Η κατάθεση την περασμένη Τρίτη μηνυτήριας αναφοράς από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με την οποία στρέφεται κατά της εταιρείας και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των οικονομικών διευθυντών της FFG, με το αιτιολογικό τής μη «παροχής αιτούμενων στοιχείων» καθώς και της «παρεμπόδισης ελέγχου», στο πλαίσιο των προβλεπόμενων ενεργειών για τη διερεύνηση των ισχυρισμών του fund QCM περί οικονομικών ατασθαλιών, ήταν αναμενόμενη αν και καθυστέρησε σημαντικά. Οπως και η προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Επιτροπή για να εξακριβωθεί εάν και κατά πόσο προκύπτουν στοιχεία για χειραγώγηση των μετοχών της εταιρείας.

Με δεδομένο ότι χάθηκαν περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ σε διάστημα τριών εβδομάδων, πριν η διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρείας ανασταλεί, ποσό που προσεγγίζει μαζί με τις ζημιές που προκύπτουν και από τα δύο εταιρικά ομόλογα της FF, τα οποία διαπραγματεύονται πλέον στο 30% και 60% της αξίας τους αντίστοιχα, το 1 δισ. ευρώ, το πλήγμα ξεπερνά τη Folli Follie και τους επενδυτές της, οι οποίοι αναμφισβήτητα βρίσκονται μέσα σε έναν καταστροφικό κυκλώνα. Πλέον αγγίζει την αξιοπιστία του ελληνικού Χρηματιστηρίου και των Αρχών που το εποπτεύουν και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που η ελληνική οικονομία ευελπιστεί να βγει στο φως και να ζητήσει τη στήριξη των αγορών.

ΑΔΡΑΝΕΙΑ. Η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών από τα τέλη Μαΐου είχαν κάνει λόγο για αδράνεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Από την πλευρά της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δηλώνει ότι οι μέχρι σήμερα ενέργειές της ήταν οι ενδεδειγμένες με γνώμονα τη γενική ισορροπία της αγοράς και πως δεν είχαν στόχευση μόνο τη μετοχή της Folli Follie.

Ομως η ζημία που έχει ήδη προκληθεί είναι μεγάλη και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει εάν στο τέλος των ελέγχων, και εφόσον η εταιρεία θα βρεθεί εκτεθειμένη, μεγαλώσει και πόσο αυτός ο λογαριασμός και ο αριθμός των χαμένων επενδυτών.

Οπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Επενδυτών Γιώργος Κυριακόπουλος, η περίπτωση της Folli Follie αφορά μεγάλο αριθμό επενδυτών καθώς πρόκειται για μια εταιρεία την οποία είχαν κατατάξει στα λεγόμενα blue chip. Ακουμπά μετόχους που ρευστοποίησαν στον πανικό και έχασαν, μετόχους που είναι εγκλωβισμένοι μετά την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής, ομολογιούχους αλλά και επενδυτές της αγοράς παραγώγων με ανοικτές θέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο άξιον απορίας αποτελεί το γεγονός ότι έχει περάσει ένας μήνας και από την εταιρεία δεν έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις ούτε για τα πλέον απλά ερωτήματα, όπως για το εάν υπάρχουν και ποια είναι τα ταμειακά διαθέσιμά της.

Μάλιστα ο Κυριακόπουλος σημειώνει ότι η Ενωση θα υποβάλει άμεσα αίτημα για συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας με στόχο τη διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων των επενδυτών αλλά και μηνυτήρια αναφορά, ενώ δεν απέκλεισε ομαδικές αγωγές επενδυτών.

ΤΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ. Πάντως για το πόσο γρήγορα θα πρέπει να είναι τα αντανακλαστικά των εποπτικών Αρχών ώστε να προλαμβάνονται φαινόμενα χειραγωγήσεις μετοχών και παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση, η οποία θα διαρκέσει σίγουρα μέχρι να τελειώσουν οι έλεγχοι στη Folli Follie και να φανεί αν τελικά πρόκειται η μια ελληνική Enron.

Με επίκαιρη ερώτηση, που αναμένεται να απαντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, αναφορικά με τις ευθύνες για την καθυστερημένη αντίδραση στη σκανδαλώδη, όπως τη χαρακτηρίζουν, χρηματιστηριακή κατάρρευση της μετοχής της Folli Follie, προς τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιάννη Δραγασάκη και Σταύρο Κοντονή, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Κουτσούκος και Βασίλης Κεγκέρογλου ζητούν να ενημερωθούν για το πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το πλήγμα που δέχθηκε η ελληνική κεφαλαιαγορά σε μια τόσο κρίσιμη φάση για την ελληνική οικονομία και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τι μέτρα πρόκειται να λάβει.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ. Οπως αναφέρουν, «εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπήρξε παντελής κυβερνητική αδράνεια, παρά τα δημοσιεύματα αλλά και τις επίσημες ανταλλαγές καταγγελιών μεταξύ επενδυτικού οίκου και της εταιρείας, με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη για αναξιοπιστία των οικονομικών καταστάσεων και για κερδοσκοπική επίθεση σε βάρος του Ομίλου της Folli Follie». Ρωτούν μάλιστα:

n Ποιος είναι ο λόγος τής με τόσο μεγάλη καθυστέρηση αντίδρασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ποιες είναι οι ευθύνες που προκύπτουν για τη διοίκηση της;

n Γιατί αντέδρασαν με τόσο μεγάλη καθυστέρηση οι συστημικές τράπεζες και ποιες είναι οι ευθύνες των διοικήσεων και του υπουργού Οικονομικών ως εποπτεύοντος και μετόχου μέσω του ΤΧΣ;

n Ποιες είναι οι ευθύνες των ελεγκτικών υπηρεσιών του Δημοσίου που σχετίζονται με την ορθότητα των οικονομικών καταστάσεων και τη διαπίστωση πλαστότητας;

Ο ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΣ. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος μέχρι να ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων από την ανεξάρτητη διεθνή ελεγκτική εταιρεία Ernst and Young, για την οποία υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με το εάν έχει ή όχι υπογράψει σύμβαση για την ανάληψη του έργου. Μάλιστα για το θέμα αυτό και παρά το γεγονός ότι πήρε δημοσιότητα η πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν τοποθετήθηκε ενώ η ελεγκτική εταιρεία ΕΥ σε σχετικό ερώτημα των «ΝΕΩΝ» παρέπεμψε σε παλαιότερες ανακοινώσεις της Folli Follie και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς είναι πάγια πολιτική της να μην τοποθετείται, όπως δήλωσε στέλεχός της, «για πελάτες της ή πιθανούς πελάτες, έργα ή πιθανά έργα».