Το Σάββατο 16 Ιουνίου με ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, η «Συνθήκη της Λωζάννης» και δύο ειδικά ένθετα για το Μουντιάλ

Το πλήρες κείμενο της Συνθήκης, όπως ακριβώς τυπώθηκε το 1923 από το Εθνικό Τυπογραφείο της Ελλάδας.

Οι προσθήκες και οι ερμηνευτικές της διατάξεις.

Μία συλλεκτική, ιστορική έκδοση απαραίτητη για την κατανόηση της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των κρίσιμων σημερινών εξελίξεων.

  • Τι σημαίνει και πού οδηγεί η επιμονή της Τουρκίας να αμφισβητεί τη Συνθήκη
  • Η σημασία της για τη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας – Δύσης
  • Η προσπάθεια της Αγκυρας να αναστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Με την επιμέλεια του Μελέτη Η. Μελετόπουλου

Αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο διπλωματικό και εθνικό επίτευγμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, η Συνθήκη της Λωζάννης είναι το κείμενο που,  επανέφερε την Ελλάδα στους κόλπους του δυτικού κόσμου μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή όταν η χώρα βρέθηκε σε ευθεία τροχιά σύγκρουσης όχι μόνον με τους Τούρκους αλλά, κυρίως, με τους πάλαι ποτέ μεγάλους συμμάχους της: την Αγγλία και τη Γαλλία, τις δύο κύριες ναυτικές δυτικές δυνάμεις της εποχής. Το επίτευγμα ήταν τεράστιο. Ομως, η Συνθήκη της Λωζάννης και η απόπειρα ανατροπής της κάθε άλλο παρά αφορά μόνον την Ελλάδα.

Η επιμονή του Ερντογάν να αμφισβητεί τη Συνθήκη είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του να ανορθώσει μία νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία εκεί που σήμερα υπάρχει μία χώρα. Είναι, επίσης, μία ακόμα όψη της ίδιας πολιτικής που βρίσκεται πίσω και από τη διαρκή εριστικότητά του εναντίον των χωρών της Δύσης, όπως και εναντίον της λειτουργίας της Δημοκρατίας δυτικού τύπου στη χώρα του.

Η έκδοση του κειμένου της Συνθήκης της Λωζάννης και των νομικών κειμένων που τη συνοδεύουν, με την επιμέλεια και το σχολιασμό του Μελέτη Μελετόπουλου που από πολύ νωρίς είχε διαπιστώσει την ανάγκη να γίνουν γνωστά αυτά τα κείμενα στο ευρύ κοινό και να κατανοηθεί η σημασία τους, κατατείνει στο να υποχωρήσει επιτέλους αυτό το εθνικά καταστρεπτικό έλλειμμα μνήμης και κρίσης.

Μουντιάλ

Μαζί, δύο ένθετα για το Μουντιάλ, που θα κυκλοφορήσουν και με την απλή έκδοση των €2.

Ενα ένθετο με τα 100 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για το Μουντιάλ με χρηστικές πληροφορίες για να το παρακολουθήσετε ευκολότερα και καλύτερα.

Και ένα ένθετο για το πώς επηρεάζει το Μουντιάλ τη Διπλωματία με άρθρα και αναλύσεις για τις πολιτικές ντρίμπλες γύρω από το ποδόσφαιρο.