένουμε με ενδιαφέρον να δοθεί απάντηση στο επιτακτικό ερώτημα μας πώς θα εξασφαλιστεί μέσα από το προτεινόμενο σύστημα της απλής αναλογικής η κυβερνησιμότητα στους δήμους μας. Η ΚΕΔΕ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνει την προετοιμασία της προκειμένου να υλοποιήσει συγκεκριμένες ενέργειες για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τις επιπτώσεις νομοσχέδιου στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και στη ζωή των πολιτών».

Μάλιστα, τα μέλη αναφέρθηκαν και στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, εξαιτίας ρήγματος. «Το ρήγμα στο ΧΥΤΑ Φυλής αποκαλύπτει την αδυναμία της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ να βρει ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο. Καλούμε τα αρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην μετατραπεί το λεκανοπέδιο σε Νάπολη». Ο κ Πατούλης κάλεσε την Περιφερειάρχη Αττικής, κ Δούρου να απαντήσει ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο που διαθέτει προκειμένου να μην δημιουργηθούν βουνά από σκουπίδια στην Αθήνα και τους υπόλοιπους δήμους της Αττικής εν μέσω θερινής και τουριστικής περιόδου.