Απαιτητικά, ωστόσο προσεκτικά επιλεγμένα, ήταν χθες τα θέματα στην κρίσιμη εξέταση των Μαθηματικών για τους υποψηφίους των Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. Στα Αρχαία της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών τα θέματα ήταν μέσα στην ύλη στον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα αντίστοιχα περσινά.

Οπως κάθε χρόνο ωστόσο, τα Μαθηματικά, το «εξεταστικό βήμα» για εκατοντάδες υποψηφίους προς σχολές υψηλής ζήτησης της χώρας, αποτέλεσαν το κέντρο του ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών και σχολιαστών. Παρότι λοιπόν τα γραπτά των υποψηφίων συνολικά στο μάθημα ίσως να είναι φέτος οριακά καλύτερα από τα αντίστοιχα περσινά, τα γραπτά των «αρίστων» (και γενικά τα γραπτά πάνω από το 17,5) θα προσφερθούν σε λίγους. Τα δύο από τα τέσσερα ερωτήματα του 4ου θέματος που θεωρείται αυξημένης δυσκολίας, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν παγίδες, ενώ ειδικά για τους υποψηφίους του Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής (πρώην Τεχνολογική Κατεύθυνση) αναμένονται μεγάλα ποσοστά αποτυχίας παρόμοια με τα αντίστοιχα περσινά (που έφτασαν το 85%). Ετσι, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ανέφερε χθες σχετικά με το ερώτημα Δ4 ότι παρουσιάζει αυξημένη δυσκολία, «ενώ το ερώτημα Γ3 θα δυσκολέψει αρκετούς υποψηφίους».

Γενικά, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Εταιρεία, «καλύπτεται μεγάλο μέρος της ύλης, όχι όμως στο απαραίτητο εύρος, υπάρχει κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία, οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν καλή γνώση της ύλης των Μαθηματικών των προηγούμενων τάξεων και τα θέματα χαρακτηρίζονται παρόμοιας δυσκολίας με τα αντίστοιχα περσινά». Ωστόσο η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία σχολίασε σε σκληρό ύφος χθες τα θέματα που επέλεξε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων για τα Μαθηματικά (Αλγεβρα) στα οποία εξετάστηκαν το Σάββατο 9 του μήνα οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, «τα θέματα χαρακτηρίζονται πολύ δυσκολότερα από τα αντίστοιχα θέματα των προηγούμενων ετών. Το ύφος και η δυσκολία των θεμάτων κρίνονται ασύμβατα με την τρέχουσα σχολική πραγματικότητα των ΕΠΑΛ».

Πλάτων –Αριστοτέλης. Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάστηκαν χθες στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, όπου και αντιμετώπισαν τα πλέον διδαγμένα κείμενα: την «Πολιτεία» του Πλάτωνα και την «Ασκητική» του Αριστοτέλη. Οπως σχολίασαν φιλόλογοι, τα θέματα ήταν μέσα στην ύλη, στον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα αντίστοιχα περσινά, ωστόσο απαιτούσαν καλά προετοιμασμένους υποψηφίους.

– Αύριο Τετάρτη, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν ανάλογα με την κατεύθυνση που έχουν επιλέξει σε ένα από τα μαθήματα: Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Στις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).