Η χώρα έχει περιέλθει σε διπλή αιχμαλωσία, υποστήριξε από το βήμα του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα Μετά ΙΙ» o πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, μεταφέροντας τη συζήτηση από τη δημόσια αντιπαράθεση αναφορικά με την καθαρή ή μη έξοδο στην επιμελέστατη ναρκοθέτηση της επόμενης τετραετίας και την αναγκαία άμεση προκήρυξη εκλογών. Ο Βενιζέλος υποστήριξε ότι η πρώτη αιχμαλωσία αφορά τα υπερπλεονάσματα, τα οποία ενώ αρχικά εμφανίζονταν ως μια οικειοθελής επιλογή της κυβέρνησης, πλέον είναι συμφωνημένη και δεσμευτική μέσα από το συμπληρωματικό Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που υπερβαίνει τον στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων κάθε φορά από το 2016 έως και το 2020 θα είναι αθροιστικά 18,317 δισ. ευρώ ή 10% του ΑΕΠ του 2018. «Ξεκινούσαμε το 2010 έχοντας να καλύψουμε ένα πρωτογενές έλλειμμα 10,5% του ΑΕΠ» είπε ο Βενιζέλος αναδεικνύοντας την μεγάλη επίπτωση της αιχμαλωσίας στα υπερπλεονάσματα. Η δεύτερη μεγάλη αιχμαλωσία, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτή των ταμειακών διαθεσίμων, με «συγκλονιστική διόγκωση των ρέπος, με συγκέντρωση και απόλυτο κρατικό έλεγχο επί των αποθεματικών όλων των νομικών προσώπων γενικής κυβέρνησης».

Ο Βενιζέλος κατέρριψε και το αφήγημα των παροχών που τάζει η κυβέρνηση στη βάση των υπερπλεονασμάτων. Οπως είπε, υπάρχει η θεωρία πως το υπερπλεόνασμα δημιουργεί εκ των υστέρων δημοσιονομικό χώρο. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, το 2022 για παράδειγμα, ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται υπερβαίνει τα 3,5 δισ. ευρώ δεδομένου ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα προβλέπεται στο 5,19% του ΑΕΠ όταν ο στόχος αφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. «Ο δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται αφού καταργηθεί ασφυκτικά κάθε ίχνος δημοσιονομικού χώρου με την υπερφορολόγηση και τις υπερεισφορές. Και αφού επιτευχθεί το υπερπλεόνασμα, μετά εκ του περισσεύματος, δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος ο οποίος αξιοποιείται κατά το ένα μέρος για κάποιες φοροαπαλλαγές, οι οποίες όμως αφορούν την υπερφορολόγηση και για κάποιες κοινωνικές δαπάνες οι οποίες έρχονται να θεραπεύσουν ατελώς την ακύρωση –για να μην πω τον εξανδραποδισμό –του κοινωνικού κράτους», είπε.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ενιαία εθνική αφήγηση για το μέλλον επισημαίνοντας πως «η χώρα χρειάζεται επειγόντως εκλογές και μια άλλη κυβέρνηση».